logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126 P - silnik pali na jedną świecę, co może być przyczyną?

tomek1709* 16 Lip 2004 02:02 3095 12
REKLAMA
  • #1 745355
    tomek1709*
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z autem. Maluch pali mi na jedna swiece. Wymienilem kable oraz świece po założeniu nowych swiec auto chodziło tylko do wieczora, a gdy wieczorem zapalilem go, znow palil na jedna swiece. Co to moze byc .PROSZE O POMOC
  • REKLAMA
  • #2 745699
    kalbrun
    Poziom 11  
    to wina kąta wyprzedzenia zapłonu. ja tak miałem tzn miałem 13 zamiast 10. po ustawieniu kłopot zniknął...
  • #3 745741
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Albo platynki są już do bani, teoretycznie może się wydawać że to nie możliwe ale u mnie tak było. Miałem w nich albo jakieś drobne przebicie (zwarcie) albo coś nie łączyło (do dziś nie wiem co było) i miałem dokładnie takie same objawy a wymieniłem wszystko (cewke, kondensatory, przewody). Dopiero po rozebraniu i ponownym złożeniu platynek problem ustąpił.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • REKLAMA
  • #4 745745
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Sprawdź czy ta świeca nie ma przebicia
  • #5 747352
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Ja zaczżłbym od pomiaru kompresji. Jakego koloru jest nagar na świecy?
  • REKLAMA
  • #6 747535
    Borys20
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a jakie masz swiece? Do PF126 najlepsze sa polskie iskry. Kiedys jak kupilem NGK to po 2 tygodniach dawaly iskre w zlym miejscu. co do zaplonu: ja mam okolo 15st i gra gitara. Maluch zasuwa jak glupi...

a co do Twojego problemu, to sprawdz czy gaznik jest dobrze wyregulowany (moze zalewa Ci swiece), sprawdz stan przerywacza w aparacie zaplonowym.
  • #7 747551
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Koledzy już prawie wszystko Ci doradzili, ale ja mam jeszcze jedną radę:
    Sprawa z życia wzięta(mój przypadek) bakielitowa przedłyżka na świecy miała przebicie.Po podłączeniu do trafa wysokigo napięcia uwidaczniała się na tej bakielitowej przedłużce niebieska świecąca ścieżka.
    W moim przypadku tylko wymiana i po kłopocie.
    HeJ.
  • REKLAMA
  • #8 747950
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Odpal malucha gdy będzie ciemno i dobrze pooglądaj czy nie ma gdzieś przebicia na wn.
  • #9 752726
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Zobacz czy zawory sie nie wieszają, czy się domykają. Najlepiej zmiezyć kompresję. jak nie masz czym włóż palucha zadkaj otwór świecy i zobacz czy dmucha. Tylko odepnij sobie kable.
  • #11 753166
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 754155
    TadeS
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Kiedyś jak miałem Malucha było to samo. Przyczyną były nowe wymienione kapturki (te płaskie ) na fajkach swiec. Guma miała widocznie w swoim składzie za dużo węgla i było przebicie.
  • #13 1277637
    mikus2
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Miałem ten sam problem .W moim przypadku okazała się uszkodzona plastikowa wkładka która jest w aparacie zapłonowym , a wniej jest śrubka do której są przykręcone platynki ,kondensator i przewód do cewki zapłonowej.Wymieniłem na nową i problem ustał. A co do przebijania , dobrym sposobem jest zrosic wodą przewody ,aparat,świece i wtedy dokładnie widać czy coś nam przebija.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z silnikiem Fiata 126 P, który pali na jedną świecę, może mieć kilka przyczyn. Najczęściej wskazywano na niewłaściwy kąt wyprzedzenia zapłonu, który po korekcie rozwiązał problem. Inną przyczyną mogą być zużyte lub uszkodzone platynki w aparacie zapłonowym, które mimo wymiany przewodów i świec mogą powodować przebicia lub brak połączenia. Zalecane jest sprawdzenie świec pod kątem przebicia, w tym bakelitowych przedłużek i kapturków na przewodach, które mogą mieć mikropęknięcia lub przebicia do masy. Pomocne jest także zraszanie wodą elementów układu zapłonowego w celu wykrycia wyładowań. Warto zmierzyć kompresję i ocenić stan zaworów, gdyż ich niewłaściwe działanie może wpływać na pracę silnika. Dodatkowo, należy zweryfikować prawidłową regulację gaźnika oraz stan przerywacza i kondensatora. W jednym przypadku problemem okazała się uszkodzona plastikowa wkładka w aparacie zapłonowym, do której mocowane są platynki, kondensator i przewód do cewki zapłonowej. W dyskusji pojawiła się także uwaga, że w Fiacie 126 P stosowano różne układy zapłonowe w zależności od wersji i roku produkcji, co może mieć wpływ na diagnozę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA