logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do wstawiania dźwięków na żywo podczas miksowania - sampler?

1237709 04 Sty 2010 00:35 2529 27
REKLAMA
  • #1 7481787
    1237709
    Poziom 12  
    Witam , poszukuję czegoś na styl samplera , a dokładniej :

Urządzonka które podłącze do miksera podczas miksowania na żywo , i gdy na tym urządzonku klikne np. 1 to pod nim będzie dzwięk wav itp. np. slowa : In Da Mix

Nie wiem jak mam to wyjaśnić :( poprostu urządzonko do wstawiania na żywo wstawek slownych , werbli , wybuchów itp.
  • REKLAMA
  • #2 7481867
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    1237709 napisał:
    Nie wiem jak mam to wyjaśnić :( poprostu urządzonko do wstawiania na żywo ......wybuchów itp.

Za pewne chodzi tu o detonator?
  • #3 7481888
    1237709
    Poziom 12  
    Hmmm a jakiś przykład podasz ?

Myslałem nad samplerem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7482869
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    To po prostu sampler. Tak się to nazywa.
    Roland SP555
    Akai MPC 500
  • #5 7483077
    1237709
    Poziom 12  
    Myślałem nad Akai MPD 24 co Wy na to ?
  • #6 7493786
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Ja mam coś takiego na wesołe miasteczko. Jest to urządzenie stworzone dla wesołych miasteczek, nazywa się soundmaster. Możesz tam wrzucać mp3, jest 18 pozycji (niby niewiele, ale naprawdę wystarcza).
    http://funlight.cz/index.php?setLANG=pl
    Kosztuje hm... 11000kc, chyba tak..
  • #7 7573337
    komardiana
    Poziom 11  
    Witam .
    Mam prośbe posiadam dokładnie ten sam soundmaster mp3 firmy FUN LIGHT
    taki sam jak na stronie wyzej .
    Niestety nie wiem jak wgrać w niego inne dzwięki.
    Są nagrane ale mi się nie podobają i chciałbym zmienić
    Potrzebny jest jakiś program
    Bardzo proszę o pomoc
  • #8 7577121
    !katun!
    Poziom 22  
    Jeśli kupiłeś go w funlighcie to za darmo jedziesz i Ci wgrają jaki chcesz. Ja kupiłem przez kogoś innego, i tak samo- jeśli nie chce tych, to zawiozę i mi wgrywają co chcę. Samemu ciężko.

Dodano po 21 [sekundy]:

ja też mam ten od funlight
  • #9 7577299
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7578764
    komardiana
    Poziom 11  
    Kolego (ten co masz taki sam saundmaster).
    Nie wiesz moze gdzie w Polsce mógłbym zmienić te dzwięki.
    Ja jestem ze szczecina i trochę nie na reke mi jechać do czech a z wysyłka jest róznie .
    Masz może jakiś pomysł zeby gdzieś w zachodniopomorskim to w grac
    Kupiłem to od osoby trzeciej ,nie mam zadnego programu ani kabelka.
    Pozdrawima i czekam na odpowiedz moze ktoś wykąbinuje jak tu dzwięki wgrać albo ktoś się odezwie z okoloc szczecina kto moze mi to wgrać.
  • #11 7579867
    Matuszm15
    Poziom 15  
    Hmmm... mogę się mylić, ale można spróbować tak :)

DB-9 Serial Adapter

Jak dobrze przetłumaczyłem z tej czeskiej strony to na ten sampler można wgrywać, właśnie za pomocą takiego kabla :)

Teraz tylko pytanie... czy automatycznie zatwierdzi nam urządzenie jako Pamięć masową(spodziewam się że tak) czy potrzeba specjalnego sterownika(w co wątpię :D)

Pzdr
  • #12 7581752
    !katun!
    Poziom 22  
    ja nie wiem, szczerze mówiąc kupiłem go od producenta urządzeń
    http://kolmax-plus.cz i wiem, że jeśli nie spodobają mi się jakieś dźwięki, mogę to jemu zawieźć i mi to przegra. Jak to zrobi, nie wiem.
    Jeśli jesteś z szczecina...hmmm jesteś z branży "karuzelników"? Bo jest facet, który jeździ po Polsce z oświetleniem, i często bywa u funlighta. Myślę, że dałoby się jakoś z nim dogadać, tyle że jeździ u karuzelników. "Przedstaw" mi się na PW.
  • #13 7604609
    komardiana
    Poziom 11  
    Czy jeszcze moze ktoś mam pomysł zeby wgrać te dzwięki albo ,najlepiej by bylo jak by ktoś ze szczecina się odezwał i mi to wgrał. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 7604677
    Matuszm15
    Poziom 15  
    A próbowałeś tym kabelkiem??

DB-9 Serial Adapter

Wg mnie to będzie działać...
  • #15 7608685
    komardiana
    Poziom 11  
    Kabelek bede mial po niedzieli
  • #16 7610129
    Matuszm15
    Poziom 15  
    No i wtedy się okaże :)

Powinno Ci odczytać go jako Pamięć Masową, więc tak jak np na mp3 wrzucisz do folderu pare mp3 i wsio :)
  • #17 7611987
    !katun!
    Poziom 22  
    Daj znać jeśli to zadziała, mnie się to też przyda
  • #18 7616385
    komardiana
    Poziom 11  
    Witam mam juz kabelek podlaczylem to nie wykrywa tego jako urzadzenie masowe, probowalem rowniez z zasilaniem jak i bez, chyba potrzebne sa jakies sterowniki ewentualnie program... prosze o pomoc
  • #20 7616755
    komardiana
    Poziom 11  
    Witam
    Zainstalowalem sterowniki do kabla, wylaczylem urzadzenie na OFF podlaczylem pod usb i wlaczylem na On i nic sie nie wyswietla, to samo probowalem z zasilaniem i bez... Macie jeszcze jakies pomysly ?

probowalem jeszcze takim programem :
    http://www.dobreprogramy.pl/Mrowka,Program,Windows,11485.html
    wykrywa port ale sie nie laczy.

Może znacie jakis program do odczytu i zapisu danych poprzez rs232, moze tak by sie udalo cos wgrac ?
  • REKLAMA
  • #22 7617143
    komardiana
    Poziom 11  
    ten program raczej nie jest do tego on tylko emuluje urzadzenia, taki virtualne porty...

tez tak mysle ze moze jest jakas kombinacja zeby uruchomic tryb "servisowy" do wgrywania i zgrywania danych
  • #23 7617167
    Matuszm15
    Poziom 15  
    "Notowanie dźwięku o formacie MP3 jest zapisane na karcie flash o pojemności 16-128 MB"

No to teraz bawimy się w "Szerloka" i szukamy tej karty :) Szukaj jakiś zapadek, zawleczek itp... Musi gdzieś siedzieć :D
  • #24 7617322
    komardiana
    Poziom 11  
    witam ponownie, otoz sprawa wyglada tak ze w srodu jest taka oto karta :
    http://ak.buy.com/db_assets/prod_lrg_images/235/10307235.jpg
    z tym ze jest ona przycieta, pewnie dla nie poznaki jest przylutowana pinami do przystawki, takiej jakiej sie uzywa do ukladow scalonych :
    http://www.lewandowscy.pl/sklep/images/sklep/ext_desc/pin18z.jpg
    i wpieta w druga podstawke ktora jest przylutowana w plytke...
  • #25 7627383
    wujekdobryrap
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wyslalem zapytanie do producenta czy moga mnie poinstruowac jak wgrac mp3 i czy jak jest jakis program to czy moga mi go wyslac, otrzymalem taka odpowiedz...

-----------------------------------------------------------------------------
    Witam,

- Program do wgrywania .............CZK 5000,-
    - w cennje jest 2000 dzwiekow.
    - Do wgrywania trzeba computer s originalnym COM portem. NIE REDUKCIJA
    USB-COM!

Pozdrawiam
    -----------------------------------------------------------------------------
  • #26 7636206
    komardiana
    Poziom 11  
    Witam
    Chcę spróbować od innej strony .Jest tam pamięć sandisk 32 i wlutowana jest w koszyczek.
    Jak myslicie gdyby wlutować czytnik karty sdsm pod taki sam koszyczek i wgrać mp3 na karte taką samą sdsm 32, czy by to chodzilo.
    Gdzie mogę kupić dokładnie taką samą kartę i ten koszyczek szukałem na allegro nie mogę znależć może, żle szukałem proszę o pomoc
    Oto zdjecie jak to wyglada

https://obrazki.elektroda.pl/16_1265194951.jpg
  • #27 7637132
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Gniazdo kart znajdziesz:
    http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?s...=1#id_category%3D100432%26cleanParameters%3D1
    Tam też znajdziesz koszyczek - czyli zwykłą podstawkę pod układy scalone.
    Przy poprawnym połączeniu karta powinna działać. Ale druga sprawa to obsługa pamięci na karcie. Komputery PC, aparaty itp bazują na systemie plików FAT16 (lub 32 przy dużych pojemnościach). Jeżeli ta karta też to nie ma problemu. Natomiast jeżeli sampler używa własnego systemu plików to musiał byś mieć program/sterownik na PC obsługujący taki system.
    Zapewne sampler używa unikatowych nazw dla plików których musisz się nauczyć.
    Możliwe że program do wgrywania konwertuje mp3 na format znany tylko temu urządzeniu. Tak było np w nokiach 5510. Obsługiwała mp3 ale wgrane tylko przez program nokii, który konwertował do jakiegoś dziwnego formatu. Mimo że telefon był widziany jako dysk USB, każda modyfikacja plików muzycznych, wymagała uruchomienia programu i wygenerowania playlisty dla telefonu.
    Producenci lubią kłaść kłody pod nogi, żeby za łatwo nie było ;)
  • #28 7648172
    komardiana
    Poziom 11  
    Gniazdo kart juz bede miał ,podstawkę precyzyjna tez .
    Teraz pytanie, gdzie dostanę tą karte sandisk SDSM 32mb bo nie moge znależć.
    Następne pytanie a moze użyć innej karty z większą pojemnośćią.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje urządzenia do wstawiania dźwięków na żywo podczas miksowania, które można podłączyć do miksera. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące samplera, w tym modele Roland SP555 oraz Akai MPC 500. Inny użytkownik wspomina o urządzeniu Soundmaster, które obsługuje pliki MP3, ale pojawiają się problemy z wgrywaniem nowych dźwięków. Dyskusja dotyczy również możliwości użycia kabla DB-9 do transferu danych oraz problemów z wykrywaniem urządzenia jako pamięci masowej. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą dźwięków oraz poszukiwaniem odpowiednich programów do ich wgrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA