logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vw polo 1.4 1998 - Ruszanie zimnym samochodem i nie tylko

szogun 26 Sty 2019 14:55 723 9
REKLAMA
  • #1 17731488
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Vw Polo 1.4 1998r.-benzyna .
    Wolne obroty ustawione na ok900. Po uruchomieniu silnika przez około 10 minut
    [ przy mrozach trochę dłużej ]
    po puszczeniu gazu spadają poniżej 800 i samochód gaśnie. Jest to bardzo niebezpieczne przy dojeździe do świateł czy wyjeździe z ulicy podporządkowanej bo trzeba przełożyć nogę na hamulec . Jakie mogą być konsekwencje takiego zgaśnięcia
    albo nie hamowania nie będę pisał [strach się bać ] . Samochód dobrze rozgrzany zgaszony po np.50km
    odpalony po ok 10 minutach znów to ma przez krótki czas . Na chłopski rozum
    ostygło coś małego oddalonego od silnika ale to tylko takie moje naiwne spekulacje.
    Świece i kable wysokiego napięcia wymienione . Proszę o fachową pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 17732156
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    silnik krokowy, przepustnica, sonda lambda, nieszczelność na ssącym.... masz kolego dużo możliwości

A byłeś na podłączenie pod komputer? Są jakieś błędy w sterowniku? Masz LPG?
  • #3 17732279
    szogun
    Poziom 23  
    Gazu nie mam . Możliwości faktycznie mam tylko że kasy brakuje ... Ile kosztuje diagnostyka na tym komputerze i jaka pewność że pomoże ustalić przyczynę ? Mam na miejscu Stację VW i chyba tam trzeba by ruszyć bo domorosłych mechaników przybywa jak samochodów i każdy krzyczy "mam komputer ' !
  • REKLAMA
  • #4 17750667
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    szogun napisał:
    Ile kosztuje diagnostyka na tym komputerze i jaka pewność że pomoże ustalić przyczynę ?
    zastanów się czego oczekujesz.................. masakra
  • #5 17751050
    szogun
    Poziom 23  
    Jak w działach radiowych czy elektrycznych zapytam o schemat czy cenę scalaka to mam zazwyczaj wiele rzeczowych odpowiedzi. Myślałem że tutaj jest to samo tym bardziej że wybrałem dział dla początkujących . Masz rację ....masakra !!!
  • REKLAMA
  • #6 17751250
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 322
    marcin.koz2910 napisał:
    Gazu nie mam . Możliwości faktycznie mam tylko że kasy brakuje ... Ile kosztuje diagnostyka na tym komputerze i jaka pewność że pomoże ustalić przyczynę ? Mam na miejscu Stację VW i chyba tam trzeba by ruszyć bo domorosłych mechaników przybywa jak samochodów i każdy krzyczy "mam komputer ' !

Samo podpięcie pod komputer i szczytanie błędów to koszt od 20zł w tańszym zakładzie mechanicznym do 60zł w droższym. Ja w tańszym podpinałem więc płaciłem zawsze 20zł ;-)
    Lecz jest to raczej najszybsza diagnoza ;)
  • REKLAMA
  • #7 17771540
    szogun
    Poziom 23  
    Problem rozwiązany [ częściowo ] .Mój znajomy diagnosta powiedział : po odpaleniu nie masz przegazowywać tylko przez 10 sekund potrzymaj na 3000 obrotów i jedź . Zadziałało !
    Kilkanaście wyjazdów , żadnego zgaśnięcia i kasy odrobina w kieszeni . Zrobił to przez telefon bez oglądania samochodu . Nie zamykam tematu bo a nuż coś wyjdzie ...
    Tomek -jesteś wielki !
  • #8 17773079
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 322
    A masz zawór egr?
    Może to w nim wina leży.
  • #9 17773373
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    szogun napisał:
    Problem rozwiązany [ częściowo ] .Mój znajomy diagnosta powiedział : po odpaleniu nie masz przegazowywać tylko przez 10 sekund potrzymaj na 3000 obrotów i jedź . Zadziałało !
    Kilkanaście wyjazdów , żadnego zgaśnięcia i kasy odrobina w kieszeni . Zrobił to przez telefon bez oglądania samochodu . Nie zamykam tematu bo a nuż coś wyjdzie ...
    Tomek -jesteś wielki !

Coś jak koleś jedzie do mechanika i mówi że mu coś stuka w zawieszeniu a mechanik na to ze ma sobie głośniej radio włączyć to nie będzie słyszał stukow haha
  • #10 17773377
    szogun
    Poziom 23  
    Leniwiec -No to mi zabiłeś ćwieka ! Najpierw o pomoc poprosiłem wujaszka Google i wiem już co to zawór erg ale niestety nie wiem czy go mam bo moja wiedza tak daleko nie sięga . Robiłem co prawda przekładkę karoserii Warszawy z garbusa na nową , paliłem zimą ogień pod DKW [taki samochód] żeby odpalił ale dalsza edukacja poszła w innym kierunku . Na razie jakoś jeździmy i samochód i ja ale myślę że dla obydwu to jazda docelowa więc nie będę już nic kombinował . Serdeczne dzięki za zainteresowanie i pomoc . Dzięki Tobie znów się czegoś nauczyłem .

Pozdrawiam
    szogun

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z VW Polo 1.4 z 1998 roku, który gaśnie po uruchomieniu silnika, szczególnie w niskich temperaturach. Po kilku minutach od uruchomienia obroty spadają poniżej 800, co jest niebezpieczne podczas jazdy. Wymienione zostały świece i kable wysokiego napięcia, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie silnika krokowego, przepustnicy, sondy lambda oraz nieszczelności na układzie dolotowym. Koszt diagnostyki komputerowej waha się od 20 do 60 zł. Ostatecznie, użytkownik uzyskał pomoc od znajomego diagnosty, który zasugerował, aby po uruchomieniu silnika przez 10 sekund utrzymać obroty na 3000, co pomogło w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA