logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę odczytać zawartości płyty DVD.

Thomas Grand 09 Maj 2016 11:55 4296 10
REKLAMA
  • #1 15660605
    Thomas Grand
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam. Posiadam nagraną płytę DVD ze zdjęciami z wakacji. Jest to moja jedyna kopia. :/
    Mam problem z jej odczytem. Wkładam do nagrywarki dvd i pisze mi tylko że płyta ma zajęte i wolne 0 bajtów.
    Próbowałem ISOBusterem/UnstopCpy i te programy też nie mogą odczytać. :(
    Jak chciałem coś dograć i zamknąć płytę to pisało, że mam włożyć inną płytę.
    Zależy mi na odczycie bądź uratowaniu danych z tej płytki.
    W załączniku zdjęcie płytki.
    Napęd to DVD LG LightScribe modelu dokładnie nie pamiętam.
    Nagrywarka w każdym razie jest tip top.
    Inne płyty CD/DVD nagrywa i czyta bez problemu.
    Będę wdzięczny za pomoc za każdy pomysł. 
    Załączniki:
    • Nie mogę odczytać zawartości płyty DVD. 13199061_1032219776863139_1842390811_o.jpg (135.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15660641
    Thomas Grand
    Poziom 9  
    O ile pamiętam chyba tak. Dodam iż po włożeniu tej płytki wyskakuje po chwili na ułamek sekundy jakieś okienko i znika.
  • REKLAMA
  • #5 15660653
    Thomas Grand
    Poziom 9  
    Tak, wkładałem do laptopa ale mieli i mieli i także ten sam komunikat że 0 bajtów.
  • REKLAMA
  • #6 15661225
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Pewnego dnia postanowiłem sobie zrobić kopie zapasową wszystkich płyt jakie posiadałem i zgrać je na ogromny dysk twardy w formie obrazów (ISO), aby ciągle nie bawić się we wkładanie płyt. Zawsze miałem nawyk, że w programie do nagrywania CD/DVD zawsze miałem zaznaczoną opcję `weryfikacja`, która po nagraniu płyty odczytywała dane celem sprawdzenia, czy płyta dobrze się nagrała, więc wszystkie płyty tuż po nagraniu były OK.

Z ok. 300 płyt, wszystkie tłoczone odczytały się bez najmniejszego problemu (nie licząc jednej z nich, na której wyraźny był uszczerbek w postaci odpryśniętego kawałka materiału światłoczułego - ale to spowodowało tylko problem z kilku tysiącami sektorów (płyta CD ma ich ok 300 000).

Z tymi nagrywanymi było gorzej. Wszystkie nagrane płyty CD odczytały się bez problemu, natomiast z płyt DVD 4 się nie odczytują (blisko połowa całej płyty ma błędy odczytu). Płyty `problematyczne` nie noszą żadnych znaków zużycia, nie były prawie wcale wkładane do napędu. Dla mnie to jest ogromna zagadka zwłaszcza, że płyty CD są słabiej zabezpieczone przez utlenianiem/uszkodzeniami, bo warstwa światłoczuła jest na górze, a w płytach DVD - w środku.

Do wykonywania kopii zakupiłem napęd TOSHIBA DVD-ROM SD-M1612, który wg. testów ma jedną z najlepszych korekcji błędów.

Jeśli jesteś zainteresowany próbą odczytu tej płyty, wyślij ją do mnie pocztą i skontaktuj się ze mną. Jak uda mi się odczytać dane, to Ci je prześle albo na płycie, albo przez internet. A jeśli nie, to w najgorszym wypadku płyty nie będzie się dało odczytać, i Ci ją odeśle, ale nie zostanie uszkodzona, więc będziesz mógł, jeśli Ci zależy, zlecić jej odczyt wyspecjalizowanej firmie, za większe pieniądze.
  • #7 15661231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 15661515
    Thomas Grand
    Poziom 9  
    "phanick " - Serdecznie dziękuje za propozycję, zbyt prywatne zdjęcia tam mam i druga połówka by mnie zabiła heh ^^ :) Dlatego chce się sam z tym uporać.

"Christophorus " - to odbicie karnisza :> płyta nawet porywana nie jest.
  • #9 15661529
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Thomas Grand napisał:
    Jest to moja jedyna kopia

Podstawowy błąd.
    Płyta markowa czy tani noname?
  • #10 15661582
    Thomas Grand
    Poziom 9  
    Taka 1zł za szt.
    Mam inne takie z danymi i działają normalnie od dawna je brałem bo nie było problemu z nimi.
    Nie mogę odczytać zawartości płyty DVD.
  • #11 15661770
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Thomas Grand napisał:
    "phanick " - Serdecznie dziękuje za propozycję, zbyt prywatne zdjęcia tam mam i druga połówka by mnie zabiła heh ^^ :) Dlatego chce się sam z tym uporać.

Ok, jak się namyślisz daj znać. A jak masz siłę samemu się uporać, to zacznij od zakupu jakiegoś stacjonarnego napędu DVD-ROM (starszego) + adapter USB-Ata.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odczytem nagranej płyty DVD ze zdjęciami, która nie jest rozpoznawana przez napęd DVD LG LightScribe. Po włożeniu płyty do napędu, system wskazuje, że płyta ma 0 bajtów zajętych i wolnych. Próby odczytu na innym komputerze oraz użycie programów takich jak ISOBuster i UnstopCpy również nie przyniosły rezultatu. Użytkownik zauważył, że po włożeniu płyty pojawia się na chwilę okno komunikatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu płyty, jej marki oraz ewentualne uszkodzenia. Użytkownik potwierdza, że płyta nie ma widocznych uszkodzeń, ale jest to płyta niskobudżetowa. Proponowane rozwiązania obejmują zakup starszego napędu DVD-ROM oraz adaptera USB-Ata w celu próby odzyskania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA