logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oszustwo Allegro – fałszywy kupujący z Nigerii, zawyżona oferta za komputer

dariuss103 15 Lut 2010 17:08 25747 78
REKLAMA
  • #1 7698372
    dariuss103
    Poziom 1  
    Dostałem e-mail że osoba chce kupić dla syna komputer ode mnie i wystawiłem cene 1800 zł. Osoba proponowała mi większą kwotę 2200 zł wiec zaniepokoiło mnie to bardzo.
    Zweryfikowałem dane i okazało się że to jakiś oszust który podszywa się pod fikcyjną osobę. Wiec uważajcie na ten adres:

NameAlon Segun
    Adres: Nw6/51A Oke Anu Street
    Miasto: Ibadan
    State: Oyo
    Kraj: Nigeria
    Kod pocztowy: 23402
    Tel: 2348022161197.
    Kaien celica.
    --------------
    juz byłoAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 7698507
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    A czy ten, kto wysłał tego e-maila, miał od ciebie informację, że masz komputer do sprzedania?
    Ogólnie, nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby ktoś spoza Polski kupował u nas komputer -
    gdzie indziej może kupić taki sam, albo lepszy taniej. Więc od razu wygląda to podejrzanie.
    Adres pewnie nie ma znaczenia - ten sam oszust może używać wielu adresów, nie tylko w Nigerii.
  • #3 7699658
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 322
    Do mnie też napisał koleś z Nigerii, że chce kupić telefon i abym go wysłał do Płd. Afryki, aby odebrał go tam jego pracownik. Nazwisko oczywiście inne.
  • #4 7699695
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 225
    A do mnie napisała laseczka z Sudanu, która chciała ze mnie zrobić milionera, a ja odrzuciłem propozycję :(
  • REKLAMA
  • #5 7699733
    vanobro
    Poziom 11  
    Jak ktoś do Nigerii wysyła paczkę, to już jej nie odzyska... A teraz to więcej oszustów jak poczciwych ludzi jest(przynajmniej w tej części świata).:)
  • #6 7699845
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Wyślij paczkę z odrobiną jakiegoś proszku, np. mąki ziemniaczanej napisz liścik w j.angielskim: "Ty j... oszuście teraz się doigrałeś, ten proszek to wąglik!" :D
  • #7 7700043
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 225
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 7702477
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    Ale co za problem? Jeżeli gość zapłaci za towar przelewem z góry to można paczkę wysłać nawet na księżyc.
  • #9 7702577
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    O ile się orientuję, chwyt polega na tym, że kupujący pisze, że przelew już wysłany, za parę dni dojdzie
    (zapewne, jak trzeba, to kupujący wyśle skan potwierdzenia nadania przelewu - przecież to nie problem),
    ale on pilnie potrzebuje towar, bo to na prezent na imieniny, i chodzi o to, by nie doszedł po imieninach.
    A jak już paczka wysłana, to kontakt się urywa, i żaden przelew nie dochodzi (bo nie był wysłany).
  • #10 7702589
    goldi74
    Poziom 43  
    No dokładnie. Dlatego trzeba sprawdzać swoje konto przed wysyłką a nie wierzyć w potwierdzenia nadania przelewu. Je można bez problemu sfabrykować.
  • #11 7702836
    Coollfon
    Poziom 16  
    Ja dostałem jakiś rok temu coś podobnego jak sprzedawałem K750i ale wpisałem treść maila w Google i od razu wiedziałem o co chodzi.
  • #12 7704831
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    JA tak samo.Dostawałem wiele wiadomości kiedy sprzedawałem telefony na allegro od ludzi zza granicy ,który oferują większą kwotę ale żeby wysłać telefon na drugi koniec świata. Ogólnie nie ma co wierzyć , chociaż i tutaj w PL już jest duże prawdopodobieństwo na oszustwo ;)
  • REKLAMA
  • #13 7862039
    martin2003
    Poziom 1  
    Witam
    Ja dnia 14 marca dostałem od Ahmeda Salomon oferte kupna laptopa,którego wystawiłem na ALEGRO.Zaproponował mi 4000 zł plus przesyłka,ale odrazu go spławiłem,poniewaz przed tym meilem od banbusa znalazłem tą strane.
    Wiec uważajcie na oszustów z Nigerii.

Dodano po 5 [minuty]:

Podaje strony na które trzeba uważac.
    jimnolas001(_at_)yahoo.com
    Vivian mac<vivianmac44@googlemeil.com>
    A także na adres;
    Ahmed Solomon
    5 Adejara Street Opp
    Agage,Logos 23401 Nigeria
  • REKLAMA
  • #14 7941104
    Marcin_F10
    Poziom 10  
    Witam.
    U mnie miała miejsce podobna sytuacja. Tutaj jednak tyczyło się to samochodu, a konkretnie jego sprzedaży. Wystawiłem swoją ciężarówkę na mobile.de , jakieś pół roku temu. Cena była i tak już wysoka. Jak się okazało szybko znalazło się kilku chętnych. Każdy z innej strony świata, jednak wysyłali do mnie te same mejle o tej samej treści... oto jak to wyglądało:

moje mejle:
    od cole`go
    English
    Hello,

Thanks for the respond, i am from the United Kingdom, and i am Okay with the condition and price.

I will add extra 200 to your asking price to ensure the sale is complete, I want to let you know that i cannot afford to loose it as i want to be the new owner, so please consider it sold to me and do not sell it to another person, I have a local shipper who is going to take care of the shipping without giving you any problem, he will come to your location for the pick up. so therefore, i will be sending you a Certified Bank Cheque Or Bank Draft via postal service and when you get it and it clears into your account, my shipper will come and pick up the article at your location . I am so sorry that i am unable to come and look at the article due to the status of my work and my location is a bit far, but am sure it is in good condition as you have claimed, send me your details for the cheque below such as:

FULL NAME:
    ADDRESS:
    ZIP CODE:
    CITY:-
    COUNTRY:
    PRICE:-
    TEL. NUMBER:

Please get back to me with the requested details so that the payment can be send to you as soon as possible.
    I await your reply soon.
    Regards
    +447024013953

German
    Hallo, danke für die Antwort, ich bin aus dem Vereinigten Königreich, und ich bin Okay mit dem Zustand und Preis. Ich werde zusätzliche 200 bis Ihr Preis fragen, um sicherzustellen, der Verkauf abgeschlossen ist, ich möchte Sie wissen lassen, dass ich es sich nicht leisten kann sie zu verlieren, wie ich will zu dem neuen Eigentümer, so dass Sie es an mir und nicht verkaufen, es an eine andere Person, ich habe einen lokalen Verlader, wer kümmert sich um die Lieferung, ohne dass wir Sie Problem, er wird zu Ihrem Standort für die Abholung. so daher, ich werde mich senden Sie Certified Bank Scheck oder Banküberweisung per Post und wenn Sie es, und es macht in Ihrem Konto, mein Verlader kommen und holen die Artikel an Ihrem Standort. Es tut mir so leid, dass ich nicht in der Lage zu kommen und sich die Artikel auf den Status meiner Arbeit und meine Lage ist ein bisschen weit, aber bin mir sicher, es ist in gutem Zustand, wie Sie behauptet haben, senden Sie mir Ihre Daten für den Scheck unten wie:

Name
    Vorname: Adresse:
    Postleitzahl: Ort: -
    Land: Preis: -
    TEL. NUMMER:

Bitte setzen Sie sich zurück, um mich mit den gewünschten Informationen, so dass die Zahlung kann Ihnen so bald wie möglich. Ich bin sehr gespannt auf Ihre Antwort bald. Regards +447024013953

od alexa

Hello,i want to know if this advert is still available and if yes please kindly tell me your last price,present condition and please send me a picture.
    Thanks.
    Allex..
    +447035977458

znowu alex

Hello,Thanks for the reply,no problem about the photo and i am also ok with the present condition,please kindly let me know your last price so that we can proceed as soon as possible.
    Thanks.
    Allex.

jeszcze ktoś inny

Hello
    please am very interested to buy your car,contact me fast and tell me your last price and conditions.

znowu alex....

Hello,

thanks for the respond, i am from the United Kingdom, and i am Okay with the condition and price.I will add extra 100€ to your asking price to ensure the sale is complete, I want to let you know that i cannot afford to loose it as i want to be the new owner, so please consider it sold to me and do not sell it to another person, I have a local shipper who is going to take care of the shipping without giving you any problem, he will come to your location for the pick up. so therefore, i will be sending you a Certified Bank Cheque Or Bank Draft via postal service and when you get it and it clears into your account, my shipper will come and pick up the article at your location . I am so sorry that i am unable to come and look at the article due to the status of my work and my location is a bit far, but am sure it is in good condition as you have claimed, send me your details
    for the cheque below such as:

FULL NAME:-
    ADDRESS:-
    ZIP CODE:-
    CITY:-
    COUNTRY:-
    PRICE:-
    TEL. NUMBER:-

Please get back to me with the requested details so that the payment can be send to you as soon as possible.
    I await your reply soon.
    Regards

Allex.

+447035977458

znowu alex............
    i want to take it in two weeks time

capitan james...
    Hello,

My name is Captain David James I want to buy your Car
    Please get back to me with your last price. Very urgent.You can contact
    me on my email address: c.david1000(_at_)yahoo.com

Captain David James

Odpisałem im tak:

Hello,

Thanks a lot for your buying interest.

I miss some more information about your person so I would like to have first your full name and details about your address and the vat number of your company because I am not able to sell to a private person.

Furthermore I want to point out that I only accept cash. So it means you will come with the money and then we go to the bank in order to check it.

Pls. understand my action but, you know, there is a lot of misdoing especially in Poland and in case of that I am obliged to inform our public authorities.

Thanks in advance.

i już nikt więcej się nie odezwał.
    Kwota to było 6000E, dawali mi 200 więcej:)
    pozdrawiam
  • #15 8001215
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Wstyd się przyznać, ale ja kiedyś też dałem się nabrać i wysłałem przesyłkę bez czekania na zapłatę. Było to ze trzy lata temu, wystawiłem na Allegro dysk twardy Seagate 120GB za 130zł plus 7zł koszty wysyłki. Aukcję wygrał jakiś koleś z niewielkim dorobkiem komentarzy. Niedługo potem zadzwonił do mnie i powiedział, że właśnie dokonał przelewu. Już niejeden raz byłem w podobnej sytuacji (klienci dzwonili, potwierdzali zakup i informowali o dokonanym przelewie, a po jakimś czasie kasa rzeczywiście wpływała na moje konto), więc nie miałem obaw, że tym razem będzie inaczej. Niestety, po wysłaniu człowiekowi tego mojego dysku, kontakt z nim się urwał (z człowiekiem, nie z dyskiem, aczkolwiek ani jednego ani drugiego już nigdy nie widziałem). Nie zobaczyłem również zapłaty, w wysokości 137zł. A niech tego gościa szlag jasny trafi, ja nie zbiednieję, a przynajmniej mam nauczkę, aby nigdy więcej nie wysyłać towaru przed otrzymaniem zapłaty. Od tamtej pory jestem ostrożny i nie mam problemów z oszustami, czego i Wam życzę :-).
  • #16 8418983
    asiuleczka
    Poziom 2  
    Nie wierzyłam że mnie też coś takiego spotka. Poczytałam na tym forum i rzeczywiście schemat działania jest identyczny. Wystawiłam suknię ślubną za śmiesznie niską cenę bo zależy mi na szybkim sprzedaniu. Dostałam maila w języku angielskim, cena jaką oferowano mi była duuużo wyższa, a reszta już identycznie jak we wszystkich postach na forum. Choć wzbudziło to moją podejrzliwość, cieszę się ze tu trafiłam bo korciło żeby odpowiedzieć. Dzięki za wpisy. Człowiek głupot nie narobił. :D
  • #17 8421855
    kaziowichura
    Poziom 14  
    Jak widzicie, że ludzie piszą taką angielszczyzną jak gostek powyżej to czego się spodziewacie ??
    Co więcej żaden native nie napisze ci 'I' jako 'i'.... To fakt, że oni robią masę błędów i literówek jak piszą (tak jak polacy a nawet gorzej), ale absolutnie nie w tym miejscu.
  • #18 8423821
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Potwierdzenia przelewu nawet nie treba fabrykowac , jeden cwaniak podeslal kiedys oryginal tyle ze jak otrzymal potwierdzenie to anulowal tranzakcje.
    Ktos kiedys tez zaoferowal niezly zarobek za pewne urzadzenie , zaplacil za 1 potem zamowil druga sztuke za taka sama kwote tyle ze kupil moje zaufanie - czesciowo , tzn tranzakcja byla na tyle dziwna , ze zamontowalem prosty uklad ktory po 2 tyg unieruchomil urzadzenie a ja spokojnie czekalem na telefon ze sie zepsulo , oczywiscie otrzymalemt takiego maila po czy poinformowalem ze urzadzenie powiem jak odblokowac za wpate zaleglosci , niestety poza zapewnieniemi ze zaplace cisza :).
    Hm to jeden z naszych forumowiczow niestety.

Proszę o korzystanie z przycisku Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne/ gramatyczne i inne nie będą tolerowane, regulamin pkt 15.
    "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę to poprawić.
    [_P_]
  • #19 8447970
    robaass
    Poziom 1  
    wczoraj do mnie laska napisała,ze chce kupic kolumne z mojej aukcji dla jakiegos pastora ,i ze mi zrobi przelew,chce moje dane do przelewu,wszystko fajnie ale po co laska z Nigeri ma w Polsce kupic kolumne jak u siebie kupi ja o wiele taniej i nową a bo przesyłka tej kolumny -6000zl,dobrze ,ze odwiedziłem te stronke

pozdrawiam.
  • #20 8448188
    kaziowichura
    Poziom 14  
    Hehe fakt.... oni zawsze coś gadają o pastorach, księdzach itd.
    Widać oni tam są uważani za godnych zaufania :D

No cóż z naszego podwórka można wyciągnąć wiedzę że jak ktoś gada o religii, krzyżach itd. to na pewno coś z nim musi być nie tak :D
  • #21 8448234
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    mi 2 tyg temu typ napisal, ze chce kupic moja w950 i zebym wyslal ja do afryki, dla dzieci w celach edukacyjnych
  • #22 8464259
    sayuri89
    Poziom 10  
    A ja niestety naiwna jestem i wysłałam im dane swoje na przelew i twierdza ze przelew jest w trakcie. Że teraz mam wysłać im paczkę z telefonem, to wtedy kasa dojdzie. Napisałam, ze jak dostane kasę to wyślę.
    Podejrzewam, że teraz mnie mogą straszyć czy coś. Mam się nie przejmować?:) Czy po prostu olać ich i dalej sprzedawać ten telefon na aukcji?

Popraw pisownię!
    [_P_]
  • #24 8464627
    sayuri89
    Poziom 10  
    Nie, nie formalny. Tzn zobaczyli, że sprzedaję na allegro telefon i napisali mi maila, że mi proponują kasę, duuużo więcej. Zgodziłam się, podałam swoje dane do przelewu i mi napisali teraz tak (to fragment maila):

Cytat:
    ***ATTENTION***
    The Payment has been APPROVED,you Can Now ship the merchandise to the buyer's shipping address.Due to complaints from our customers of seller refusing to ship out item after payment has been received,we have resolved that payment would not be delivered until we have verified that the item has been transferred to EMS POCZTEX Delivery for shipment..You are expected to make the shipment within 24 hours of receiving this Payment Notification and contact our Costumer/Technical Dept. with the tracking number for Shipment Verification.

The Money will NOT be dispatched from our Bank or get to your Bank Account until the shipment has been verified.This measure is taken in order to protect both seller and buyer interests and to reduce the occurrence of fraudulent activities.

Ja odpisałam, że wyślę tel jak kasa pojawi się na moim koncie. Odpisali mi, żebym wysłała tel i potwierdzenie z nr przesyłki do ich banku.
    A w ogóle na samym początku napisałam, że czekam na kase do tego czwartku. Myślicie, że jak kasa do mnie nie dojdzie do końca tego tyg to mogę się nimi przestać przejmować i wystawic tel na allegro dalej?
  • #25 8464722
    goldi74
    Poziom 43  
    sayuri89 napisał:
    Myślicie, że jak kasa do mnie nie dojdzie do końca tego tyg to mogę się nimi przestać przejmować i wystawic tel na allegro dalej?

W ogóle się nimi nie przejmuj już teraz bo kasa i tak do Ciebie nie dojdzie. Na tym polega przekręt nigeryjski. A nie wiążę Cię żadna umowa z nimi, mają tylko Twój numer konta, z którym nic nie zrobią. Tak że telefon możesz spokojnie wystawiać na sprzedaż już dzisiaj.
  • #26 8464940
    kaziowichura
    Poziom 14  
    Lej na to... ściema i tyle...

Co do afryki i celów edukacyjnych... :D
    Jak dobrze poszperasz w googlu to znajdziesz masę filmików z czarnymi z iPhonami. Normalnie środek afryki, gliniane chatki, woły i te sprawy a facet z 2 komórkami się wozi, do tego buty adidasa, nike.. laptop itp.

Skąd oni to mają ?? Bo na świecie jest masę idiotów, którzy wpłacają kasę na pomoc dla afryki itd. (pomijam już temat scammerów).
    Co się dzieje z tą kasą ?
    Pomyślcie co jest w Polsce, tylko pomnóżcie to przez 100 z . Każdy kombinuje ile się da (kradnie). Idioci wpłacają kasę na smutne głodne afrykańskie dzieci z obrazka czy filmów a kasa do nich w życiu nie dojdzie bo odpowiednik polskiego pana Józka z gminy zgarnia kasę jak się da.

Temat znany częściowo tym, którzy byli za granicą w UK lub USA i mieli wgląd na ludzi z tamtego kontynentu. Zawsze udają poszkodowanych bo niewolnictwo itd. Nie dyskutuj z nimi nawet o tym, że większość czarnych, która trafiła do kolonii a potem USA została złapana w afryce przez bandy czarnych, którzy łapali swoich by ich sprzedać za świecidełka. To do nich nie trafi a jeszcze oskarżą cię o rasizm.

Pewne rzeczy takie jak ewolucja czy rozwój lepiej pozostawić swojemu biegowi bo ingerując tylko się szkodzi.

Jak chcecie im pomóc to zajmijcie się rzeczami typu rozwijanie planów prostych biogazowni, tokarek zbudowanych z elementów ze złomowiska lub podobnych rzeczy, które każdy nie obijający się leń może zbudować dla polepszenia swojego bytu. Dawanie kasy to najgorsze co może być.

Afryka i czarni są tacy jacy są dlatego, że u nich albo w USA czy UK, każdy jest uczony że lepiej ukraść i wyżulić niż coś zrobić. Może wam się nie podobać to co mowie bo jest kontrowersyjne i mało poprawne politycznie ale takie są fakty
  • #27 8466150
    mleczakm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Dodam jeszcze dla potomności - nie odpowiadajcie na maile! Potem wasz mail znajduje się w bazie sprawdzonych adresów i na pewno będziecie dostawali spam!
    Dodam, że ja sam chciałem sprawdzić, gdzie oni okłamują ludzi, i trochę sobie z nimi pogadałem. Na szczęście, mam kilka adresów i nie podaję tych najważniejszych na aukcji. Okazuje się, że np. jeśli wyślemy im żądanie zapłaty z PayPal'a, to później otrzymamy "niby-potwierdzenie" z adresu (np) service(_at_)intl.paypal w którym będzie między innymi napisane, że pieniądze mogą dojść z opóźnieniem. Tylko nie wiem, czy oni naprawdę liczą na to, że ktoś im to wyśle tam do Nigerii?
  • #28 8467206
    sayuri89
    Poziom 10  
    Napisali mi coś takiego - tzn. niby bank, z którego wysłali do mnie kasę:

Cytat:
    For Your Kindly Information Should have the scan receipt of the shipment slip and we have already reported this Matter to The Police School in Katowice ul. Gen. Jankego 276, Katowice ,40 – 684 Katowice POLAND. And will also contact the Krajowy Rejestr Karny ul. Czerniakowska 100, 00-454 Warsaw Due to the payment we made And we need to Validate your Payment.

While Poland generally has a low rate of violent crime, the incidence of street crime, which sometimes involves violence, is moderate. Major cities have higher rates of crime against residents and foreign visitors than other areas. We are waiting for You today to send us the Shipment Slip? And we have already Made the payment.

oraz

Cytat:
    I THINK THIS IS GOING TO INVOLVED THE POLICE AND I HAVE SEND ALL YOUR
    ADDRESS TO MY BANK SO THAT THEY CAN FOUND YOU IN POLAND AND I HAVE TO
    WAIT FOR YOU TO SEND THE PHONE AND GET BACK TO MY BANK FOR
    VERIFICATION AND MY BANK NEED TO VALIDATE THE PAYMENT AND THE MONEY
    IS REFLECTING TO YOUR ACCOUNT THERE AND THEY NEED TO VALIDATE IT AND
    AS SOON AS YOU GET BACK TO THEM WITH YOUR SCAN RECEIPT OF THE
    SHIPMENT AND YOU CAN ABLE TO WITHDRAW YOUR MONEY IN YOUR ACCOUNT AND
    THEY ARE WAITING FOR YOUR RESPONSE AND GET THE ITEM SHIP OUT AND GET
    BACK TO THEM

AND THE PAYMENT HAS ALREADY BEEN MADE AND YOU HAVE TO SHIP OUT AND
    GET BACK TO MY BANK SO THAT THEY CAN VALIDATE THE PAYMENT RIGHT AWAY
    AND AS SOON AS GET THE SCAN RECEIPT AND MY BANK HAS READY INFORM THE
    POLICE AND SEND ALL YOUR HOME ADDRESS TO THEM SO THAT THEY CAN GET
    YOUR IN POLAND AND THEY TO WAIT AND SEE AND LET YOU SEND THE ITEM
    TODAY OR TOMORROW AND

IF YOU DIDNT SEND THE ITEM TODAY AND YOU ARE GOING TO BE IN JAIL AND
    THEY ARE GOING TO ARREST YOU AND SEND THE POLICE TO YOUR PLACE AND
    ARREST YOU .. BECAUSE MY BANK HAVE REMOVE MY MONEY ON MY ACCOUNT
    HERE AND TRANSFER IT TO YOUR ACCOUNT THERE IN POLAND AND ITS
    REFLECTING AND YOU HAVE TO SHIP OUT AND GET BACK TO MY BANK SO THAT
    THEY CAN VALIDATE THE PAYMENT

I HAVE TO WAIT AND SEE THEN AND YOU WILL SEE WHAT IS GOING TO HAPPEN
    TGO YOU AND IF YOU DIDNT SEND THE ITEM ...

To możliwe, że mnie zgłosili na policję? Odpisac im, że wiem, że są oszustami i żeby mi dali spokój, czy po prostu już nic nie pisac?
  • #29 8467216
    mleczakm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Taa, na pewno cię zgłosili na policję, za chwilę przyjedzie SWAT prosto z Kalifornii i cię wsadzi... No co ty, w ogóle się nie przejmuj takimi idiotycznymi mailami... Przecież pieniędzy ci nie przelali, więc taki mail w 100% ich dyskredytuje.

Kasa NIGDY nie dojdzie na twoje konto, nie wiem po co zdejmowałaś telefon z aukcji...
  • #30 8467240
    sayuri89
    Poziom 10  
    Ale to teraz ich olać i nic im nie pisać, czy napisać im maila, ze wiem, kim są i jak oszukują ludzi?
    Bo opowiedziałam o tym mamie i ona strasznie panikuje teraz:D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem oszustw związanych z zakupami na Allegro, szczególnie dotyczących ofert z Nigerii. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, w których otrzymywali podejrzane e-maile od rzekomych kupców, oferujących wyższe ceny za towary, takie jak komputery, telefony czy samochody, z prośbą o wysyłkę do Nigerii. Wiele osób ostrzegało przed wysyłaniem towarów przed otrzymaniem płatności, podkreślając, że oszuści często posługują się fałszywymi potwierdzeniami przelewów. Użytkownicy zalecali ostrożność, sprawdzanie konta bankowego przed wysyłką oraz unikanie kontaktu z podejrzanymi ofertami. Wskazano również na powszechność tego typu oszustw w internecie oraz na konieczność zgłaszania takich przypadków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA