logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymieniając bezpieczniki topikowe na esy potrzebny jest wyłącznik główny?

dareksg 24 Sty 2010 13:37 27608 12
REKLAMA
  • #1 7583578
    dareksg
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich
    Będę wymieniał bezpieczniki topikowe na "esy" tzn. fachowiec.
    Pytanie moje odnośnie tego jak powinien to zrobić? bo on chce wymienić 3 bezpieczniki na 3 esy i czy jest to poprawne czy przypadkiem nie powinno się dać jakiegoś wyłącznika głównego?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7583618
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    Albo to będzie FACHOWIEC i zrobi dobrze albo weźmiesz ,,fachowca'' i zrobi jak zrobi, po co pytasz?
  • #3 7583697
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Gdzie będzie wymieniał te bezpieczniki ?
    Co one zabezpieczają ?
  • #4 7584568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7585313
    dareksg
    Poziom 10  
    cirrostrato napisał:
    Albo to będzie FACHOWIEC i zrobi dobrze albo weźmiesz ,,fachowca'' i zrobi jak zrobi, po co pytasz?

no własnie chce uniknąć źle zrobionej roboty chce sie dowiedzieć czy to może być tak jak to mi mówil zamiast 3 bezpieczników topikowych, które mam dać 3 "esy" bez żadnych wyłączników głównych, różnicowych itp.
    Mają to być zwykłe bezpieczniki w mieszkaniu w bloku b16
    pozdrawiam
  • #6 7586157
    michal5102
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Różnicówka ani główny wyłącznik nie jest wymagany .Jak miałeś tam wszystkie trzy topikowe 16A to daj też esy B16 , chociaż na oświetlenie bym wyliczył jakie masz obciążenie i dał B10 a nawet B6 - zależy jakie źródła światła . Zabezpieczenie przedlicznikowe masz pewnie 25A , przyłącze jednofazowe , więc powyższa propozycja byłaby wskazana , szczególnie teraz , kiedy panuje moda na energooszczędne źródła światła .
  • REKLAMA
  • #7 7586233
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    michal5102 napisał:
    Różnicówka ani główny wyłącznik nie jest wymagany .Jak miałeś tam wszystkie trzy topikowe 16A to daj też esy B16 , chociaż na oświetlenie bym wyliczył jakie masz obciążenie i dał B10 a nawet B6 - zależy jakie źródła światła . Zabezpieczenie przedlicznikowe masz pewnie 25A , przyłącze jednofazowe , więc powyższa propozycja byłaby wskazana , szczególnie teraz , kiedy panuje moda na energooszczędne źródła światła .

Panie Michale skąd tyle pewności w ocenie sytuacji ?
    Ja byłbym ostrożniejszy.
    Nie wiem co to za instalacja i jak jest zamontowana.
  • #8 7586359
    mareapa
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Z reguły się tak robi ,i zgadzam się z wypowiedzią michal5102 .Ja osobiście dodaje jeszcze lampkę kontrolną i jeżeli gość chce to FR-a 25A (jako główne)
  • #9 7586917
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 7588659
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Bronek22 napisał:
    (...)A czy jak sie bezpiecznik spali, to go wolno wymienić, czy należy wzywać elektryka ?
    Bo z twojej wypowiedzi wynika, że bez elektryka sie nie obejdzie.
    (...)

To zalezy jaki bezpiecznik - nie powinno sie generalizowac ale do BM'ow zwyklego czlowieka poslac ?
    Tak w zasadzie to wystarczy miec swiadectwo uprawniajace do eksploatowania i konserwacji no ale to chyba kazdy wie
  • #11 7592895
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Panie Bronku - proszę dokładniej przeczytać co napisałem i dopiero oceniać jak zwykle w swoim stylu wyrwane z kontekstu części zdania.

Dodano po 1 [minuty]:

michal5102 napisał:

Dodano po 3 [minuty]:

ja odniosłem się do wypowiedzi kol. Michała i nadal uważam że ostrożność jest ważniejsza niż np -- zabezpieczenie masz pewnie 25A - więc propozycje byłyby wskazane- ..........

Dodano po 9 [minuty]:

a autor tematu musi mieć jakiś problem z instalacją skoro wzywa fachowca do wymiany bezpieczników --- inaczej zrobiłby to sam .
  • #12 7593106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7593219
    dareksg
    Poziom 10  
    Bronek22 napisał:
    slawekx napisał:
    Panie Bronku - proszę dokładniej przeczytać co napisałem i dopiero oceniać jak zwykle w swoim stylu wyrwane z kontekstu części zdania.

a autor tematu musi mieć jakiś problem z instalacją skoro wzywa fachowca do wymiany bezpieczników --- inaczej zrobiłby to sam .

Te problemy to wymysł kolegi.
    Autor nie uważa sie za "złota rączkę" i prawidłowo zatrudnia fachowca.
    Na forum zasięga tylko rady. A tutaj go straszą.
    Bronek

Witam
    dokładnie jest to 25a przedlicznikowe, 3 bezpiecnziki w domu wystarczy wimienić, nie robie tego sam bo to nie mój fach, uważam że niech każdy się zajmuje tym co potrafi najlepiej. Jesli nie miałbym takiego zapiespieczenia przed licznikowego, uważałbym, że ta podpowiedz nie jest dla mojego przypadku więc o tej ostrożności przesadzać nie trzeba. Widze, że wiele osób z tego forum traktuje każdy post jak doktorat. Dziekuje za pomoc tym którzy nie robią z prostej rzeczy czegoś skomplikowanego.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany bezpieczników topikowych na automatyczne (tzw. "esy") w instalacji elektrycznej. Użytkownik pyta, czy konieczne jest dodanie wyłącznika głównego przy tej wymianie. Odpowiedzi wskazują, że nie jest to wymagane, o ile zachowane są odpowiednie parametry zabezpieczeń. Zaleca się wymianę trzech bezpieczników 16A na automaty B16, a w przypadku oświetlenia rozważenie zastosowania B10 lub B6, w zależności od obciążenia. Podkreślono również znaczenie ostrożności i pomiarów, zwłaszcza w kontekście energooszczędnych źródeł światła. Wymiana bezpieczników powinna być przeprowadzona przez fachowca, co użytkownik potwierdza, podkreślając, że nie jest to jego specjalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA