logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzanie ciśnienia sprężania, warunki Ford Mondeo V6

aron20000 23 Sty 2010 01:37 4398 25
REKLAMA
  • #1 7577035
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 293
    Witam chciałbym się spytać czy jest to możliwe, że przy 15 stopniowym mrozie są tak bardzo przekłamane wyniki? Przy sprawdzaniu ciśnienia sprężania Ford Mondeo V6 wykazywało 2,5 - 3 barów. Po krótkiej pracy silnika ok. 5 minut, po wykręceniu 3 świec pomiar pokazywał 5,5- 6,5 barów. Wiem że pomiaru należy dokonywać na ciepłym silniku, ale czy to możliwe, że przy takim dużym mrozie te ciśnienie jest tak obniżone?
  • REKLAMA
  • #2 7577101
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 270
    Oczywiście że tak.Zimny silnik wolniej kręci rozrusznikiem co oczywiście bezpośrednio wpływa na pomiar ciśnienia.
    Z drugiej strony powie ktoś że zimny-gęsty olej lepiej uszczelnia,no niby tak.
    Ponadto przy zimnym silniku może być także włączone automatyczne ssanie,a pomiar powinien być wykonywany przy całkowicie otwartej przepustnicy.
  • #3 7577291
    zbychu80
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Zimny silnik - tłok się kurczy - duży luz - duże przedmuchy. Do tego niska prędkość wału. I chłodzenie sprężanego powietrza przez ścianki (niska temperatura powietrza, to również jego niskie ciśnienie maksymalne).
    Jeżeli chcesz żeby pomiar był wiarygodny to silnik musi być rozgrzany do temp roboczej.

BRYS_ napisał:
    Ponadto przy zimnym silniku może być także włączone automatyczne ssanie

Nie istnieje coś takiego.
  • #4 7577305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7577498
    aron20000
    Poziom 22  
    Próbowałem kilka razy zmierzyć ciśnienie i za każdym razem przy -15st.C wynosiło 2,5-3 bary. Silnik udało się zapalić, ale z lekkim trudem, pracował ok. 5 min. temperatura na wskaźniku nawet nie zdążyła wzrosnąć, po czym lekko dodałem gazu, silnik zaczął głucho stukać (czyżby panewka?) i zgasł. Następnie wykonałem ten drugi pomiar.
  • Pomocny post
    #6 7577546
    zbychu80
    Poziom 16  
    A przepustnica otwarta na 100% ?
  • #7 7578730
    BRYS_
    Poziom 22  
    zbychu80 napisał:

BRYS_ napisał:
    Ponadto przy zimnym silniku może być także włączone automatyczne ssanie

Nie istnieje coś takiego.

W Mondeo oczywiście nie ma dodatkowej przepustnicy ssania,ale mówię ogólnie o błędach pomiaru ciśnienia robionych szczególnie przez początkujących mechaników,badających silniki z zasilaniem gażnikowym.

Dodano po 6 [minuty]:

zbychu80 napisał:
    Zimny silnik - tłok się kurczy - duży luz

Tłoki silników zbudowane są ze specjalnych stopów o bardzo niskiej rozszerzalności cieplnej i nie wolno im się rozszerzać pod wpływem wysokich temperatur.
    Można się domyślać że przy mrozach niewiele powinny się kurczyć,no ale tutaj mogę się mylić...
  • #8 7578762
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7578772
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    ten pomiar to o d**e potłuc. Nie ma prawa odpalić przy takim ciśnieniu sprężania.
  • #10 7578799
    BRYS_
    Poziom 22  
    Motronic napisał:

Otóż jeżeli silnik ma kompresję 3 bary to nie zapali. To już złom.
    Dlatego sądzę, że pomiar był wykonywany źle.

święte słowa!(że też ja to przeoczyłem :D)
    Dopowiem więcej:silnik Mondeo o dwukrotnie większym ciśnieniu czyli licząc 6 Atm.przy 15-to stopniowym mrozie także nie odpali,a przynajmniej niebezproblemowo.
  • #11 7579023
    zbychu80
    Poziom 16  
    BRYS_ napisał:
    zbychu80 napisał:
    Zimny silnik - tłok się kurczy - duży luz

Tłoki silników zbudowane są ze specjalnych stopów o bardzo niskiej rozszerzalności cieplnej i nie wolno im się rozszerzać pod wpływem wysokich temperatur.
    Można się domyślać że przy mrozach niewiele powinny się kurczyć,no ale tutaj mogę się mylić...

Otóż nie, tłoki w zwykłych samochodach to żaden nadzwyczajny stop. Wystarczy zmierzyć ciśnienie sprężania na zimnym np. 20*C i gorącym silniku (prawidłowo - przepustnica na 100%, rozrusznik i akumulator daje rozsądny obroty ) i powstała różnica wynika głównie z rozszerzalności cieplnej tłoka.
  • #12 7579071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7582011
    aron20000
    Poziom 22  
    Czy takie dziwne wskazania mogła dać zamknięta przepustnica. Nie wciskałem pedału przyspieszenia podczas pomiaru.>?
  • REKLAMA
  • #14 7582264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7582702
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Motronic napisał:
    No to za filozofia, trzeba nacisnąć gaz do dechy. Ale z tego co zauważyłem przy puszczonym i wciśnietym pedale te różnice są niewielkie,

To czy gaz jest wciśnięty do dechy ma zasadnicze znaczenie. Historia - w 1974r. dostałem fiata 126p 600-kę i u teścia fachowcy z samochodówki pomierzyli (sami od siebie z ciekawości - bo to była wtedy nowość) ciśnienie sprężania i wyszło równiutko po 7.6 bara (wtedy atm) i stwierdzili - mało. Ja wtedy można powiedzieć żółtodziób w dziedzinie motoryzacji też uważałem, że mało, ale uważałem, że źle był wykonany pomiar. Więc poczytałem sobie na ten temat, wykonałem przyrząd i zrobiłem sam pomiar zgodnie z tym co wyczytałem jak to sie powinno robić (przy otwartej przepustnicy) i wyszło 11.6 bara (11.6atm), a przy zamkniętej przepustnicy 7.5 bara (7.5 atm).
    Od tego czasu przestałem bezkrytycznie wierzyć w to co fachowcy mówią.
    Mógłbym przytoczyć jeszcze parę przykładów na to, że fachowcy (nie tylko samochodowi) często nie korzystają z szarych komórek (albo nie umieją, nie chcą) przy wykonywanej pracy i dlatego aby nie płacić frycowego trzeba mysleć za nich.
  • #16 7582724
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 7583032
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Warunki prawidłowego pomiaru są trzy - rozgrzany silnik, sprawny akumulator i rozrusznik, wciśnięty w podłogę gaz ( nie dotyczy większości diesli). Co prawda nie bardzo wiem jak to się ma do silników z elektrycznymi przepustnicami. Rozrusznik kręci zbyt wolno - pomiar zły, zamknięta przepustnica - pomiar zły, nawet pomimo istnienia otwartego by-passa, zimny silnik - pomiar zły. A ciśnienie 2.5 -3 bary to będziesz miał przy popękanych pierścieniach, wypalonym czy pękniętym grzybku zaworu, wydmuchanej uszczelce - silnik za cholerę nie zapali. Rozpędzony na holu do 100 km/h może "łapać". Ciekawostka - obserwując na oscyloskopie przebieg prądu rozrusznika można z grubsza oszacować różnicę ciśnień cylindrów.
  • #18 7583417
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7584564
    BRYS_
    Poziom 22  
    robokop napisał:
    Ciekawostka - obserwując na oscyloskopie przebieg prądu rozrusznika można z grubsza oszacować różnicę ciśnień cylindrów.

A dokładniej przystawka oscyloskopowa do pomiaru dużych prądów(coś podobnego do amperomierza cęgowego)zapinana na przewód od akumulatora.
    Pozwala w sekundę określić który cylinder jest "uwalony",niestety nic nie mówi o ciśnieniach-co jest zrozumiałe.
    Jeszcze lepsza ciekawostka:polscy studenci opracowują urządzenie działające identycznie jak opisane wyżej z tym że wykorzystują..plamkę lasera.
    Działa to jak pirometr,tylko nie mierzy temperatury tylko specyficzne drgania silnika.Podobno wyniki ich prac są zadziwiająco dobre.
    A najśmieszniejsze że coś takiego podobno jest już wykorzystywane w służbach specjalnych do zdalnego podsłuchiwania laptopów.Niewidzialny promień lasera jest kierowany od tyłu na matrycę i wykorzystując interferencję odczytuje i dekoduje drgania matrycy wywołane wciśnięciem określonego klawisza.A każdy klawisz(i sposób jego wciskania)wywołuje charakterystyczne"mikrodrgania"które przy dzisiejszym oprogramowaniu łatwo jest "rozgryżć".

Moderowany przez robokop:

Ten post wnosi coś nowego w związku z zadanym zagadnieniem? Przebieg wartości prądu można mierzyć na kilka sposobów, od pomiaru napięcia na boczniku, poprzez czujnik Halla do pomiarów pośrednich - spadek napięcia źródła itd.

• REKLAMA
  • #20 7584608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 7584935
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, do postu kolegi robokopa mozna ino dodać :D że pomiar max 4-5 s inaczej zacznie działac jak kompresor i moze wiećej naklepać, ten system oceny stanu tech silnika poprzez wyłacznie w czasie pracy poszczeglnych cylindrow i % ocene spadku obrotów był stosowany juz w latach 60 i nawet w polskich diagnoskopach, co do postu kol motronica to odchodzi sie od tego typu diagnozowania poniewaz jest zbyt dużo zmiennych które zakłamuja wartość odczytu np. stan aku rozrusznika styku połaczeń itp, pozostaje stary sposób diagnozy stanu silnika , a te 2,5-3 bary cisnienia to zmierzyłem i dobra pompka rowerowa daje 4 bary :D , powodzenia
  • #22 7586323
    aron20000
    Poziom 22  
    Kolejne dziwne objawy, udało się zapalić ten silnik (przez kable i kręcenie rozrusznikiem niecałą minutę) raz jeszcze i po ok. 5 sekundach pracy zaczął dość głośno, głucho stukać, odgłos jakby poluzowana stopa korbowodu, po czym zgasł i już nie dało się go odpalić. Odczytałem kody usterek za pomocą porady stąd (niestety nie posiadam do tego skanera): Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Wyniki to:
    116, 637, 522, 621, 622, 652, 624
    116, 637, 522, 621, 622, 652, 624
    ---------------------------------
    010
    ---------------------------------
    668
    668
    Chyba to nie ten czujnik temperatury, który wskazują kody usterek. Chyba ten silnik to już delikatnie mówiąc ruina. Żeby chociaż był wygodniejszy do naprawy.
  • Pomocny post
    #23 7586363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 7586394
    aron20000
    Poziom 22  
    Tylko jak dokonać tego odsłuchu jeśli silnik nie daje się uruchomić chyba czeka mnie długa walka z rozkręcaniem tego V6. Zapomniałem dodać istotną rzecz, w czasie gdy silnik zaczynał stukać zapaliła się kontrolka oleju.
  • #25 9629701
    michael1986
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    a jeśli ktoś wykona pomiar ciśnienia sprężania na silniku który ma temp płynu około 60 st. (bo mechanik szukał długo końcówki właściwej :)) i wyszło na najsłabszym cylindrze 10 bar to ile więcej mogłoby wyjść na maksymalnie rozgrzanym i czy cokolwiek znacząco więcej?

Moderowany przez manta:

3.1.19. (13) Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Kosz.

• #26 9630122
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Na dobrze rozgrzanym mogło by wyjść mniej. A ile?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem pomiaru ciśnienia sprężania w silniku Ford Mondeo V6 w warunkach niskich temperatur, gdzie wyniki pomiarów wynosiły 2,5-3 bary przy -15°C, a po krótkiej pracy silnika wzrosły do 5,5-6,5 barów. Uczestnicy wskazali, że niskie ciśnienie może być wynikiem zimnego silnika, który kręci się wolniej, co wpływa na dokładność pomiaru. Podkreślono, że pomiar powinien być przeprowadzany na rozgrzanym silniku z otwartą przepustnicą. Wskazano również na możliwość uszkodzeń silnika, takich jak pęknięte pierścienie tłokowe czy uszkodzone zawory, które mogą prowadzić do niskiego ciśnienia sprężania. Użytkownik zauważył dodatkowe objawy, takie jak stukanie silnika i zapalenie się kontrolki oleju, co sugeruje poważniejsze problemy mechaniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA