Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podkręcanie Mobile Intel Pentium M 760J, 2000 MHz (15 x 133)

mocuk 31 Jan 2010 18:24 3162 5
    mocuk
    Level 9  
    Mógłby mi ktoś napisać jak podkręcić procesor Mobile Intel Pentium M 760J, 2000 MHz (15 x 133)?? Mam laptopa FJ Amilo M4438 i chciałbym go trochę podrasować, możecie mi powiedzieć ile da się wycisnąć z tego procka??
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mocuk wrote:
    Mógłby mi ktoś napisać jak podkręcić procesor Mobile Intel Pentium M 760J, 2000 MHz (15 x 133)?? Mam laptopa FJ Amilo M4438 i chciałbym go trochę podrasować, możecie mi powiedzieć ile da się wycisnąć z tego procka??

Użyj szukaj i poczytaj co piszemy w każdym podobnym temacie odnośnie podkręcania laptopów.
    mocuk
    Level 9  
    Wysłałem maila do SetFSB Homepage i dostałem odpowiedź:
    I checked the Cypress CY28442 datasheet. Your Fujitsu-Siemens M3438G laptop
    cannot change FSB on software by a specification of the clock generator. To
    my regret, I cannot support it. 

aha i znalazłem clock generator dla mojego laptopa: ICS 954127 (TSOP pagage)

Możecie mi powiedzieć, czy w takim razie można podkręcić mój procesor??
    Patrzyłem też na aktualizację biosa, bo może udało by mi się tam zrobić, ale strasznie ciężko jest znaleźć cokolwiek, znalazłem coś takiego:
    http://www.uniwill.com/UserDownload/p71en0/p71en0.php
    model mojej płyty głównej to: p71en0, co myślicie o tym?
    eloooos
    Level 20  
    Laptopów się nie podkręca i tyle w tym temacie. Chcesz mieć szybciej, kup sobie stacjonarny. A już pisząc poważnie - chłodzenie laptopa jest skonstruowane tak by poradziło sobie z niepodkręconym mobilnym procesorem. Zwiększanie częstotliwości zwiększa wydzielanie ciepła... Popatrz sobie choćby na allegro i zobacz jakie skromne systemy chłodzenia posiadają notebooki - i odpowiedz sobie na pytanie czy jest sens kręcić. Nie wspominając już o czasie pracy na baterii...
    mocuk
    Level 9  
    Chłodzenie mogę wymienić co będzie dużo tańsze albo dokupić podkładkę chłodzącą. Dodatkowo tutaj:
    http://komputery.katalogi.pl/Wyci%C5%9Bnij_z_Laptopa_Ostatnie_Poty-t93583.html#
    koleś napisał wzór jak wyliczyć napięcie na procesorze i jakbym podkręcił np. do 2,4 to by większe napięcie nie było potrzebne, no chyba że ten typ się nie zna i wypisał głupoty. Jeśli chodzi o baterie to i tak aktualnie jest zepsuta i w ogóle z niej nie korzystam :D
    aniolek_MG
    Level 10  
    Myślę, że spokojnie można podkręcić fsb o jakieś 10-15%. Da to taktowanie procesora na poziomie 2,3GHz. Polecam program setfsb, bo BIOS nie pozwala na zmianę mnożnika magistrali. Temperatury CPU i MB wzrosną o około 5°C. Dobra podkładka chłodząca załatwi sprawę.