Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharan, gdzie się znajduje włącznik ogrzewania postojowego?

Vis78 23 Dec 2009 20:55 7948 9
Relpol
    Vis78
    Level 2  
    Mam problem. Posiadam samochód marki Seat Alhambra rok 2000(w nowej budzie).Mam w samochodzie ogrzewanie postojowe oznaczone symbolem D5WS,które mi nie działa. Jest ono sprawdzone przez fachowca,który stwierdził że jest sprawne w 100%.Po wmontowaniu go do auta i odpowietrzeniu całego układu,piec nadal nie działa.Przy próbie włączenia słychać tylko jakiś styk w okolicy kierownicy,a pompa wody włancza się tylko na ułamek sekundy. Co może mu dolegać?
    Temat poprawiłem
  • Relpol
    letky
    Level 13  
    Wedlug mnie to masz dogrzewanie, ktore dziala automatycznie w temperaturze nizszej od ok.5 stopni. Czujnik temperatury jest przy podszybiu. Spotkalem sie z takim dogrzewaniem w Galaxy 2001r. po wymianie sterownika (nowy org. ebera 1000zl.) dziala znakomicie, mysle, ze u Ciebie bedzie to samo. Pozdr.
  • Relpol
    centrino
    Level 13  
    D5wz to tak jak kolega pisze chyba jest dogrzewacz. Webasto mialoby oznaczenie D5WS
    Vis78
    Level 2  
    to jest pełne webasto ma oznaczenie D5WS ma zegar przy lusterku wstecznym i ma dodatkową pompe wody przy piecu mam też dodatkowy akumulator pod siedziem pasażera.
    bodykon
    Level 11  
    Potwierdzam, że D5WS jest pełnym ogrzewaniem postojowym. A czy instalacja była podpięta pod VAG ? Możliwe, że przy kilku uprzednich i bezowocnych próbach włączenia się piecyk nałykał się błędów i definitywnie się wyłączył. Jeśli piecyk jest sprawny, to może wystarczy pokasować błędy.
    Vis78
    Level 2  
    Piecyk prawdopodobnie jest dobry,bo był sprawdzany na stole diagnostycznym.Sama elektryka w samochodzie nie była sprawdzana przez Vag'a,ale myślę że nie ma to większego znaczenia,bo najważniejszy w tym wszystkim jest sterownik przy piecyku,chyba że się mylę.Czy są "domowe" sposoby sprawdzenia elektryki webasta?
    alex1967
    Level 16  
    Tak jak koledzy piszą przy piątej nieudanej próbie Wyłącza się całkiem.
    lasic00
    Level 10  
    Vis78 wrote:
    ... mam też dodatkowy akumulator pod siedziem pasażera.

Witam.
    Jaki typ akumulatora powinien znajdować się pod siedzeniem? Ja w moim sharanie mam w tym miejscu same kable. Akumulator pewnie wymontował poprzedni właściciel...
    Czy jeśli nie mam podpiętego dodatkowego akumulatora to czy ogrzewanie postojowe będzie samo korzystać z głównego?
    bodykon
    Level 11  
    Pod siedzenie włożony jest akumulator żelowy, taki aby wszedł w podstawkę.
    Pełne ogrzewanie postojowe nie korzysta z akumulatora głównego. Podczas postoju oba akumulatory nie są ze sobą sprzężone. Chodzi o to, aby podczas postoju nie rozładować akumulatora podstawowego. No bo czym się później uruchomi silnik. Dopiero podczas pracy silnika poprzez przekaźnik jest włączane ładowanie akumulatora od ogrzewania.
    Tak więc, aby ogrzewanie postojowe działało musi być akumulator pod siedzeniem.
    lasic00
    Level 10  
    Czyli mam kupić obojętnie jaki akumulator żelowy, byle się pod siedzenie zmieścił, czy musi mieć jakieś konkretne parametry?