logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z programowaniem pamięci 93S56 i 93S46 na Orange 2

autosuper 26 Lip 2004 09:51 1461 7
REKLAMA
  • #1 761282
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Czy ktos probowal programowac Orange 2 pamieci serii 93S56 ,S 46 uklady te znajduja sie na liscie programowanycgh chipow , ale mnie po zlozeniu tego programatora nie udaje sie zaprogramowac tych pamieci . Odczytywanie bez problemu ale zapis nici . Wszystkie inne uklady chodza bez problemu , daja sie zapisywac i odczytywac .Problem mam jeszcze tylko z 93LC46 ale to jeszcze jakos mozna przezyc , ale s-ki to pasowaloby zeby chodzily. Czy ktos ma jakis pomysl czemu u mnie to nie chce chodzic ? Programator jest napewno poprawnie zlozony bo gdyby bylo inaczej to nie programowalyby sie inne uklady , program odpalalem na dwoch roznych kompach . Moze mam jaks uwalona wersje oprogramowania ? Bardzo prosze kolegow o sugestie .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 761349
    autosuper
    Poziom 24  
    Dzieki za pomoc , ale to co piszesz to nieprawda . L i C maja te same wyprowadzenia , a roznia sie glownie tym ze L sa niskonapieciowe .
  • REKLAMA
  • #4 761409
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    U róznych producentow tej pamiątki jest różnie. Głównie obudowy do smd mają ale nie u wszystkich producentów obrócone piny jakoni to nazywają. Więc trzeba sprawdzić kal do jest dla konkretnej pamięci konkretnego prducenta.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 761512
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 321
    Najlepiej sprawdzić w układzie z którego pochodzi pamieć - piny masy i zasilania. 5 i 8 lub 7 i 2 przy obudowie z przesunięciem. Ale wydaje mi się, że "S" w wersji smd nie miały przesunięcia (nie spotkałem lub nie zwróciłem uwagi).
    Problem z Orange może polegać na braku jednoznacznych, wyrazistych stanów na pinach 6(W-1) i 7(PRE-0) podczas zapisu pamięci.
    Załączniki:
    • M93S46_56_66.zip (149.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 762376
    autosuper
    Poziom 24  
    Dzieki za porady !!!
    Byc moze niektore smd mialy pozamieniane piny , ale w mojej pamiatce ktora testuje , raczej tak nie jest bo odczyt jest bez problemu , tylko zapis niestety nie dziala , wiec piny sa dobrze . Co do nie wlasciwych stanow na pinie W i PRE czyli balansowaniu tych stanow na granicy przedzialow zabronionych , to cenna uwaga musze sprawdzic .
    Jesli ktos z kolegow ma jeszcze jakis pomysl to bardzo chetnie przyjme jego uwagi .
  • #7 762672
    wiki
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    S mozna zabezpieczyć albo częsciowo albo całość na trwałe i wtedy d.... miałem już takie w zegarach które próbowano zrobić jakimś badziewiem i przebieg był cały czas taki sam . Może nieumyślnie założyłeś jej protect ??
  • #8 763064
    autosuper
    Poziom 24  
    Nie sadze , zebym zalozyl protect , tym bardziej ze w orange jest funkcja , likwidowania , czytania i zakladania protekcji ( funkcje write , read i clear protection ) , ta kosc ktora mam jest ze sprintera , bede jeszcze musial poprobowac na cs566 z golfa albo passata , mialem w miare dobry programator wraz z oprogramowaniem , ale niestety szlak go trafil a byl zalany zywica wiec nic nie wskuram , a program ma klucz sprzetowy .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania pamięci serii 93S56 i 93S46 za pomocą programatora Orange 2. Odczyt pamięci przebiega bez problemów, natomiast zapis nie działa, mimo poprawnego złożenia programatora i testów na różnych komputerach. Dyskusja wskazuje, że różnice w wyprowadzeniach pinów między modelami 93LC46 i 93C46 mogą występować u różnych producentów, co wymaga weryfikacji dokumentacji konkretnego układu. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia prawidłowego stanu sygnałów na pinach 6 (W-1) i 7 (PRE-0) podczas zapisu, gdyż niejednoznaczne poziomy mogą uniemożliwiać programowanie. Poruszono także możliwość aktywacji zabezpieczenia pamięci (protect), które blokuje zapis, choć autor wyklucza tę przyczynę, podkreślając, że Orange 2 posiada funkcje zarządzania ochroną pamięci (write, read, clear protection). Wskazano na potrzebę testów z pamięciami z innych pojazdów (np. CS566 z Golfa lub Passata) oraz na problemy z uszkodzonym programatorem i oprogramowaniem z kluczem sprzętowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA