logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z telefonu Siemens C62? Szukam sprawdzonej metody

vymiathatch 21 Lip 2004 16:52 3270 25
REKLAMA
  • #1 753934
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    mam problem bo naczytalem juz tyle postow co prawda starych ale w zanym nie ma nic konkretnego na temat sima z tego telefonu poratuje mnie ktos co mam zrboic zeby zrzucic sima?
  • REKLAMA
  • #2 754317
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Schemat kabla w załączeniu. Do zasilania użyłem baterii 9V(była trochę rozładowana), a zasilanie podpiąłem pod zwkły kabelek od C55. Czytasz loga, potem odpalasz decryptor i wpisujesz magiczne liczby do fona bez baterii.....i to wszystko
    Załączniki:
    • c62.zip (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 754462
    zakopiec
    Poziom 12  
    U wujaszkow w zakopcu dokladny opis.

Kabel musi byc z dodatkowym zasilaniem 12V

- Odpalamy C62_logger by Terror
    Ustawiamy COM pod którym jest kabelek i klikamy Read log po czym wciskamy krótko POWER w telefonie.
    Gdy program zczyta log zamykamy i odlaczamy już telefon z kabla.
    - Odpalamy C62_log_decrypter provided by DIV USB i klikamy Decrypt LOG file i ładujemy zczytany plik xxxxximeixxxxxx.log
    Wyświetli imei telefonu i inne.
    Włączamy telefon bez karty i wpisujemy kod z pierwszej linijki pod IMEI czyli np.: NCK Unlock: *#0000*900xxxxx#

Nie polecam innego softu Slynnego Direct Unlock - ubijesz fona.

ZAMIESZCZAM SCHEMAT I SOFT KTORYM MY ROBIMY
    Załączniki:
    • C62_Log_Decrypter.zip (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C62_logger.zip (242.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C62_cable.zip (16.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 754861
    vymiathatch
    Poziom 31  
    czy ta metoda jest bezpieczna? bo czytalem ze tez potrafi uwalic fona. nie ma jakiegos sposobu typu testpoint albo divem? bo slyszalem ze ten tel jest na bazie se a posiadam diva do se.
  • #5 754876
    vymiathatch
    Poziom 31  
    a nio i zapomnialem o jeszcze jednej sprawie jak juz sie nie da sciagnac inaczej tego sima i bede musial przerobic kabel a mam taki do sciagania simow np z c60 to czego bede potrzebowal? bo nigdy w przerabianie kabli sie nie bawilem zawsze kupowalem gotowy a teraz nie wiem czym sie rozni moj do c60 od tego ktorym sciagne sima z c62? a moze ktos bylby chetny za rozsadna cene zlozyc mi taki kabelek?
  • #6 756970
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    jak pisałem wcześniej ja zastosowałem myk z baterią 9V, którą wpiąłem między pin 2 i 9.
    pin 2- masa(-)
    pin 9-zasianie(+)
    Twój kabelek powinien się nadać. Piny liczysz od lewej do prawej patrząc na wtyczkę od góry(tak jak ją wsuwasz do telefonu-klawiatura na górze).
    Sprawdzone (w pliku załączonym przeze mnie jest logger,decrypter i 2 schematy kabla)- szczegółowa procedura jak u Zakopca.
  • #7 757019
    vymiathatch
    Poziom 31  
    wlasnie klepie ten kabelek i zastanawiam sie jakie w koncu to napiecie podpiac pod niego, a kabelek robie od podstaw odlutowalem wtyczke od swojego i smigam nowy na kawalku plytki uniwesalnej. udalo ci sie nim zdjac sima?
  • #8 757271
    vymiathatch
    Poziom 31  
    nie czyta mi loga ten kabelek, zrobilem nawet na moim oryginalnym ale tez nie daje rady nie wiem co jest zamienialem juz tx z rx ale nic to nie pomaga, co robic? wogole nie ma reakcji jak wciskam swich w telefonie to on sie wlancza a logger pokazuje timeout.
  • REKLAMA
  • #9 757458
    domel45
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ja mam podobny problem z tym ze mam orginalny kabelek do c62,12v podlaczylem do zasilania kompa,i dalej mam problem :( odczytuje info o telefonie,ale jak chce zrobic loga wyrzuica blad W:.. R:...(moglem pomylic literki bo pisze z glowy :) czego to moze byc przyczyna? moze podania zasialania?
  • #10 757500
    vymiathatch
    Poziom 31  
    ty to masz tylko zamienione kabelki rx z tx, zamien we wtyczce i bedzie oki. ja nie mam wogole komunikacji, ile zaplaciles za kabel oryginalny?
  • #11 761319
    ms_tech
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    cosik te wasze programy nie dzialaja :cry: ,a kabel jest n a100% ok
    bo mi loga pod innym programem zczytuje
  • REKLAMA
  • #12 763388
    domel45
    Poziom 13  
    A jakiego progsa ms-tech uzywales do wgrwania :?:

Co do zamiany kabelkow to nie wiem,bo w Flash Programmer (ver 2.78) odczytuje pelne info o telefonie,ale gdy chce zaznaczyc w ustawieniach plik z langiem lub nowszym softem (jest z rozszerzeniem .ssw) to wywala komunikat "There are no software relases available in C:\\" :(

Co do loggera to sytuacja jest podobna, zaczynam komunikacje,wola "power",jak wcisne to po chwili dostaje komuniakat Error W:9 R:1 lub R:4.
    Nie wiem co moze byc tego przyczna,czy jakis konflikt sprzetowy w kompie,bo robie to pod XP,ale i na Com1 i na Com 1 jest to samo:-(
    A za kabelek dalem cos okolo 40zl,bo kupowalem go z kilkoma innymi rzeczami :-)
  • #13 769069
    domel45
    Poziom 13  
    Z przkroscia musze stwierdzic ze kable byly w porzadku :( :( ,bo po przelutowaniu nie bylo zadnego efektu (nie sczytal nawet info o telefonie). A tobie vymiathatch udalo sie poskladac do kupy ten kabelek zeby dzialal?
    Pozdr domel45
  • #14 771792
    zakopiec
    Poziom 12  
    simlocki z c62 robie tylko w ten sposob
    zawsze dziala
  • #15 845773
    domel45
    Poziom 13  
    Znalazłem przyczynę co było nie tak, należało łoggera używać pod Win 98, na FAT32 :!: :) Zczytał bez problemów 8)
  • #16 939984
    tronikk
    Poziom 11  
    czy ten kabel co jest na schemacie można użyć do przesyłania danych z komputera na komórke(siemensa c62)??
  • #17 940191
    vymiathatch
    Poziom 31  
    nie wiem nigdy nie probowalem a teraz akurat nie mam takiego modelu w domu ale mysle ze nie oplaca ci sie inwestowac w taki kabel zeby tylko sluzyl on do komunikacji lepiej kupic na allegro zwykly kabelek
  • #18 944029
    tronikk
    Poziom 11  
    A ma ktoś może schemat takiego kabla co by służył tylko do komunikacji z komputerem? Wiem że moge kupić na allegro ale co to jest za przyjemność lepiek samemu zrobić , a że troche drożej wyjdzie pewnie to nic.
  • #19 944053
    Glowa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    wczoraj wrzuciłem schemat do podpiętego wątku kable pinouty
  • #20 953576
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Mam problem z tym modelem wiec sie podepne do tematu. Dostalem do zdjecia simlocka 2 x C62 sprowadzane z Norwegii, soft v14 lub v16. Podpialem baterie 9V pod oryginalny kabel od S55 [+ pin9, - pin 2] i za nic nie poszło. Kombinowalem pod Win XP jak i pod 98, podawalem rozne napiecia w zakresie 8-14 V i nic, wykrywalo phona i wywalalo error :( Co robilem nie tak? Bo juz wymiekam...
    Prosze o pomoc
  • #21 953595
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    a po co tam 14V ? , ja podpinam 5V bezpośrednio z boxa i jeszcze nie miałem problemów .
  • #22 953618
    vymiathatch
    Poziom 31  
    a wciskasz power na telefonie czy odrazu przechodzi w komunikat ok i leci dalej?
  • #23 954800
    morgan_exe
    Spec od GSM
    hehe no jasne ze wciskam power, wtedy wywala 'phone ok' a potem error ;/
  • #24 955106
    vymiathatch
    Poziom 31  
    chyba nie zrozumielismy sie czasami jest tak ze bez wcisniecia power tel sam przechodzi dalej
  • #25 956080
    morgan_exe
    Spec od GSM
    to ja wiem bo wczesniej pod xp mialem tak ze przy pierwszym odpaleniu progsa nawet przy odlaczonym komie wywalalo 'OK' :)
  • #26 990870
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    działa mi tylko logger. Decrypter nie chce się uruchomić.
    Przeliczy mi ktoś LOGa??
    Załączniki:
    • log c62.zip (345 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zdjęcia simlocka z telefonu Siemens C62. Metoda opiera się na użyciu specjalnego kabla z dodatkowym zasilaniem 9V lub 12V, podłączanego do odpowiednich pinów (pin 2 - masa, pin 9 - zasilanie) wtyczki telefonu. Proces obejmuje odczytanie logów za pomocą programu C62_logger, następnie ich odszyfrowanie programem C62_log_decrypter, a na końcu wpisanie uzyskanego kodu odblokowującego (np. *#0000*900xxxxx#) w telefonie bez baterii. Zaleca się używanie oprogramowania dedykowanego do C62, unikając innych narzędzi typu Direct Unlock, które mogą uszkodzić telefon. Problemy zgłaszane w trakcie to brak komunikacji z telefonem, błędy timeout, konieczność poprawnego podłączenia kabli RX i TX, a także wymóg pracy pod systemem Windows 98 na partycji FAT32 dla poprawnego działania loggera. Użytkownicy dyskutują także o budowie i modyfikacji kabli, różnicach między kablami do modeli C60 i C62 oraz o napięciach zasilania stosowanych podczas odblokowywania. Niektórzy zgłaszają trudności z uruchomieniem decryptera lub błędy podczas próby wgrania nowego softu. Ogólnie metoda z użyciem loggera i decryptera pod Win98 jest skuteczna i sprawdzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA