logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Które kondensatory zawierają pallad? Szukam informacji o kondensatorach palladowych

lukaszdzik 21 Lip 2004 20:23 20601 8
REKLAMA
  • #1 754277
    lukaszdzik
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

Mam dosyć nietypowe pytanie. Chciałbym się dowiedziec , któe z kondensatorów zawierają pallad. Słyszałem , że są tzw. kondensatory palladowe. W tych częściach zawartość palladu jest stosunkowo wysoka.

Czy wiecie coś może na ten temat??

Pozdrawiam

Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 754315
    zta
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Może chodzi o kondensatory tantalowe (Tantal też pierwiastek).O kondensatorach palladowych nie słyszałem. :)
  • REKLAMA
  • #3 754329
    lukaszdzik
    Poziom 10  
    Witam.
    Właśnie chodzi o palladowe kondensatory. Jeżeli chodzi o tantalowe to słyszałem o nich - jeżeli Wiecie jaka jest zawartość % tantalu w tych kondensatora to również będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam
  • #4 754352
    zta
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Przepisane z katalogu "ELFA"(dotyczy kondensatorów tantalowych):
    Anoda kondensatora wykonana jest metodą spieków proszkowych z tantalu.Ok. 50% objętości składa się z porów,co powoduje,że powierzchnia wewnętrzna jest 100 razy większa ,niż zewnętrzna.....itd

Szacunkowo może tam być od 10% do 30% tantalu. :?
  • #5 754899
    Vic384
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Czesc
    Sa tez kondensatory tantalowe-elektrolity, ktore wygladaja jak zwykle aluminiowe. Obudowa jest jednak z rurki srebrnej. Elektrody wewnetrzne to dwa paski folii tantalowej, szerokie na 15mm i dlugie na 150 do 300mm, w zaleznosci od pojemnosci. Jedna folia jest cienka- nie wiecej jak 0.03mm, oksydowana na niebiesko lub szaro-niebiesko , druga jest szara, porowata i gruba na okolo 0.15mm. Wiem , bo robilem z tej cienkiej , elektrody do lamp do pomiaru " E / M " w polu magnetycznym.
    Przy okazji, ze srebra robilo sie broszki dla znajomych na Uczelni.
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #7 756542
    lukaszdzik
    Poziom 10  
    VIC 384 - to co pisałeś o kondesatorach tantalowych to bardzo ciekawa sprawa. Czy można by było dostać jakieś namiary na te elementy?? Zdjęcia , symbole elementów itp??

Bardzo bym był wdzięczny

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 756813
    Vic384
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Czesc
    Jak dobrze pojdzie , to za dwa tygodnie bede na urlopie w Polsce, dokladnie w Rzeszowie. Jesli jestes gdzies z tych okolic, to mozesz ich kilka dostac, Ja chyba juz nic na nich nie bede robil,a zajmuja tylko miejsce.Jesli Ci naprawde potrzebne, to daj znac na "PW".
    Pozdrowiena
  • #9 759334
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Coś sobie przypominam, że robiono kondensatory z użyciem metali szlachetnych, żeby
    zwiększyć ich stabilność - chodzi o zastosowanie do obwodów rezonansowych, które
    muszą być bardzo precyzyjnie dostrojone, i nie powinny się rozstrajać z upływem czasu;
    wydaje mi się, że była o tym wzmianka we wkładce do "Terminarza Technika" na temat
    elektroniki - takiej broszurze kilkunastostronicowej formatu dzienniczka szkolnego, chyba
    z 1969 roku (albo do 4 lat później); wydaje mi się, że chodziło o ceramiczne I rodzaju,
    i że metalami stosowanymi na okładziny bywały pallad i platyna.

A co do tantalowych, to są elektrolityczne, tak jak aluminiowe, tylko mają dość małe prądy
    upływności - nie wykrywa ich najczulszy miernik (z takich wskazówkowych bez elektroniki)
    - przypuszczam, że na poziomie nanoampera. Ale tylko przy stałym napięciu - przy zmianie
    napięcia przeformowują się jak inne elektrolity i przepuszczają prąd.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kondensatorów zawierających pallad, zwanych kondensatorami palladowymi. Uczestnicy wskazali, że kondensatory tantalowe są bardziej powszechne i zawierają tantal, a nie pallad. Anoda kondensatorów tantalowych wykonana jest z proszku tantalu, który stanowi około 10-30% objętości elementu, charakteryzując się dużą porowatością i zwiększoną powierzchnią wewnętrzną. Kondensatory tantalowe elektrolityczne mają elektrody z folii tantalowej, a ich obudowa może być wykonana ze srebra. Wspomniano, że dawniej stosowano metale szlachetne, takie jak pallad i platyna, do okładzin kondensatorów ceramicznych pierwszego rodzaju, aby zwiększyć stabilność i precyzję w obwodach rezonansowych, jednak obecnie ze względu na koszty odchodzi się od palladu. Kondensatory tantalowe cechują się bardzo niskim prądem upływu przy stałym napięciu, na poziomie nanoamperów. Podano również link do dokumentu technicznego dotyczącego kondensatorów, który może wyjaśnić temat bardziej szczegółowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA