logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 HDI 2003 - Anomalie ABS i Freinage, kontrolka STOP i ESP

golf123 24 Sty 2010 19:35 29303 16
REKLAMA
  • #1 7585565
    golf123
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, wyjechałem dziś z garażu Peugeotem 307 HDI 2003r i po kilku metrach zapalił mi się na desce błyskający napis STOP, oraz kontrolka ESP i hamulca ręcznego. Następnie na wyświetlaczu deski komunikat "ANOMALIE ABS" oraz "ANOMALIE FREINAGE" co to się stało, szanowni Panowie. Wcześniej tego nie miałem, jak to można sprawdzić i czy jest to poważna sprawa. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7586111
    owieka
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    kolego bez kompa nic nie zrobisz. Jedz na diagnoze to moze być nawet zabrudzony czujnik abs
  • #3 7593010
    golf123
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzięki za info, byłem i komputer wskazał na pompę ABS. Mechanik, powiedział że trzeba to dokładnie sprawdzić, pobadać napięcia i dopiero wtedy będzie wiadomo. Ile trzeba ewentualnie szykować na wymianę tej pompy i czy to dużo roboty.
  • #4 7603378
    owieka
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Sama wymiana, jest banalnie prosta, pompa jest droga. Jakie błędy miałeś kolego? Często mechanicy mówią Ze trzeba sprawdzić, to czy tamto, żeby bardziej profesjonalniej wyglądało.
  • REKLAMA
  • #5 7661377
    golf43b
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Komputer pokazał pompę, ale po sprawdzeniu, okazało się ,ze był spalony bezpiecznik 30A, ten serwisowy. Wymieniłem i było ok. jednak po paru dniach ponownie ten sam problem. Jadąc do Wrocławia zaświecił mi się komunikat "ice alter" i nie ma ABS, świeci kontrolka ESP. Po wyłączeniu, kilkakrotnym, silnika i ponownym odpaleniu, wszystko wraca do normy, ale tak nie powinno się dziać. Jaka może być za przyczyna?
  • #6 7661976
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 118
    Pompy nie siadają [sporadycznie] prawdopodobnie korozja pin na sterowniku abs lub sam sterownik

Dodano po 1 [minuty]:

I jeszcze jedno a licznik wskazuje prędkość?
  • #7 7666466
    golf43b
    Poziom 10  
    Tak licznik dziala poprawnie ,Jak ewentualnie sam mial bym dostać sie do tych wtyczek prosze o podpowiedz i gdzie to szukac bo ja nie kumam praktycznie nic z tej mechaniki samochodowej
  • REKLAMA
  • #8 7666523
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Sterownik jest z lewej strony musisz ściągnąć przedni zderzak [okolice nadkola] jeżeli do wtyki dostała się woda to już jest po sterowniku a moze uwalone BSI piny są tak cienkie jak szpilki wystarczy parę kropel wody i niewiadomo kiedy urdzewieja i zaczynają się problemy [świecące kontrolki,brak komunikacji itp.] obawiam się ze sam sobie nie poradzisz.
  • #9 7668108
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Dodam ze producent źle umieścił sterownik zbyt nisko nawet mała stłuczka uszkadza sterownik ,również mycie silnika, wtyka niby jest szczelna [badziew] piny ja wlos sterowiki te praktycznie nie nienaprawialne czasem się komuś sporadycznie uda te inne rzeczy odzwierciedla cenę 307 -ek na rynku
  • #10 7676754
    golf43b
    Poziom 10  
    Też tak mysle ,ze sobie nie poradze,ale ostatnio mi sie nie zapala nic jedynie na wyswietlaczu jak wkladam kluczyk i chce go odpalic mam komunikat ACIE ALERT jak rozumie jesto chyba cos związane z lodem -zmiana to jeszcze mnie niepokoi ale jak odpale teraz jest wszystko ok pojechalem do Wrocławia i spowrotem i ok jedynie ten komunikat.
  • #11 7676836
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Ciesz się, że wyświetla ten komunikat. Masz informację, że znajdujesz się (samochód) w otoczeniu o temperaturze -3 / +3 st C. Czyli istnieje niebezpieczeństwo śliskości/podmarzania jezdni. A komunikat wyświetla się raczej przy rozruchu lub incydentalnie, natomiast w pozostałym okresie to jest to migotanie wskaźnika temperatury zewnętrznej.
  • #12 7677359
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Na razie masz szczęście a co do wtyki niech ci ktoś porządnie zabezpieczy przed woda nowy sterownik to 2 wyplaty
  • REKLAMA
  • #13 7682173
    golf43b
    Poziom 10  
    To bardzo sie ucieszyłem na chwile obecną ,ze w samochodzie narazie jest wszystko ok Wszystkim serdecznie dziekuje za pomoc w tym temacie i zycze nieawaryjności takze.Pozdrawiam i dziekuje .
  • #14 7697233
    golf43b
    Poziom 10  
    No i stało sie moja radośc była pochopna dzis znowu po kilku dniach zapalił sie ESP i ponownie sa komunikaty i siewci stop Dlaczego tak sie to dzieje ,ze kilka dni ok a potem spowrotem to samo.Jade dzis jeszcze raz na komputer moze cos to da.
  • #15 7715915
    msjokerek
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Przyłącze się do tematu. Odnośnie wymiany komputera na nowy- czy wystarczy kupić taki sam o odpowiednim kodzie i wpiąć? czy będzie potrzebne programowanie immobilaizer itd.?
  • #16 8504615
    piotr gsxr
    Poziom 1  
    Witam mam taki problem z 307 1,4 hdi 2001 r.p,gdy jade czasem auto nie reaguje na pedal gazu wciskam i nic nie chce przyspieszac po chwili jedzie normalnie dzieje sie tak co jaki czas.nie wyswiatla sie zaden komuniikat na kompie .Ma ktos jakis pomysl co moze byc ?
  • #17 20604178
    stasiekjunior
    Poziom 10  
    Ocena: 41
    Witam czy udało się rozwiązać problem z kontrolkami ? Co było przyczyną?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Peugeotem 307 HDI z 2003 roku, gdzie po kilku metrach jazdy zapaliły się kontrolki STOP, ESP oraz komunikaty "ANOMALIE ABS" i "ANOMALIE FREINAGE". Po diagnozie komputerowej wskazano na potencjalną awarię pompy ABS. Wymiana pompy jest stosunkowo prosta, ale kosztowna. Użytkownik zauważył, że problem powraca, mimo wymiany bezpiecznika. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie korozji na pinach sterownika ABS oraz zabezpieczenie wtyczek przed wodą. Pojawiły się również pytania o programowanie nowego sterownika, jeśli zajdzie taka potrzeba. Użytkownik zauważył, że komunikat "ice alert" pojawia się przy niskich temperaturach, co jest normalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA