logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AOPEN MX46 – jak zresetować lub obejść hasło BIOS po zakupie używanej płyty?

bosa100pa 31 Gru 2009 22:39 1640 10
REKLAMA
  • #1 7465996
    bosa100pa
    Poziom 10  
    Uprzedzając "neganę" od admina informuję , że płytę przywiozłem w W.Brytani z tak zwanej wystawki i nie ma tu mowy o złamaniu używanego hasła. Nie znam poprzedniego właściciela a i on zapewne mnie nie zna. - - - -Jeszcze w starym rocku wsyćkiego dobrego dlo wos hej. A teraz do rzeczy, odpaliłem płytę AOpen MX46 i nie mogę wejść w BIOS gdyż poprzedni właściciel ustanowił hasło. Jak mogę zlikwidować bądź obejść to hasło aby przestawić ustawienia BIOS-u.?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7466036
    bosa100pa
    Poziom 10  
    Dziękuję Grzechu , wyjasniłem powód konieczności likwidacji tego hasła i myślę , że nie robię nic nagannego. Pozdrawiam
  • #4 7466042
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Poszukaj w necie hasła uniwersalnego dla danego biosu, danego producenta, albo zresetuj ustawienia biosu, przez wyjęcie lub wylutowanie baterii, albo może zadziała krótkie zwarcie jej biegunów.
  • REKLAMA
  • #5 7466046
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Przyjmijmy to za wyjątek od reguły... w końcu mamy Sylwestra ;) odpowiedź zawarta jest w instrukcji obsługi tejże płyty głównej na stronie nr 19...

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/AOPEN/MX46-_E

• #6 7466047
    bosa100pa
    Poziom 10  
    Ale czy wówczas nie skasuje biosu i nie będzie konieczności załadowania nowego?
  • #7 7466053
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Skasują się ustawienia wprowadzone przez użytkownika, bądź inne niestandardowe ustawienia. Ustawienia domyślne przeważnie daje się przywrócić specjalną opcją w biosie.
  • #8 7466056
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Nie, skasujesz tylko konfigurację BIOSu, będziesz musiał załadować ustawienia domyślne (Load Setup Defaults), ustawić na nowo datę, godzinę i co tam jeszcze będzie potrzeba (zazwyczaj domyślne ustawienia są ok).
  • #9 7466063
    bosa100pa
    Poziom 10  
    tzok napisał:
    Przyjmijmy to za wyjątek od reguły... w końcu mamy Sylwestra ;) odpowiedź zawarta jest w instrukcji obsługi tejże płyty głównej na stronie nr 19...

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/AOPEN/MX46-_E

Dzięki, zapewne poczytam podane źródło i powrócę do tematu, bo teraz muszę przygotować petardy na powitanie Nowego Roku. Pomyślności życzę wszystkim którzy mają jeszcze czas śledzić potrzeby innych w Elektrodzie.

Dodano po 2 [minuty]:

tzok napisał:
    Nie, skasujesz tylko konfigurację BIOSu, będziesz musiał załadować ustawienia domyślne (Load Setup Defaults), ustawić na nowo datę, godzinę i co tam jeszcze będzie potrzeba (zazwyczaj domyślne ustawienia są ok).

A jak długo można pozbawić zasilania bios aby nie spowodować większych usterek. Nie chciałbym zwierać baterii ale ją wyjmę i powiedzmy włożę po 5 sek. czy to starczy?
  • REKLAMA
  • #10 7466071
    grzechu@
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Cytat:
    Przyjmijmy to za wyjątek od reguły... w końcu mamy Sylwestra Wink
    Niech i tak będzie ;)
  • #11 7466088
    bosa100pa
    Poziom 10  
    Tzok dzięki, doczytałem się i na mój chłopski rozum to pomoże. Wrócę do tematu " za rok" Tymczasem bywojcie ludkowie i trzymojcie sie ciyplutkoo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z dostępem do BIOS-u płyty głównej AOpen MX46 z powodu hasła ustawionego przez poprzedniego właściciela. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod obejścia tego hasła, w tym poszukiwanie uniwersalnego hasła dla danego BIOS-u, resetowanie ustawień BIOS-u poprzez wyjęcie baterii lub zwarcie jej biegunów. Użytkownik został również poinformowany, że resetowanie BIOS-u spowoduje utratę niestandardowych ustawień, ale domyślne ustawienia można przywrócić. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące czasu, przez jaki można pozbawić BIOS zasilania, aby uniknąć uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA