logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas Nike Mini 23 kW - wzrost ciśnienia i przegrzewanie kotła

robdol 03 Sty 2010 20:54 6606 12
REKLAMA
  • #1 7480541
    robdol
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    jak w temacie kociołek 2 funkcyjny z otwartą komorą
    od jakiegoś miesiąca występują następujące objawy - są one najbardziej odczuwalne jak piec jednocześnie grzeje wodę i grzejniki oraz samą wodę . przy działaniu tylko na grzejniki jest w miarę ok
    objawy
    - wzrost ciśnienia z ustawionego normalnie 1,2 do ok 2 barów
    - "przegrzewanie" się kotła i intensywny zapach ciepła
    piszę celowo "przegrzewanie" bo tak naprawdę to bardzo rzadko dochodzi do faktycznego przegrzania i migania czerwonej diody
    Zastanawiam się czy to może problem z tym naczyniem przeponowym . Jakie cisnienie powietrza powinno tam być.
    Wszelkie porady mile widziane.
    Dodam jeszcze że metalowa obudowa kotła dość mocno się nagrzewa nie wiem czy tak było wcześniej.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7480781
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 529
    A kiedy kociołek był ostatnio czyszczony ?
  • REKLAMA
  • #3 7481324
    robdol
    Poziom 11  
    jakieś 8 miesiecy temu ...
    a czemu pytasz o to jeśli można wiedzieć
  • #4 7481499
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Pyta, bo chyba to nie był na wizycie serwisant, tylko sam to robiłeś.
    Należy mu się porządny przegląd ze sprawdzeniem elementów zabezpieczających i regulacja
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #5 7482161
    robdol
    Poziom 11  
    Był serwisant . Wymiótł z pica sporo kurzu ... jeszcze odkurzacz prosił. Popsikał WD-40 mikroprzełącznik ( ten co załącza ciepłą wodę) i skasował 100 pln.
    Rozumiem że to raczej nie był dobry serwisant.
  • #6 7482220
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 237
    Nie był dobry. Zamiast odkurzacza powinien użyć sprężarki. I powinien pomierzyć parametry pracy kotła. U mnie serwisant używał trzech mierników do kontroli ustawień.
  • #7 7482482
    robdol
    Poziom 11  
    Dobra .Doszedłem do tego że prawie nie było ciśnienia powietrza w zbiorniku.
    Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie ?
    Czy spuszczać wodę z kotła celem prawidłowego ustalenia ciśnienia?
    Generalnie co zrobić żeby nie pogorszyć sprawy?
  • REKLAMA
  • #8 7483106
    MarudaP
    Poziom 21  
    W instrukcji mojego kotła jest zalecane ciśnienie 1-1.5 bara.
    Możesz spróbować dopompować powietrza, (ciśnienie wody w kotle poniżej 1 bar) obserwując jednocześnie manometr. Sygnałem będzie wyraźny wzrost ciśnienia.
  • #9 7484204
    robdol
    Poziom 11  
    Ok dotarłem do dokumentacji kotła i mam napisane "ciśnienie wstępne naczynia wyrównawczego" 0,8 bar.
    Czy dobrze rozumiem że takie powinno być na opróżnionym kotle?
    Czyli najpierw spuścić wodę z kotła . Napompować zbiornik do 0,8 bar potem zalać kocioł wodą i go odpowietrzyć ? Czy tak?
    Czy ewentualnie można mierzyć ciśnienie bez opróżniania kotła i je korygować?
    Tylko ile bar wtedy powinno być.
  • #10 7484739
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1259
    Naczynie musisz pompować na pustym kotle . Jeśli poszperasz na forum , to znajdziesz dokładny instruktaż poprawnego wykonania tej czynności .
  • #11 7485163
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    To że wyczyścił kurz to OK, sprawdzenie filtrów, kontrola naczynia wzbiorczego, SZCZELNOŚĆ GAZU.
    Ale to że napompujesz naczynie nie zmieni nagrzewania się obudowy co jest ZAWSZE spowodowane zabrudzeniem wymiennika kotła.
    Najlepiej wymontować go i umyć silnym strumieniem wody ( NIE Karcherem!!!!!!!!).

MarudaP - lepiej uzywać do kurzu odkurzacza jak sama nazwa wskazuje a do naczynia sprężarki.
    Użycie sprężarki do kurzu raczej spowoduje to że bedziesz potem duuuuuużo sprzątał po takim zabiegu. Pamiętajcie czystość przede wszystkim.
  • #12 7485647
    MarudaP
    Poziom 21  
    Sprężonego powietrza używa się nawet do czyszczenia sprzętu elektronicznego, a odkurzacz przy tej czynności napewno pomoże.
  • #13 16812770
    Tazma
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Czy dopompowanie naczynia rozwiązało problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kotłem Immergas Nike Mini 23 kW, objawiające się wzrostem ciśnienia z 1,2 do 2 barów oraz przegrzewaniem się kotła, co prowadzi do intensywnego zapachu ciepła. Problemy są bardziej odczuwalne podczas jednoczesnego grzania wody i grzejników. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być niskie ciśnienie powietrza w naczyniu przeponowym. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące czyszczenia kotła, zalecanego ciśnienia w naczyniu (0,8 bar) oraz metod jego pompowania. Użytkownicy sugerują, że należy pompować naczynie na opróżnionym kotle oraz zwrócić uwagę na czystość wymiennika ciepła, co może wpływać na nagrzewanie się obudowy kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA