logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadett 1.6 - Gaśnie po rozgrzaniu, problem z odpaleniem na ciepło

cin3kgostyn92 19 Sty 2010 11:44 4109 8
REKLAMA
  • #1 7557604
    cin3kgostyn92
    Poziom 10  
    Witam mam taki problem , gdy samochód jest zimny to wszystko odpala elegancko , a gdy się tylko rozgrzeje , zaczyna wariować! jak chce się dodać gazu to jest tak jakby zabrakło paliwa/gazu takie przytłumienie i zgaśnie ! i jak jest już rozgrzany to nie da się go odpalić tak aż porządnie ostygnie ! wtedy odpali ! kable nowe ! jak nie chciał odpalić to patrzyłem czy iskra jest .. wszystko ładnie iskra jest ale samochód nie chce zapalić!! przy próbie odpalenia .. strzeli z 2 razy ! patrzyłem na tą kropkę na tym module w aparacie i jest taka ciemno żółta ! co może być winne ? Ten Moduł ?
  • REKLAMA
  • #2 7560341
    kolorowy1986
    Poziom 10  
    ale benzyna ? czy może benzyna z gazem ???
  • REKLAMA
  • #3 7560764
    cin3kgostyn92
    Poziom 10  
    benzyna/gaz
  • Pomocny post
    #4 7567443
    andrzejlub
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Proponuję podłączyć komputer diagnostyczny i sprawdzić parametry pracy sondy lambda. Po rozgrzaniu silnika komputer wylicza dawkę paliwa na podstawie parametrów z sondy lambda. Bardzo możliwe, że sonda zawiesiła się w pozycji mieszanki ubogiej i nie można uruchomić silnika ponieważ silnik otrzymuje za mało paliwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7567637
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3600
    Moduł, weź czajnik albo butelkę i polej aluminiowy tył aparatu zimna wodą, jak zacznie normalnie pracować, to wiadomo co go boli
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7568093
    olel
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam! za takie sprawy odpowiedzialny jest moduł zapłonowy, j.w.
  • #7 7568726
    cin3kgostyn92
    Poziom 10  
    ale wedlug mnie jezeli by to byla winy sondy lamda to by musial chodzic na gazie .. a on ani na tym ani na tym .. wymieniłem modul bo ta kropka byla zolta na tym module i rozmawialem z poprzednim wlascicielem i mowil ze on tez to wymienial ale nie na nowy tylko na jakas uzywke , dzisiaj ma przyjechac znajomy mi jeszcze ustawic zaplon i napisze jaki efekt ! Dzieki Bardzo !
  • #8 7577051
    Ricardo573
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam identyczny problem, identik model i rocznik BENZYNA/LPG (kable wymienione, kopułki, nawet kompa podmieniałem). Dopóki się nie zagrzeje to jest pięknie potem nagle szlag wszystko trafia, przerywa, wariują obroty a przy dodawaniu gazu objaw jakby nie palił na wszystkie gary jak zgaśnie to już koniec. Kicha, parska jak by mu ktoś zapłon przestawił. Walczę z tym cholerstwem od kilku miechów, a że jeżdżę służbowym to sprawę chwilowo olałem, ale teraz się za niego biorę i wszelkie pomocne uwagi sprawdzę (test kompa na migające lampki nic nie wykrył). I jeszcze ciekawostka, pojechałem do machera żeby mu pokazać co się dzieje i w tym właśnie czasie nic po nagrzaniu się nie działo!, więc to już mnie całkiem rozwaliło. I tak się sporadycznie kilka dni zdarzyło że był spokój. Jutro może sprawdze patent z wodą na kopułke :).
  • #9 7616428
    Ricardo573
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Problem rozwiązany :). Okazało się że odpowiedzialny za całe zamieszanie był kondensator który po nagrzaniu zwierał (obniżał) napięcie do cewki zapłonowej.
    Trochę poczarowałem bo dostać oryginał w sklepie raczej marne szanse.
    Oryginalne wartości 285K100, czyli 280 nF/100v. Ja u siebie znalazłem 150nF/400v z Miflexa, podmieniłem i jak ręką odjął, hula aż miło :D. Poniżej kilka fotek moich wypocin. Może nie wygląda to profesjonalnie ale działa jak trzeba, chłodzenie przy tych warunkach pracy (typu blaszka nagrzewana od silnika) uważam za zbędne.
    Opel Kadett 1.6 - Gaśnie po rozgrzaniu, problem z odpaleniem na ciepłoOpel Kadett 1.6 - Gaśnie po rozgrzaniu, problem z odpaleniem na ciepło Opel Kadett 1.6 - Gaśnie po rozgrzaniu, problem z odpaleniem na ciepło Opel Kadett 1.6 - Gaśnie po rozgrzaniu, problem z odpaleniem na ciepło

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Oplem Kadett 1.6, który po rozgrzaniu silnika przestaje działać prawidłowo, objawiając się przytłumieniem i gaśnięciem. Po rozgrzaniu silnika nie można go uruchomić, a iskra jest obecna. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z sondą lambda, modułem zapłonowym oraz kondensatorem, który po nagrzaniu obniża napięcie do cewki zapłonowej. Użytkownik wymienił moduł zapłonowy, ale problem nie ustąpił. Ostatecznie rozwiązanie problemu okazało się związane z kondensatorem, który został wymieniony na inny o odpowiednich parametrach, co przywróciło prawidłowe działanie pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA