logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na lampie PL500 - szukam schematu i informacji o mocy 150W

janek11389 23 Lip 2004 21:45 3652 12
REKLAMA
  • #1 758122
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Czy ktoś z kolegów, a zwłaszcza tych trochę starszych spotkał się ze wzmacniaczem na PL500, w dobie bisów i telosów były takie ponoć o mocy 150W, może ktoś się spotkał z takim schematem? a może się ktoś orjętuje co można by na tym zrobić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 758147
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    janek11389 napisał:
    Czy ktoś z kolegów, a zwłaszcza tych trochę starszych spotkał się ze wzmacniaczem na PL500, w dobie bisów i telosów były takie ponoć o mocy 150W, może ktoś się spotkał z takim schematem?

Był taki Meloman 25, oparty na dwu PL-kach w układzie PP.
    Na 150W trza by tych PL500 jakieś 5..6 par.
  • REKLAMA
  • #3 758193
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam kolego! bardzo dawno kolega kupił cos takiego właśnie na dwóch PL500 i niby to miało 150W, no powiem że mnie bardzo zaskoczyłeś, myślałem że ta lampa jest mocniejsza niż EL34, ale jak tak twierdzisz to może i faktycznie i tak jest.
    Jeżeli mógłbyś mi powiedzieć jakiej mocy są dzisiejsze lampy KT808 widziałem taką w sklepie muzycznym, ale sprzedawca nic o niej nie wiedział, tylko że kosztuje 150zł, gabarytowo była większa niż ta EL34, mam nadzieje że z tym symbolem się nie pomyliłem.
  • #4 758579
    jdubowski
    janek11389 napisał:
    bardzo dawno kolega kupił cos takiego właśnie na dwóch PL500 i niby to miało 150W

Słowo _niby_ należy podkreślić, chyba ze to był wzmacniacz liniowy na pasma krótkofalarskie.
    janek11389 napisał:
    myślałem że ta lampa jest mocniejsza niż EL34, ale jak tak twierdzisz to może i faktycznie i tak jest.

Nie jest mocniejsza:
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/p/PL500.pdf
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/e/EL34.pdf
    janek11389 napisał:

Jeżeli mógłbyś mi powiedzieć jakiej mocy są dzisiejsze lampy KT808 widziałem taką w sklepie muzycznym, ale sprzedawca nic o niej nie wiedział, tylko że kosztuje 150zł, gabarytowo była większa niż ta EL34, mam nadzieje że z tym symbolem się nie pomyliłem.

Zapewne idzie o KT88, która faktycznie jest od EL34 mocniejsza:
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/086/k/KT88.pdf
  • #5 758582
    jdubowski
    Na KT88 ze względu na dość dużą moc którą można uzyskać z pary chętnie budowane są wzmacniacze do bitary basowej.
  • #6 758999
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! dziękuje za linki obejrzałem i już wiem że jest prawie dwa razy mocniejsza, ale to nie wiele jak na trzy krotną cenę tej lampy w stosunku do EL34, czy poza ta ceną są jakieś korzystne plusy między EL34, czy można gdzieś obejrzeć jakiś konkretny schemat na tej KT88 i czy w ogóle są jakiej jeszcze mocniejsze lampy które były by konkretnie wykorzystywane w wzmacniaczach mcz.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 760514
    adam.o
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Są np. rosyjskie triody 6S33S i pentody 6P45S, ta druga ma moc admisyjną 35W.
  • REKLAMA
  • #8 760711
    janek11389
    Poziom 42  
    Przyznam się, że liczyłem na więcej, 35W to nie wiele jak na dzisiejsze czasy, a co z tymi światowymi zespołami lubującymi się w lamp owcach, czy oni też grają na tych śmiesznych mocach?
    Jeżeli można prosić o jakiegoś linka na tych KT88 byłbym w wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • #9 760960
    skaarj
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Do 35W wzmacniacza lampowego podlacza sie kolumny 100-120W o ile sie nie myle ;P

Poza tym zwroc uwage, ze aktualnie podaje sie przerozne "moce" wzmacniaczy i kolumn glosnikowych, ktore na miano mocy w ogole nie zasluguja. Moc wzmacniacza lampowego jest do razu moca skuteczna sy gnalu elektrycznego - to jest "prawdziwa" moc wzmacniacza, a nie jakies 300W PMPO :)

Z doswiadczen znajomych - 50W piec lampowy bez najmniejszych problemow przesciga 100W tranzystor. W momencie gdy tranzystor zaczyna rzezic i charczec lampa dopiero zaczyna pokazywac pazurki. Testowane na zywca u znajomych zespolow muzycznych ;)

pz
  • #10 761659
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Wygląda na to że moja projektowana dopiero "kobyła" na 6P45S- ok. 2x70VA- będzie ostro jechać na estradzie... Ciekawie by to wyglądało jakbym podłączył ten wzmacniacz do kolumn estradowych LDMa (jadą na jakichś Celestionach, mają chyba 200W/ 8om ale mogę się mylić)...
  • #11 762160
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam kolego! Dla mnie akurat to, co jest czystą i nie obciętą sinusoidą, to jest mocą właściwą, a jakieś tam PMPO, to chyba wymysł handlarzy, nie istotne.
    Wiem, że istnieją opinie, że lampowe piece chodzą głośniej od tranzystora, ale ja się z tym akurat nie zgadzam, choć nie zaprzeczam, że postawiwszy owy piec koło wzmacniacza z kolumnami, to grało głośniej, to prawda, ale sęk jest, w czym innym.
    Do piecyków gitarowych montują głośniki o bardzo dużej sprawności, nawet 107dB. I to jest prawdziwy powód, że piec gra głośniej od nie jednego wzmacniacza, jeżeli by wźiąź dwa wzmacniacze, lampowy i tranzystorowy faktycznie o tych samych mocach, gdzie obie amplitudy są równe i próby przeprowadzić na tej samej kolumnie, no to wybaczcie koledzy, ale wat jest watem i nie może być inaczej, musi grać tak samo.
    Do kolumn estradowych nie montuje się takich głośników ze względu na ich małą moc i wysoką cenę, no, bo chyba zgodzicie się ze mną, że płaci się za decybele a nie za głośnik, głośnik, który ma 107dB. Ma tylko 50W, moc nie idzie w parze ze skutecznością i do piecyka gdzie jest potrzebny tylko jeden, można sobie na to pozwolić i ot cała tajemnica tych hałaśliwych piecyków gitarowych, może się mylę, ale tak bynajmniej mi się wydaje.
    Pozdrawiam.
  • #12 764676
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Mocne były też niektóre lampy np. radziecka 12E1 od odchylania poziomego. Moc tej lampy wynosi 35 wat.
  • #13 764845
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    12E1? Znalazłem jej datasheet i to nie była "sowietskaja radiolampa" :) A oznaczenie nie trzyma się żadnego systemu nazewnictwa lamp- nawet napięcie żarzenia nie odpowiada liczbie w oznaczeniu typu... Tym niemniej warto by było sobie taką lampę zafundować, zwłaszcza że ma cokół oktalowy.

Albo 6P45S. Ta niestety ma cokół magnowal i podstawka jest trudna do zdobycia w wersji na chassis... Mam parę używanych podstawek ceramicznych do druku od telewozorów Rubin, mogę odsprzedać jakby ktoś potrzebował. Ale to dobra lampa jest...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniaczy lampowych opartych na lampie PL500, szczególnie poszukiwania schematów i informacji o mocy rzędu 150W. Wzmiankowano wzmacniacz Meloman 25 wykorzystujący dwie lampy PL500 w układzie push-pull, jednak do uzyskania 150W potrzebne byłoby około 5-6 par tych lamp. Porównano PL500 z popularną lampą EL34, wskazując, że PL500 nie jest mocniejsza, a mocniejszą lampą jest KT88, która jest chętnie stosowana w wzmacniaczach o większej mocy, np. do gitar basowych. Wspomniano także o rosyjskich lampach 6S33S (trioda) i 6P45S (pentoda) o mocy do 35W, które mogą być użyte w mocniejszych konstrukcjach. Podkreślono, że moc wzmacniacza lampowego jest mocą skuteczną sygnału elektrycznego, co odróżnia ją od często zawyżanych wartości PMPO w sprzęcie tranzystorowym. Dyskutowano również o efektywności głośników i ich wpływie na postrzeganą głośność wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych. Podano linki do datasheetów lamp PL500, EL34 i KT88 oraz omówiono kwestie podstawki i dostępności lamp 6P45S. Wzmiankowano także radziecką lampę 12E1 o mocy 35W, choć jej oznaczenie jest nietypowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA