logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy komputer, niskie FPS w Assassin's Creed po aktualizacji do wersji 1.02

CMS 16 Lut 2010 11:11 18101 5
REKLAMA
  • #1 7702080
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2591
    Witam.

Od ok 3 miesięcy posiadam nowy komputer (tzn. płyta, procek, grafa, pamięć - dokładny konfig na końcu posta) i mam z nim same problemy, w tym temacie chciałbym uzyskać rozwiązanie jednego z nich.

Opiszę mój kłopot na przykładzie gry Assassin's Creed.
    Wszedłem ostatnio drogą kupna w posiadanie w/w gry w polskiej wersji językowej (gierka super ale nie obyło się bez nerwów). Zainstalowałem, przy pierwszej próbie uruchomienia automatycznie zupdate'owała się do wersji 1.02.
    Po wczytaniu menu spotkało mnie pierwsze rozczarowanie mianowicie myszka chodziła okrutnie wręcz wolno i nieprecyzyjnie (znam jednak taki objaw z kilku gier i wiem że to wcale nie oznacza że gra będzie działać niepoprawnie).
    Ze sporym trudem stworzyłem profil gracza i ustawiłem detale itp na max a rozdzielczość na 1920x1080 i odpaliłem grę. Tu kolejne rozczarowanie zobaczyłem obraz wyświetlany z prędkością między 5 a 9fps (dodam, że GTA IV wyciąga zadowalające 30fps na full detalach i rozdzielczości 1920x1080, a jak wiadomo jest to gra wybitnie zasobożerna, dodam jednak, że nie zawsze się tak dzieje, czasem i GTA potrafi znacząco zwolnić i to w momentach w których jak się wydaje nie powinna).
    Cóż mogłem zrobić zmieniłem ustawienia na średnie a rozdzielczość na 1280x720 i tym sposobem uzyskałem coś ok 20-22fps więc grać się da (może nie do końca komfortowo ale można), próbowałem tez w rozdzielczości 1600x900 i wyniki były identyczne (co mnie lekko zdziwiło bo spodziewałem się, że będzie jeszcze wolniej).
    Pogodziłem się z tym faktem (mimo że gra powinna śmigać na full detalach) i rozpocząłem rozgrywkę, po ok. dwóch godzinach, gierka nagle dostała straszliwego kopa - grube kilkadziesiąt klatek na sekundę, przestawiłem więc detale i rozdzielczość na max i byłem naprawdę mile zaskoczony gdy w takiej konfiguracji oglądałem obraz z prędkością 50-60fps.
    Dla tego właśnie na początku napisałem, że konfig jest mało istotny bo jak widać "jak gra chce, to potrafi" pytanie brzmi: dlaczego zwykle nie chce. :(
    Gdy uruchomiłem Assassina następnego dnia znowu musiałem zmniejszyć parametry żeby w ogóle dało się grać.
    Problem opisałem na przykładzie Assassin's Creed'a bo tutaj jest najbardziej widoczny i uciążliwy ale zjawisko występuje nie tylko tutaj (nie jestem wielkim zapaleńcem jeśli chodzi o gry więc nie sypnę dziesiątkami tytułów ale zapewniam, że problem występuje także w innych gierkach, w tej chwili przychodzi mi do głowy jeszcze Venetica.

System:
    Windows XP SP3

Informacje o konfigu:
    Zasilacz: Tagan 580 U-15
    Płyta: Asus M4A79XTD EVO
    Procesor: AMD Athlon II x2 250 AM3 BOX (chłodzenie zmienione na Arctic Freezer Pro 7 i do tego pasta CoolLabolatory Liquid Pro)
    Pamięć: Patriot DDR3 2x1024MB Viper Series 1600MHz CL 7.0
    Grafika: Asus GeForce 9800 GT HDMI 1GB DDR3 PCI-E BOX

Pozdrawiam.
    CMS
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7716814
    wmzyk
    Poziom 11  
    osobiście mam kartę ATI ale w programie dołączonym do karty Catalyst Control Center jest zakładka ustawień 3D, można tam wymusić niektóre opcje niezależnie od tego czy w grze ustawienia będą inne.
    Może w aplikacji nvidii też jest coś takiego
  • REKLAMA
  • #4 7718820
    Rerusso
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Kolego wmzyk: Nvidia też posiada coś takiego. Są tam między innymi predefiniowane ustawienia dla różnych gier.

Wracając do tematu i ustawień.
    Wpływ na takie zachowanie może mieć np. opcja w konfiguracji odpowiedzialna za oczekiwanie na synchronizację pionową.

Poradnik jak ją wyłączyć:
    http://forum.ster-gaming.pl/Jak-wylaczyc-synchronizac-t3835.html

Możliwe jest też, że karta graficzna lub procesor ci się przegrzewa bo radiator jest luźno/krzywo zamontowany. Warto sprawdzić wszyskie mocowania i temperatury.
  • REKLAMA
  • #5 7718942
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Masz włączone Cool'n'Quiet ? Zainstaluj Riva Tuner i ustaw monitorowanie w tle z zapisem do pliku parametrów takich jak temperatura CPU, GPU, taktowanie CPU, GPU, Video Memory, Shadery i co jeszcze uznasz za stosowne. Do Cpu musisz pobrać wtyczkę, znajdziesz na stronie www.Guru3d.com . Przy takim monitoringu będziesz miał podgląd we wszystkie znaczące parametry mające wpływ na wydajność przy grach.
  • #6 7719361
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2591
    Vampire, oczywiście komputer został przetestowany bardzo dokładnie, zaraz po zakupie, jak również w zeszłym tygodniu zanim powstał ten temat.

Rerusso, w weekend pokombinuje z tą synchronizacją.

Jeśli chodzi o temperatury to mam odczyt na bieżąco na wyświetlaczu LCD, CPU z wyłączonym wentylatorem nie przekracza w stresie 55*C dla pierwszego i 56*C dla drugiego rdzenia. Z włączonym wentylatorem temperatury są znacznie niższe.
    GPU udało mi się rozgrzać do 60*C więc tutaj nie ma co szukać.

Tronic, niezły pomysł, na to nie wpadłem. Jutro się tym zajmę i dam znać na forum co z tego wyszło.

Pozdrawiam.
    CMS

EDIT

Pokombinowałem troszkę w zeszły weekend i udało mi się rozwiązać problem poruszany w tym temacie.
    W ustawieniach karty graficznej miałem wymuszony AA i AF na 16X nie wiem czemu bo wcześniej ustawiałem na "pod kontrolą aplikacji", po zmianie na w/w ustawienie wszystko śmiga jak należy. Nie widzę też żadnej różnicy w jakości tekstur.

Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam i dziękuję za fatygę.
    CMS
REKLAMA