Opel Kadett 87 rok silnik jak w temacie układ wtryskowy MULTEC ,kupiłem używany w 2005 roku po początkowych problemach mechanicznych z silnikiem zaczał pracowac bez zarzutu. Problemy zaczęły się kilka dni temu zgasł w trakcie jazdy w trasie, nic nie pomagało, od prób odpalenia skończył się akumulator. Po zholowaniu ok. 5 km i podładowaniu akumulatora, wykręceniu swiec (iskra była),dociśnięciu przewodów silnik odpalił bez problemu. Następnego dnia wymieniłem przewody WN kopułkę i palec rozdzielacza były zkorodowane końcówki na kopułce, jedna ułamana. Silnik odpalał normalnie i pracował bez zarzutu. Po przejechaniu około 15 km ponownie zgasł w trakcie jazdy i już nie dał się uruchomic(iskra była). Po zholowaniu dalej nic odkręciłem obudowę filtru i stwierdziłem że nie podaje paliwa na wtryskiwaczu, pomyślałem że to pompa paliwa, ze byc może woda w paliwie, zapchany (zamarzniety było -10)filtr. Kolega doradził denaturat wlałem ok 400 ml silnik odpalił praca bez zarzutu przejechałem ok. 80 km z przerwami odpalał bez zarzutu temp ok. -12. Następnego dnia rano nie odpala po kilkunastu próbach już na resztkach akumulatora nagle odpala bez zarzutu za jednym obrotem praca bez zarzutu. Jazda z przerwami ok. 50km. odpalanie super. Po postoju około 5 godzin nie odpalił, nastepnego dnia wizyta u elektryka naprawa 5 minut postukał w przekażnik pompy paliwa i silnik odpalił, zalecił wymianę przekażnika bo nie miał takiego na stanie. Jazda z przerwami około 60km odpalanie bez problemu. Dzisiaj rano odpalił jazda do sklepu po przekaźnik problemy w trakcie jazdy, przerywanie, szarpanie, dymienie z tłumika,jeden raz zgasł, problem z uruchomieniem ale odpalił, zamówiłem przekaźnik jazda powrotna jeszcze gorzej ale dojechałem, po zaparkowaniu wyjąłem przekaźnik i go rozebrałem widocznych uszkodzeń brak, ale po włączeniu zapłonu nie zadziałał tzn nie zwiera styków, samochód nie odpala, po mechanicznym zwarciu styków, odpalił ale praca nie była równa. wymontowałem przekaźnik zwarłem mostkiem styki 87 i 30 silnik nie odpalił nie słychac pracy pompy. (Zawsze po włączeniu zapłonu było słychac stuk przekażnika i szum pompy przez 2 do 3 sekund.) Sprawdziłem miernikiem napięcie na stykach 85 i 86, na styku 85 i + akumulatora 12,97 v, natomiast na styku 86 brak napięcia (przy włączonym zapłonie). Na styku 30 i - akumulatora 12,97v na styku 87 i + akumulatora 12,97v.zmierzyłem rezystencje pompy między stykiem 87 i masą wynosi ok. 14 kohm, w dalszym ciągu brak napiecia na styku 86. wg schematu styk 86 przekaźnika jest połaczony za stykiem A1 urządzenia sterującego. Numer urządzenia sterującego 01227887359. Czyżby problem dotyczył urządzenia sterujacego? Czy ktoś te urządzenia testuje czy trzeba się postarac o nowe lub używkę ile to kosztuje i gdzie to można znaleźc biorąc pod uwage wiek pojazdu nowego chyba się nie kalkuluje wstawiac. W poniedziałek mam dostac nowy przekaźnik spróbuje jeszcze raz choc bez przekonania. Czy ktos spotkał się z takim problemem proszę o pomoc.