logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lutownicy do naprawy płyt głównych - budżetowe opcje z Allegro

arturjakis 20 Lip 2004 09:37 7882 20
REKLAMA
  • #1 751752
    arturjakis
    Poziom 17  
    Ocena: 17
  • REKLAMA
  • #2 751807
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Ta niby pistoletowa jest niezła, ale przydała by Ci się lutownica ze stabilizacją temperatury grota. Sam używam lutownicy Antex TCS-230 i uważam, że jest bardzo udaną konstrukcją. Uważaj na tanie podróbki jedynie z regulacją mocy, patent Wellera, z grotami zawierającymi wyłącznik termiczny też mi się niepodoba... przez to groty do tych lutownic są drogie i w razie potrzeba nie ma możliwości zwiększenia temperatury, bo każdy grot jest na konkretną temperaturę.
    Pamiętaj też, że grotem z cieną końcówką do SMD, nie uda ci się wylutować np. kondensatora (zwłaszcza od strony "-", gdzie zazwyczaj jest otoczony dużym polem miedzi). Do tego typu prac najlepszy jest grot ze ściętą końcówką
    ______   _______
    XXXXXX\       | 2mm
    XXXXXXX\ _____|_

• #3 751970
    arturjakis
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedź a może ktoś jeszcze się wypowie?

Czy da się kupić stacje lutowniczą do 200zł
    jeśli tak to jaką i gdzie
  • #4 752509
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ! ... nie zalecam i nie polecam żadnej lutownicy z podanych linków kolego arturjakis to jest jeden wielki szajs ! Co do lutownicy to mam ich kilka i inaczej raczej się nie da natomiast najwięcej polecam Elwika sam jestem z niej zadowolony ( ta wersja droższa ), a wybór masz tu : http://www.telson.com.pl/01/start1.htm
    Pozdrawiam
  • #5 752542
    arturjakis
    Poziom 17  
    TONI_2003
    a co powiesz o jednym z tych elwików :
    LUTOWNICE LSE
    Lutownice typu LSE wyposażone są w regulator temperatury wbudowany we wtyk sieciowy. Polecany szczególnie dla serwisantów ze względu na niewielkie gabaryty oraz bezpieczne napięcie zasilania lutownicy.
    (LLE006) LSE-30 cena - 175,42 zł netto

lub

LUTOWNICE LERT
    Lutownice typu LERT wyposażone są w elektroniczny regulator temperatury grota umieszczony w rączce lutownicy. Nastawa temperatury następuje przy pomocy pokrętła znajdującego się na rączce lutownicy.
    (LLE004) LERT-24 cena - 147,55 zł netto
    (LLE011) LERT-220-1 cena - 168,86 zł netto

pytam bo te sa bardziej na moją kieszeń :(
  • REKLAMA
  • #6 752550
    gzylus
    Poziom 13  
    do płyt stosuje jśli można tak nawać metody partyzanckie ale skuteczne .
    Płyt może nie naprawiam ale demontuję jeżeli zalw]eży mi na elementach
    Płyte napierw podgrzewam mocno ale krótko palnikiem aż lutowie puści potem strącam elemenry smd chipsety (niuszkodzone bo z elementów z demontażu zbudowałem programator i kilka innych układów ) jeżeli zależy mi na gniazdach to podgrzewam mocniej . Po takim zabiegu z plytą mamy goły laiminat który wygląda jak przygorowany do montażu
  • #7 752581
    arturjakis
    Poziom 17  
    gzylus
    tej metody to bałbym sie zastosować w płycie która jest sprawna a wywaliło tylko kondensatory.

A co powiecie o tej stacji
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28567280
    może miał ktoś z nia doczynienia i by sie wypowiedział?
    Stacja za taka kwote to naprawde max moich mozliwości zwłaszcza że bedzie uzywana do celów hobbistycznych a nie do powaznej pracy.
  • REKLAMA
  • #8 752609
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    hehe do wymiany kondensatorow nie trzeba cudow tylko sie lutownica umiec poslugiwac jesli nie masz praktyki to zadne cudo ci nie pomoze ,osobiscie kondensatory wymienialem najtansza lutownica grzalkowa i plyta robi do dzis :)
    pozdrawiam...
  • #9 752614
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jeśli chcesz tylko wymienić kondensatory na płycie to z powodzeniem możesz to zrobić zwykłą transformatorówką. Oczywiście trzeba to robić ostrożnie i sprawnie. Transformatorówka małej mocy (oczywiście żadne 100W tylko 40 lub 60W) i nówka grot ( to podstawa). Ja dwukrotnie tak robiłem (mam ABITA ;( ) i ze 100% powodzeniem. Trudnością nie jest wylutować czy zalutować kondensatory ale udrożnić otwory po wylutowaniu kondensatorów, czasem odsysacz ma problemy z niektórymi otworami na dużych ścieżkach.
  • REKLAMA
  • #10 752616
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Metoda Gzylusa jest niezła. Potwierdzam. A do przylutowania używam zwykłej transformatorówki. Moim zdaniem ciężko o cokolwiek lepszego.... Tyle że wymaga doświadczenia, wyczucia i wprawy jak cholera. Ale jak już się umie to idzie bardzo ładnie i szybko.
  • #11 752627
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    ... a nie lepiej poczekać i dozbierać trochę ? Ważna jest też temperatura bo jak będzie za mała to też jest niepraktyczne ( oczywiście regulacja musi być ) Pozdrawiam
  • #13 753423
    tzok
    Nie chcę, Cie martwić ale tą lutownicą będziesz miał kłopot z wylutowywaniem kondensatorów - za mała powierzchnia grota... do kondensatorów używam transformatorówki 80W ;)
    Kondensatory najtaniej kupisz w sklepie elektronicznym ~1zł za 2200uF/6.3V/105*C
  • #14 753507
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    tzok napisał:

Kondensatory najtaniej kupisz w sklepie elektronicznym ~1zł za 2200uF/6.3V/105*C

A czy orientujesz się ,jaki ESR maja te kondensatory ?
    Jestem przekonany ,że za 1,- pln to nie kupisz kondensatora, który by pracował odpowiedzialnie na płycie głównej lub w zasialczu.
  • #15 753558
    tzok
    Były to dokładnie takie same kondensatory jak te które uległy uszkodzeniu, tzn. producent i ozanczenia. Poza tym płyty zazwyczaj pracują i bez tych kondensatorów (czasem lepiej je wyjąć niż zostawiać z przebiciem).
  • #16 753724
    arturjakis
    Poziom 17  
    Transformatorówke mam dokupiłem jeszcze tą lutownice do której dodałem link .

A znacie moze jakąś firme wysyłkową która sprzedaje kondensatory do płyt głównych nie w ilosciach hurtowych.
    Kupił bym w sklepie elektronicznym ale do najbliższego mam 80km :(
  • #18 754235
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    arturjakis napisał:

A znacie moze jakąś firme wysyłkową która sprzedaje kondensatory do płyt głównych nie w ilosciach hurtowych.
    Kupił bym w sklepie elektronicznym ale do najbliższego mam 80km :(

Zobacz na Allegro, nie wiem jakiej pojemności kondensatory masz na płycie, ale 1500uF są po 1,20zł sztuka. + oczywiście przesyłka, ale w firmie też za wysłanie się płaci. A są to takie konsensatory LOW ESR http://www.jackcon.com.tw/lse.htm :)
  • #19 754333
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    arturjakis napisał:

Dobrej jakości kondensatory dostaniesz w ELFIE http://www.elfa.se/pl/ " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" > http://www.elfa.se/pl/
  • #20 754595
    arturjakis
    Poziom 17  
    serwis napisał:
    arturjakis napisał:

Dobrej jakości kondensatory dostaniesz w ELFIE http://www.elfa.se/pl/ " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" > http://www.elfa.se/pl/

no tak elfa ale ona jest kosmicznie droga a przynajmniej była z 3 lata wstecz jak chciałem tam zrobić zakupy
  • #21 754825
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    witam
    no tak Elfa jest droga to fakt,tylko ze jak czegos nie moglem kupic nigdzie indziej to oni zawsze mieli.noi czeba im przyznac ze szajsu nie sprzedawali......
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Do naprawy płyt głównych najlepsza jest stacja lutownicza z regulacją temperatury, jednak ze względu na ograniczony budżet rozważane są lutownice transformatorowe i proste lutownice z regulacją mocy. Zalecane są lutownice z stabilizacją temperatury grota, np. Antex TCS-230, które umożliwiają wymianę grotów o różnych kształtach, co jest istotne przy lutowaniu elementów SMD i kondensatorów. Tanie lutownice z regulacją mocy bez stabilizacji temperatury i z grotami na stałą temperaturę są mniej praktyczne i drogie w eksploatacji. Do wymiany kondensatorów na płytach głównych często wystarcza transformatorówka o mocy 40-80W z cienkim, nowym grotem, choć wymaga to wprawy. Metoda podgrzewania płyty palnikiem jest skuteczna do demontażu, ale ryzykowna przy naprawach sprawnych płyt. W kwestii kondensatorów, najtańsze można kupić w sklepach elektronicznych lub przez internet w firmach takich jak TME, Elfa czy Jackcon, przy czym Elfa oferuje wysoką jakość, ale jest droższa. Ważne jest, aby kondensatory miały odpowiedni niski ESR i parametry zgodne z oryginałem, co wpływa na niezawodność płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA