logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.4 1996r - gaśnie na niskich obrotach po mrozach, co robić?

lukasz2191 26 Sty 2010 13:56 6466 12
REKLAMA
  • #1 7594409
    lukasz2191
    Poziom 10  
    witam mam problem z moim vw polo 1.4 1996r benzyna bez gazu. Po rozruchu samochod na niskich obrotach gasnie stalo sie to teraz po mrozach w niedziele bylo jeszcze wszystko ok. Gdy obroty schodza ponizej 9000 obr auto dusi sie i gasnie gdy doda sie gazu jest ok lecz gdy pusci sie pedal przyspieszenia samochod gasnie:( prosze o pomoc

Dodano po 7 [minuty]:

i zapomnialem dodac ze gdy ustawie gaz tak aby na obrotomierzu bylo 10000 obr to wskazowka szaleje pokazuje na przemian ra 9500 obr a raz 10000 obr
  • REKLAMA
  • #2 7594495
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3918
    Takimi obrotami wykończysz silnik "9500/10000"
    Pomocy nie dostaniesz puki nie podłączysz pod komputer
  • REKLAMA
  • #3 7595503
    szczepanstjepan
    Poziom 20  
    Ocena: 121
    Ja obstawiam że o jedno zero za dużo przy tych liczbach :D
  • #4 7619229
    burza11
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Podepnij VAGa to bedzie lepiej stwierdzić co i jak, skusil bym sie o umycie przepustnicy, po mrozach już miałem dwoch klientów z polowkami z tym motorem z podobnymi objawami i czyszczenie pomogło, przepustnica w tym silniku jest bardzo precyzyjna i wszelki brud źle wplywa na wolne obroty, najważniejsze dokładnie umyć ranty przepustnicy i miejsce gdzie robi sie luka po lekkim uchyleniu przepsutnicy, ponieważ jeśli jest tam brud to uniemożliwia przepływ powietrza, demontaż przepsustnicy jest prosty i przyjemny, wystarczy mieć śrubokręt i imbus choć nie pamiętam rozmiaru, przepustnica znajduje się pod obudową filtra powietrza, dochodzi do niej np linka gazu, do mycia użyj benzyny ekstrakcyjnej lub np WD-40,
    Po umyciu nie rób adaptacji przepsutnicy za pomocą interfejsu ponieważ nie wolno jej robić jeśli sterownik odnotował jakieś blędy. Adaptacja wykona sie samoistnie z biegiem czasu, po przejechaniu kilkunastu/dziesięciu kilometrów.
    Po umyciu przepsutnicy, złożeniu i uruchmieniu silnika bedziesz mial nieco wyższe obroty jałowe niż standart, gdzieś w granicach 1500rpm (zależy od tego jak byla brudna przepustnica, im bardziej tym później wyższe obroty) z biegiem czasu bedą wracaly do normy, dzieje sie to dość szybko,
  • #5 7619862
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3918
    burza11 napisał:
    Po umyciu nie rób adaptacji przepsutnicy za pomocą interfejsu ponieważ nie wolno jej robić jeśli sterownik odnotował jakieś blędy.

Nie źle to wszystko wytłumaczyłeś, ale to co zacytowałem to jakieś głupoty piszesz
  • REKLAMA
  • #6 7620241
    burza11
    Poziom 13  
    Kolego tak wyczytałem natym forum, pisał Emeryt2, ma doświadczenie, był ostatnio temat, że koleś robił adaptacje gdzie miał zepsuty czujnik temp, (na tablicy pokazywal dobrze ale do sterownika źle słał) i po zrobieniu adaptacji zostały mu obroty 1300rpm, adaptacje powtarzał kilka razy i ciągle było to samo, ktoś doradził wymienić czujnik i tak zrobil, poźniej wykonał adaptacje i wszystko wróciło do normy.
    w sumie pomyśl sam, jeśli Ci pokaże że jest coś nie tak z potencjometrem przepustnicy (akurat w polo jest scalony z krokowym, nazywa sie nastawnik przepustnicy) lub z krorokwym to adaptacja może być zakłucona i może nie wypalić, tak ja twierdze choć moge sie mylić.
    Najlepiej niech sie zrobi samoistnie, bez zbędnych kosztów przynajmniej, a efekt naprawde ten sam, nawet wydaje mi sie że lepiej, dlaczego? ponieważ jak robiłem VAGiem to po przegazowaniu obroty gwałtownie spadaly ale zatrzymywały sie na ponad 800rpm, czyli niby wszystko ok ale troche mnie to drażniło, w drugim przypadku bez vaga obroty spadały szybko do około1500rpm, później były asekurowane przez krokowy i z 1500 do 800rpm spadały powoli, łagodnie i przyjemnie.
    W polo ważne jest aby było jak w drugim przypadku ponieważ u większości tych aut nie wiem czemu ale drgania silnika są dość dobrze przenioszone na karosernie, jeśli obroty spadają łagodnie to silnik nie drga a za czym idzie karoseria także ma spokój.
    Adaptacje VAGiem robiłem jedynie dwa razy, w Polo jak w temacie i w chyba passacie b5 1.6 AHL choć już nie pamiętam i za każdym razem obroty nie bujały ani nie były za niskie ale za szybko spadały co mnie drażnilo. To jest jedyna róznica pomiędzy dwoma sposobami adaptacji jaką zauważyłem,
  • #7 7630759
    lukasz2191
    Poziom 10  
    wyczyscilem przepustnice i nic z tego... silniczek krokowy jest raczej dobry bo podłanczalem go pod akumulator na 1 sekunde i chodzil a gdy skręcilem wszystko i wlaczylem silnik i po odpieciu kostki od silniczka byla bardzo mala roznica pracy silnika choc on nie gegulował jej bo nie zauwazylem zmiany polozenia przepustnicy
  • #8 7634212
    burza11
    Poziom 13  
    Więc jak już wcześniej zalecano musisz podłączyć auto pod komputer aby zobaczyć co jest nie tak z samochodem,
    Pamiętaj że w tym motorze silniczekkrokowy jest jednością z potencjometrem przepustnicy który ma także duże znaczenie w regulacji obrotów, być może on szwankuje, krokowca raczej nie sprawdzisz w sposób jaki podałeś,
    Mówię Ci, zapnij VAGa, wtedy będziemy myśleć.
  • #9 7636965
    lukasz2191
    Poziom 10  
    jestem ciekaw ile takie podłączenie kosztuje
  • #11 7660428
    kkonxy
    Poziom 2  
    Witam !

Dziś spotkał mnie dokładnie ten sam problem :( moje polo samoczynnie gasnie po zdjeciu nogi z gazu ... Czy udało wam się go jakoś rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #12 7670693
    szczupak tga
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    kolego sprawc cisnienie paliwa jakie ma bo moze pompa paliwa sie kończy, blachy posciagales ze swiec bo tam tez moze byc przebicie ,filterek paliwa kiedy wymieniales
  • #13 7708464
    MarS1508
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam podobne objawy. Dzieje mi się to już po raz 3. Każdego roku o tej porze :(. Posiłkuję się doraźnie włączając ogrzewanie tylniej szyby - podnosi to trochę obroty. Zawsze robiłem to w warsztacie ale z tego co czytam to można by było sie pokusić o samonaprawienie. Mam tylko pytanie bo nie widziałem jak to robią mechanicy czy trzeba ten silniczek wymontować i dopiero czyścić czy też jest dostęp do niego bez demontarzu?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Polo 1.4 z 1996 roku, który gaśnie na niskich obrotach po mrozach. Po rozruchu silnik dusi się i gaśnie przy obrotach poniżej 900, a przy dodaniu gazu działa poprawnie. Wskazówki obrotomierza wskazują nieprawidłowe wartości (9500/10000). Użytkownicy sugerują podłączenie do komputera diagnostycznego (VAG) w celu zidentyfikowania problemu, a także czyszczenie przepustnicy, która może być zanieczyszczona. Wskazano na możliwość uszkodzenia silniczka krokowego, który jest zintegrowany z potencjometrem przepustnicy. Inne sugestie obejmują sprawdzenie ciśnienia paliwa oraz wymianę filtra paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA