logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 2.0 HDi 2004 - wymiana pompy ABS z ESP, auto nadal nie odpala

marcin01re 03 Mar 2010 11:52 14567 7
REKLAMA
  • #1 7777354
    marcin01re
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z moim peugeotem. Pewnego dnia wsiadam chce zapalic a tu nic... Rozrusznik kręci ale nie odpalil. Zawiozlem go do mechanika i okazalo się że przepalila sie wtyczka od Modułu pompy ABS z ESP. Zostala wynieniona cala pompa wraz z wtyczka ale autko nadal nie odpala :((( Myslalem ze po wymianie calej pompy wraz z modulem pomoze a tu nic... nie wiem co dalej... Moze ktoś miał taki problem albo ktos podpowie co moze być przyczyną

Z góry dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7777725
    autoserwistech
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Chyba mechanik coś z magistralą CAN zamieszał - to po pierwsze.
    Po drugie - czy skonfigurował nowy sterownik ABS?
    No i po trzecie - samochód ten nie odpali bez podłączonego ABS-u, ponieważ przez jego sterownik zamyka się komunikacja CAN - oczywiście można auto odpalić omijając ABS (z wypiętą wtyczką od ABS), tylko trzeba zmostkować CAN - wtedy się okaże czy mechanik nie schrzanił kabelkomanii.
    Najlepiej jak zadzwonisz po kogoś z Peugeot Planetem żeby zdiagnozował auto.

A i jeszcze jedno - na zapłonie jakie kontrolki się świecą ciągle ? I czy na wyświetlaczu na środku deski pisze "ECONOMY MODE" ???
  • REKLAMA
  • #3 7777969
    marcin01re
    Poziom 2  
    Sterownik mial skonfigurowac wiec chyba tak zrobil ... bede wieczorem u nigo to zobacze jakie kontrolki sie swieca i co pisze na srodkowym wyswietlaczu ... Odpisze wieczorkiem
  • #4 8141067
    ak4777777
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,

Mam podobny problem wczoraj przyjechałem ze sklepu zaparkowałem na ogródku, wstaje rano do pracy przekręcam kluczyk a tu nic piłuje piłuje co jakiś czas jak by próbował załapać ale nic z tego. Sprawdziłem układ dolotowy wypiłem rurę przy silniku(za intercooler-em) ale dalej nic, paliwo dostaje na listwę z elektrozaworami, pompa paliwa tez działa. Nie wiem co mu może być.
  • REKLAMA
  • #5 8141191
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 118
    Podmień bsi
  • REKLAMA
  • #7 8143396
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 118
    206 -miały tez te same silniki
  • #8 8207062
    ak4777777
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Problem został rozwiązany okazało się że wtyczka od czujnika położna wałka rozrządu była zepsuta i wyskakiwał błąd po podpięciu do lapka :"Czujnik położenia wałka rozrządu. Brak synchronizacji wałek rozrządu - wał korbowy." I dlatego nie palił

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Peugeot 307 2.0 HDi z 2004 roku, który nie odpala po wymianie pompy ABS z ESP. Mechanik wymienił pompę oraz wtyczkę, jednak auto nadal nie reaguje na rozruch. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w konfiguracji nowego sterownika ABS lub w magistrali CAN. Użytkownik powinien sprawdzić, czy kontrolki na desce rozdzielczej świecą się prawidłowo oraz czy na wyświetlaczu nie pojawia się komunikat "ECONOMY MODE". Inny użytkownik podzielił się podobnym doświadczeniem, gdzie problemem okazał się uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu, co również może być przyczyną braku zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA