logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz - pęknięty worek, problem z dostępem do silnika, jak naprawić?

xo83 16 Gru 2009 20:14 4391 13
REKLAMA
  • #1 7398302
    xo83
    Poziom 10  
    Wtam.
    Otórz pękł worek i odkurzacz teraz dziwnie chodzi.
    Rozkręciłem go całego, ale nie mogę się dostać w jedno miejsce.
    Nie wiem czy odkurzacz da się jeszcze zrobić czy juz nie dlatego proszę Was o podpowiedzieć. Zrobiłem zdjęcie silnikika a nie mogę się dostać do miejsca zaznaczonego na zdjęciu.

silnik od spodu wygląda tak:

Odkurzacz - pęknięty worek, problem z dostępem do silnika, jak naprawić? Odkurzacz - pęknięty worek, problem z dostępem do silnika, jak naprawić?

gdzie jest takie "zabezpieczenie" które nie wiem czy można zdejmować?
    Może ktoś z Was miał kiedyś podobny problem, ktos pomoże?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7398370
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Musisz odkręcić tą "dziwną" śrubę (widać, że jest przeznaczona da autoryzowanego serwisu).
    Wówczas zdejmiesz osłonę i łopatki turbiny.
    Zapsz sobie jak to było żłożone!
    Wtedy dobierzesz się do łożyska...
  • #3 7398407
    xo83
    Poziom 10  
    any56 napisał:
    Musisz odkręcić tą "dziwną" śrubę (widać, że jest przeznaczona da autoryzowanego serwisu).
    Wówczas zdejmiesz osłonę i łopatki turbiny.
    Zapsz sobie jak to było żłożone!
    Wtedy dobierzesz się do łożyska...

Właśnie o to chodzi, że to nie jest gwintowane i nie da się tego odkręcić.
    Chyba można to na siłe podważyć, ale nie wiem czy później się to założy.
    To jest taka dosyć sztywna podkłada. Napewno nie do odkręcenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7398691
    frank 68
    Poziom 17  
    Ocena: 175
    To się nie rozbiera. Jest jednorazowe.
  • REKLAMA
  • #5 7398708
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jeśli łożysko nie jest wybite to poskładaj z powrotem i odkurzaj. Turbina jest zaprasowana na stałe.
  • #6 7398716
    xo83
    Poziom 10  
    frank 68 napisał:
    To się nie rozbiera. Jest jednorazowe.

Hah, tak sobie właśnie pomyślałem. Teraz tak, jak już dziwnie pracuje to myślicie, że opłaca się jechać i przedmuchiwać go kompresorem i czy tutaj ewentualnie po tym można nasmarować "coś", "gdzies" np. WD40? Czy popracuje jeszcze troche i się spali?
  • Pomocny post
    #7 7398797
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 7399665
    tonk07
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Jak już rozebrałeś całość możesz zdjąć blaszaną osłonę i spróbować oczyścić turbinkę z zalegającej warstwy kurzu na łopatkach, jak łożyska jeszcze się nie uszkodziły to będzie trochę ciszej pracował. Następnym razem kup polskiego zelmerka
  • #9 7400363
    xo83
    Poziom 10  
    tonk07 napisał:
    Jak już rozebrałeś całość możesz zdjąć blaszaną osłonę i spróbować oczyścić turbinkę z zalegającej warstwy kurzu na łopatkach, jak łożyska jeszcze się nie uszkodziły to będzie trochę ciszej pracował. Następnym razem kup polskiego zelmerka

Którą blaszaną osłonke, już chyba nic się nie da rozebrać.
    Ten to Elecrolux, więc chyba też nie jest zły? Czy jak Padnie to Zelmera kupować??
  • #10 7400412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 7400500
    xo83
    Poziom 10  
    Motronic napisał:
    any56 napisał:

To jest tzw śruba z łbem zrywalnym.

Co to znaczy tzn czy moge to zerwać czy nie? Jak moge to oczyścić bo nie moge się dostać. Zerwać to wiadomo raczenie nie, ale jak oczyścić.
  • Pomocny post
    #12 7400766
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    W zasadzie ti już koledzy zasygnalizowali abyś dał sobie spokój. z rozbieraniem turbiny. Jest mało prawdopodobne, aby z powodu przedostania się kurzu do mechanizmów nastąpiło radykalne uszkodzenie. Chyba, ze odkurzacz pracował tak zawsze. Turbinie nic nie mogło sie stać. Łożyska osłonięte. Więc albo to łożyskowanie już zużyło się naturalnie, albo nie tutaj przyczyna głośności. Ja obawiałbym się a widać to trochę po komutatorze, że może być usterka elektryczna. Czyli zużyte szczotki lub uszkadzający się wirnik. Podejrzewam iskrzenie na szczotkach. Jeśli wirnik to naprawa problematyczna chociaż możliwa.
  • #13 7400964
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7400980
    xo83
    Poziom 10  
    Poskładałem go odpaliłem pare razy, jeszcze z niego troche kurzu wyszło i teraz chodzi jak trzeba. Myślę, że jednak jeszcze troche pochodzi.
    Dzięki za pomoc. Temat mozna zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odkurzaczem, który ma pęknięty worek i dziwnie działa. Po rozkręceniu urządzenia napotkał trudności w dostępie do silnika z powodu "zabezpieczenia", które nie jest gwintowane. Użytkownicy sugerowali, że turbina jest zaprasowana na stałe i nie można jej rozebrać. Wskazano, że jeśli łożysko nie jest uszkodzone, odkurzacz można złożyć z powrotem i używać. Użytkownik rozważał czyszczenie turbiny oraz smarowanie, ale ostrzeżono go, że smarowanie może prowadzić do uszkodzenia. Ostatecznie, po ponownym złożeniu, odkurzacz działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA