Witam
Jakiś czas temu używałem dysku HD jako dawcy części i przypadkiem zauważyłem, że złącze IDE SMD ma taki sam rozstaw wyprowadzeń jak układy w obudowach SO, do tego styki ładnie "sprężynują" i aż się proszą aby coś pod nie wetknąć ;]
W wyniku powstał adapter do układów w obudowach SO i podobnych. Fabryczne adaptery są dosyć drogie i zazwyczaj pasują do nich określone typy układów, zawsze można zrobić adapter w postaci płytki ale wtedy trzeba lutować układ.
Do wykonania tego adaptera potrzebne będą tylko "śmieci" ;] a konkretnie 2 złącza IDE w wersji SMD wymontowane z dysków HD, kawałek laminatu oraz taśma izolacyjna bez której żadna nowoczesna konstrukcja nie może powstać ;]
Po wylutowaniu złącza IDE należy dokładnie oczyścić z resztek cyny i dobrze jest przetrzeć styki papierem ściernym aby były płaskie i nie ześlizgiwały się z nóżek układów. Wycinamy pasek laminatu o takiej szerokości aby wszedł w prowadnice złącza IDE i układ zmieścił się pomiędzy stykami i był dobrze dociśnięty. Wycięty laminat dobrze jest okleić taśmą izolacyjną co zapobiega przesuwaniu się układu oraz zapewnia dobre trzymanie się w prowadnicach złącza IDE.
Wkładamy taką płytkę w złącze, wciskamy układ pod styki i zapinamy drugie złącze, podpinamy przewody i wpinamy całość tam gdzie nam potrzeba.
Tak to mniej więcej wygląda:
Używam tego już jakiś czas i sprawuje się bardzo dobrze.
Ps. Prezentuję to aby zróżnicować trochę tematy działu DIY w stylu kolejny zasilacz dla których powinien powstać dział "złożyłem sobie kita" ;]
Fajne? Ranking DIY