logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 2.0 hdi - Błąd ABS, nie działa wspomaganie i prędkościomierz

karzysztofb 31 Lip 2021 12:52 3360 8
REKLAMA
  • #1 19543384
    karzysztofb
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Jak w temacie, wyrzuciło " ABS fault" "braking fault", wyłączyło też wspomaganie( elektryczne) i nie działa prędkościomierz. Podczas jazdy nie dawal żadnych niepokojących sygnałów. Stało się to po ponownym odpaleniu silnika na stacji paliw. Auto stało wcześniej ponad tydzień nie używane. Ktoś coś?
  • REKLAMA
  • #2 19543454
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19543471
    karzysztofb
    Poziom 9  
    Ładowanie jest, zacząłem dłubać przy wtykach, wiązkach i na chwilę błąd zniknął. Wspomaganie wróciło. Komputer nie ma komunikacji z pompą abs. Znajomy od komputera podejrzewa, że skończyła się właśnie pompa abs. Jak wyjąć wtyczkę od pompy? Wysuwa się do tyłu i dalej nie chce. Zdjęcie wtyczki w załączniku
    Załączniki:
    • Peugeot 307 2.0 hdi - Błąd ABS, nie działa wspomaganie i prędkościomierz IMG_20210731_135848.jpg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19543485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19543506
    karzysztofb
    Poziom 9  
    Masy 2 po zewnętrznych, zasilania 2 po środku OK. Połowa wtyki "utaplana" w smarze (chyba od nowości)
    Załączniki:
    • Peugeot 307 2.0 hdi - Błąd ABS, nie działa wspomaganie i prędkościomierz 1627734776633..jpg (962.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19543555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 19543612
    karzysztofb
    Poziom 9  
    Podmieniałem moduł BSM, więc rozpinałem te od modułu. Bezpieczniki w porządku. Jedyny błąd jaki wisi od dłuższego czasu to przepływka, ale po wymianie nie dało się skasować, prawdopodobnie założona przepływka od 2,2 hdi, a w tym jest 2,0
  • #8 21925537
    tdx110
    Poziom 18  
    Witam.
    Czy wiadomo co było przyczyną?
    U mnie ten sam problem po lekkiej obcierce lewego przodu (tylko plastiki się odczepiły).
    Wymieniłem czujnik ABS i dalej to samo.
    Dodatkowo komputer pokazuje że nie widzi modułu ABS/ESP i brak informacji o prędkości pojazdu.
  • #9 21926545
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4228
    Tam jest taki przekaźnik podwójny, który zasila pompę ABS (między lewym przednim błotnikiem a skrzynką z bezpiecznikami lub sama pompa abs, która także jest lewy przód. Musisz się dobrać do wtyczki jak na zdjęciach i sprawdzić dwa razy plus i raz/dwa masa (w zależności od wersji)

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 307 2.0 HDi pojawił się błąd ABS/braking fault, zanikło wspomaganie elektryczne i przestał działać prędkościomierz. Objawy wystąpiły po ponownym uruchomieniu auta po dłuższym postoju. Sprawdzono ładowanie, wiązki i wtyki; po poruszaniu złączami błąd chwilowo zniknął, a wspomaganie wróciło. Diagnostyka wykazała brak komunikacji z pompą ABS, podejrzewano uszkodzenie pompy ABS lub problem z zasilaniem/masą. Sprawdzono masy i zasilania przy wtyczce pompy, bezpieczniki oraz moduł BSM; dodatkowo wspomniano o błędzie przepływomierza, prawdopodobnie po niezgodnej części z innego silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA