logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć moduł zapłonowy HYBRYD H-161-12V w silniku Żuka?

Jasiuniu 28 Lip 2004 11:46 4725 4
REKLAMA
  • #1 764817
    Jasiuniu
    Poziom 12  
    Nie dawno zakupiłem UAZa z silnikiem żuka, wszystko niby działa, ale znalazłem w garażu taki moduł zapłonowy od poloneza pisze na nim HYBRYD H-161-12V, nie mogę nic znaleść w necie jak go podłączyć. Nie wiem nawet czy można go zastosować z mechanicznym przerywaczem. Może ktoś wie jak to mogę zastosować. Albo jeszcze lepiej by było jak by się ktoś znalazł kto zna silnik żuka i wie jak mu można pomóc, np. zwiększyć moc, a przedewszystkim zmniejszyć zużycie. Mam go na gazie i jeszcze nie wiem ile pali ale na pewno sporo.
  • REKLAMA
  • #2 764847
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Silnik s-21 musi tyle palić (15-20l) na to jest jedna rada wymiana silnika na zupełnie inny. Ja tego silnika nie widze w terenówce. Co do mocy to tylko przez zwiekszenie "spozycia" a ty chcesz obniżyć. "Wsadz" diesla 3 litrowego z osobówki.
    Moduł zapłonu jaki posiadasz od poloneza na pewno nie będzie pracował poprawnie z przerywaczem.
  • REKLAMA
  • #3 765222
    Krop
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Mam Żuka z tym silnikiem, rocznik 93 ma fabrycznie założony moduł zapłonowy z poloneza ale także inny aparat zapłonowy.
    Pali 21 litrów na 100 km więc zgadzam się z poprzednikiem zmień silnik...
  • REKLAMA
  • #4 768668
    Jasiuniu
    Poziom 12  
    Z wymianą silnika zgadzam się jak najbardzie, ale to w przyszłości, narazie muszę jeszcze chwilę pomęczyć się na tym co mam.
    Myślałem o dieslu 3l np. od beczki, ale przy obecnych cenach ropy mało się to kalkuluję. Diesel do terenówki jest dobry bo ma inne momenty obrotowe i na wolnych obrotach lepiej sobie radzi. Jednak miałem kiedyś diesla mercedesa 2l i z paleniem przy mrozach przeżywałem istny horror, dlatego pewnie na benzynę się zdecyduję np. 2l lub 2,3l od beczki.

Nie jest tak źle z tym silnikiem Żuka w terenie, UAZ ma redukcję i moce spokojnie wystarczają wtedy, dużo gorzej wyglada sytuacja na trasie :-( zwłaszcza że założona jest 3 biegowa skrzynia :-(
  • #5 768919
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    "ale przy obecnych cenach ropy mało się to kalkuluję" - wiesz to zależy jak się liczy. Nie możla sugerować się tylko ceną 1l. Trzeba uwzgladnic ceny wszystkiego: od przeglądu do filtrów (od A do Z). Już niedługo LPG będzie po 0,99€ - tylko że w złotówkach. :)
REKLAMA