logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Palio Weekend 1.6 16V 1999 - zimny silnik nie odpala, strzały w kolektor

domex32 03 Lut 2010 00:02 8806 27
REKLAMA
  • #1 7635082
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Witam.

Dziś trafił do mnie fiat palio 99rok.

Problem polega na tym ze zimnego auta nie można zapalić, zalewa świece.

Podczas krecenia rozrusznikiem słychać strzały, to w rure to w kolektor ssacy.

Wykręciłem wszystkie świece, rozgrzałem palnikiem, wkręciłem autko odpaliło, rozgrzało się i chodzi, lecz podczas przyśpieszania na wolnych obrotach do 3 tyś silnik przebiera przebiera, i dopiero po przekroczeniu 3 tyś zaczyna ciągnąc prawie jak powinien.

Usterka występuje zarówno na gazie, jak i na benzynie, dodatkowo jeszcze podczas dodawania gazu z wolnych obrotów, auto potrafi strzelić w kolektor ssacy, na gazie i na benzynie.

Wymienione do tej pory zostały swiece, przewody WN czujnik cieczy chłodzącej, sprawdzony rozrząd.

Sterownik nie wykazuje żadnych błędów.

Co proponujecie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7635833
    AUTO-MAR
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Wygląda na brak synchronizacji faz rozrządu w 1,6 16v czujnik położenia wału zdaje się jest przy kole i ma reg odległości od koła chyba że się mylę
  • #3 7637468
    domex32
    Jutro sprawdze.

Zlałem cewkę wodą, i strzały i przebieranie się nasiliło, po wymianie świec na nowe, auto odpala już jak zimne ale z trudem.

Dowidziałem się ze kiedyś pękł pasek rozrządu i pokrzywiło zawory. Ktoś jak to określił jeden z mechaników "prostował zawory na kowadle" co świadczy o jego fachowości.

Popękany jest również filtr powietrza, lecz nie sądzę aby to była przyczyna.

Stawiam na przestawiony rozrząd, cewkę WN lub tak jak kolega wspomniał problem synchronizacji faz rozrządu.

Sonda pokazuje 0,7-0,8V na wolnych, dopiero na wyższych obrotach napięcie zaczyna pływac od 0,1-0,8V.

Dodam ze podczas płynnego dodawania gazu, podczas około 1500 do 1700 obrotów jest odczuwalna nie równa praca silnika i sonda pokazuje 0,2-0,3v po przekroczeniu wskakuje na 0,6 i silnik przyspiesza w miarę normalnie.

Zastanawiam sie czy TPS może powodować takie zachowanie?
  • #4 7638228
    EBI056
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Witam

Na bank problem z nieszczelnością zaworów.(prostowane na kowadle)
    sprawdź ciśnienia na cylindrach.
    Poza tym te silniki nie nadają się do gazu (nie wytrzymują gniazda wydechowe)

Pozdrawiam
  • #5 7639406
    domex32
    Ok, jakie powinno być prawidłowe Cisnienie na cylindrach w tym modelu ?
  • #6 7641136
    piotrek-102
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    domex32 napisał:
    Ok, jakie powinno być prawidłowe Cisnienie na cylindrach w tym modelu ?

powyżej 10 będzie ok ,fiaty nie lubią nieoryginalnych sond O2 ,a sprawdziłeś regulator na magistrali ?
  • REKLAMA
  • #7 7642627
    domex32
    Sonda oryginał, ciśnienie powyżej 11 na wszystkich.

do regulatora i wtrysków dotrę jutro bo trzeba zwalać kolektor ssący.

Po regulacji czujnikiem położenia wału, auto na gazie pracuje równiej, lecz strzela podczas dodawania gazu z wolnych obrotów, na gazie i na benzynie.

Sprawdziłem również iskrę na świecach, na jednej parze jest niebieska na drugiej czerwona, nie podoba mi się to.
  • Pomocny post
    #8 7642641
    AUTO-MAR
    Poziom 20  
    Rozrząd sprawdziłeś blokadami czy ktoś malował znaki jak zwalał głowicę
  • #9 7642655
    domex32
    Z relacji klienta, rozrząd był sprawdzany przyrządami, ponoć w którymś z serwisów w warszawie.
  • Pomocny post
    #10 7643513
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    zrób analize spalin

pozatym fiatom na gazie zmienia sie adaptacja addytywna i multiplikacyjna

zrzuc mu kleme i na godz i zobacz co bedzie
  • #11 7644371
    pawlik
    Poziom 13  
    Stawiam na cewkę WN.
    Wypadanie zapłonów powoduje takie efekty (bardziej intensywne na gazie). W moim przypadku ( Brava 1,6 16V) również zacząłem od wymiany świec, kabli, wizyty u gazownika.
    Pomogła wymiana cewki i na koniec kupienie obudowy filtra powietrza (po wielu wybuchach była mocno popękana.
  • #12 7646779
    domex32
    Po regulacji czujnikiem położenia wału(przesunięciu go do końca zgodnie z obrotem wału) opóźniłem trochę zapłon, i auto zbiera sie sie od 2 tys a nie jak wcześniej od 3.

Troche mi się sprawa komplikuje, bo w okolicy nie ma skąd załatwić używaną cewkę, wiec pozostanie chyba zakup nowej, metodą prób i błędów.
  • Pomocny post
    #13 7647128
    AUTO-MAR
    Poziom 20  
    Ale Fiat powinien zgłosić usterkę brakujących zapłonów chyba że podpinane jakimś dziadostwem
  • #14 7647724
    intercooler
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Problem związany jest prawdopodobnie z gazem tzw. rozjechana mapa benzynowa lub zła emulacja sondy lambda albo jej brak, efekt zalewanie silnika paliwem rano, problemy z rozruchem, brak mocy. Dłuższa jazda może całkowicie rozregulować sterownik a wtedy tylko programowanie mu pomoże, reset przez zdjęcie klem nic nie da, wartości adaptacyjne można wykasować examinerem bądź euroscanem a później trzeba pojeździć na benzynie jak będzie ok. to znaczy ,że to wina gazu.
  • REKLAMA
  • #15 7650249
    domex32
    A czyli jeśli załatwię drugi sterownik, sprawny, i po zmianie, auto z rana odpali bez problemu, sprawa się rozwiąże.

Czy mapa paliwowa ma wpływ na zapłon? Bo wydaje mi się że nie, i strzały na benzynie i gazie, spowodowane są bardziej przez cewkę?
  • #16 7650390
    mg582157
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    W silniku 1,6 16v jest sterownik MM IAW 4EF. Jest to zintegrowany system wtrysku sekwencyjnego z zapłonem elektronicznym, cyfrowym z wyładowaniem indukcyjnym. Ma zdolność autoadaptacji, więc faktycznie źle skalibrowany układ gazowy lub zła emulacja sondy może doprowadzić do złej pracy na benzynie. Zamiana sterownika z innego samochodu nic nie da, chyba że razem z centralką immobilizera. Proponuję dokładnie sprawdzić ustawienie rozrządu oraz czujnik Halla przy wałku zaworów ssących.
  • #17 7654344
    intercooler
    Poziom 12  
    mg582157 ma rację, aby uniknąć kosztów należy podpiąć sterownik do euroscana bądź examinera być może wykaże błędy np. cewki, mapsensora itd. zawsze to lepsze i tańsze niż kupowanie części i to nie tanich, które mogą okazać się zbędne. Na początek zacznij (jak się da ) jeździć "na siłę" na benzynie, sterownik powinien przestawić się po kilkudziesięciu przejechanych km na poprawne działanie.

to co jeszcze przychodzi mi do głowy to sonda lambda, jak jest uszkodzona to silnik pochłania ogromne ilości paliwa, w przypadku silnika 1.6 nawet 15l benzyny, wynika to z faktu, że sterownik przechodzi w tryb awaryjny wydłuża czasy wtrysku chcąc w ten sposób "zabezpieczyć" silnik przed zbyt ubogą mieszanką, sondę można zdiagnozować sprzętem już wymienionym, bądź multimetrem( napięcie powinno wachać się od 0,2v do 0,8v i nie może być stałe, 0V to zwarcie sondy na masę)
  • #18 7655405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7655984
    domex32
    Auto było diagnozowane z kts, brak błędów, klemę zrzucałem na godzinę, w puntach, to pomagało, szczególnie zagazowanych, auto znowu nie odpala jak zimne, tylko dziwnie popierduje, i strzela to w kolektor to w rurę, czasem nawet zblokuje silnik, tak jakby dostało zapłon duzoo przed GMP. Świece mokre, z rury śmierdzi benzyną tak jak by się wylewała do cylindrów, auto czasem zaskoczy, pochodzi jak by na 2 garki i gaśnie i znowu można kręcić kręcić kręcić.

W poniedziałek chyba ściągnę te kolektory, pomierzę ciśnienie paliwa, sprawdzę w jakim stanie są wtryski, bo ten fiat dość mocno usiadł mi na ambicje.
  • Pomocny post
    #20 7657215
    zbig605
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Podobną sytuacje miałem z Puntem .Sprawdż czy przewód do cewki któryś nie jest uszkodzony.Mi w takiej sytuacji palił na popych.Po zalutowaniu przewodu przy wtyczce pali ,ale teraz chodzi nie tak jak trzeba .A zwłaszcza na benzynie.
  • #21 7657580
    domex32
    Iskra jest "zabij konia" na jednej parze niebieska(1 4) , na drugiej parze czerwona(2 3).
  • Pomocny post
    #22 7658059
    arek422
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Kolego masz rozrząd zwalony, zapinaj blokady na wałki i ustawiaj
  • #23 7658072
    mares rapus
    Poziom 10  
    jak to jest na gaznikach to moze zapadka od sania sie zawiesza
  • #24 7659169
    domex32
    No i znów sprawa się komplikuje bo ta historia o prostowaniu zaworów była wyssana z palca przez jednego z mechaników bo nie chciało mu się tego robić. Po ostatniej wymianie paska było ok, pasek był wymieniany we wrześniu a problemy zaczęły się w grudniu.

Jutro ściągnę te kolektory, dobiorę się do wtrysków, i mam nadzieje że sprawa się trochę wyjaśni.
  • #25 7661586
    intercooler
    Poziom 12  
    owik napisał:
    Fajnie, może katalizator? Jak Ci coś jeszcze przyjdzie do głowy to śmiało pisz. Wszak to forum dla takich fachowców jak TY...

każdy ma prawo napisać to co myśli, to nic złego :|

a w załączeniu mały poradnik dotyczący silnika 1.6 znaleziony dawno temu w sieci
    Załączniki:
    • troubleshooter_1.6.pdf (157.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #26 7665423
    domex32
    No więc tak, dzisiaj dostałem się do wtryskiwaczy.

Wyciągnąłem listwę na zewnątrz, podczas kręcenia rozrusznikiem paliwo tryska niemal bez przerwy, wtryskiwacze to te z dwoma dyszami. Czas wtrysku koło 300-400 ms, kiedy natomiast cisnę pedał gazu do końca, to wtryski są cały czas otwarte, nawet na moment się nie przymykają, po jakiś 3 sekundach kręcenia, paliwo jest odcinane całkowicie, trzeba odczekać minute na wyłączonym zapłonie, żeby móc przeprowadzić kolejną próbę.
  • #27 7667440
    domex32
    Sprawdziłem potencjometr, 0,9 Kohm na przepustnicy zamknietej do 2,4 na otwartej 80% i 2,0kohm na otwartej na 100%.

Wg tego pdf post wyzej potencjometr nie pracuje tak jak trzeba.
  • #28 7721612
    domex32
    Fiat zrobiony, miał dwa stany oleju co zle wpływało na prace zaworów.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Palio Weekend 1.6 16V z 1999 roku ma problem z uruchamianiem zimnego silnika, który zalewa świece i generuje strzały w kolektorze ssącym. Użytkownik wymienił świece, przewody WN oraz czujnik cieczy chłodzącej, ale problem nadal występuje zarówno na gazie, jak i na benzynie. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak brak synchronizacji rozrządu, nieszczelność zaworów, problemy z cewką WN oraz niewłaściwe działanie sondy lambda. Użytkownik zauważył, że ciśnienie na cylindrach jest powyżej 11, a po regulacji czujnika położenia wału silnik pracuje lepiej, ale nadal występują strzały. Wskazano na konieczność sprawdzenia wtryskiwaczy oraz potencjometru przepustnicy. Ostatecznie problem został rozwiązany przez usunięcie dwóch stanów oleju, co wpłynęło na pracę zaworów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA