logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Które sterowanie wybrać dla lamp NIXIE: statyczne czy multipleksowe?

05 Lut 2010 20:28 2835 5
  • #1 7648946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 7649629
    JasiuB
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Czołem.

Są specjalne lampy Nixie przeznaczone do sterowania multipleksowego, ale są też takie, które można sterować tylko statycznie - nie znoszą dobrze zwiększania prądu nawet w impulsach. Trzeba sprawdzić w danych katalogowych konkretnych lamp.

Pozdrawiam,
    Jasiu
  • #3 7651345
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7651692
    JasiuB
    Poziom 20  
    Przepraszam napisał:

Wniosek, z tekstu powyżej wynika, że sterowanie statyczne dla lamp NIXIE jest LEPSZE.

Szkoda, że konstruktorzy z lat 60-70 tego nie wiedzieli i w kalkulatorach na Nixie stosowali praktycznie wyłącznie sterowanie multipleksowane... Kalkulatory jakoś mają się dobrze, działają do dziś: http://oldcalculatormuseum.com/

To co przytoczyłeś (jakoś pasuje mi do Tomka :-). Zgadłem?) dotyczy konkretnych Nixie, i konkretnych scalaków - które rzeczywiście do pracy multipleksowanej nadają się słabo. Natomiast Nixie B5755 służy specjalnie do tego celu. Jak przyzwoicie zrobić sterowanie napisano w nocie aplikacyjnej, która jest tutaj: http://wps.com/J/Burroughs/index.html

Jasiu

W technice słowo "lepsze" rzadko ma sens. Zwykle coś "lepsze" w jednej sytuacji bywa "gorsze" w innej. J.
  • #5 7653105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7653556
    JasiuB
    Poziom 20  
    Przepraszam napisał:

A dlaczego w dużej liczbie urządzeń pomiarowych opartych na lampach nixie, sterowanie odbywa się w sposób statyczny ?.

Czy ta "duża liczba" to dwadzieścia na krzyż przyrządów polskich (zbudowaych w oparciu zaledwie o kilka typów najbardziej pierwotnych lamp Nixie)? Czy może masz bardziej kompleksowe dane :-? Dla przykładu masz w załączeniu kultowy i niezniszczalny multimetr Fluke 8100A. Jak najbardzej multipleksowany.

Które sterowanie wybrać dla lamp NIXIE: statyczne czy multipleksowe?

Granicą jest też trochę liczba cyfr - przy czterech może się nie opłacać sterować multipleksowo, dla sześciu czy ośmiu raczej już tak. Jeżeli jest to zrobione dobrze, a lampy Nixie dobrane właściwie, to nie ma problemu trwałości. Odnoszę wrażenie, że w "szerokim świecie" przyrządów pomiarowych stosowano wyświetlanie statyczne raczej w okresie początkowym. Też nie mam dużego przeglądu, ale paru późniejszych używałem (Solartron i HP), sterowanie było raczej multipleksowane.

Jasiu

Jasiu
REKLAMA