logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

łączenie alternatorów na wspólnym wale wirnika

belimacor 19 Lut 2010 10:40 2194 20
REKLAMA
  • #1 7717533
    belimacor
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam znikome pojęcie o elektryce, ale mam pewien dylemat.
    Z tego co mi wiadomo, alternator służy do wytwarzania prądu poprzez obracające się pole magnetyczne w stojanie.
    Gdyby zminimalizować tarcie na łożyskach, przy tym samym dostarczaniu energii można by było uzyskać jej 'kilkakrotnie' więcej stosując połączenie kilku albo nawet kilkuset alternatorów.
    Taki mini schemat:
    I- jeden alternator
    B- łożysko
    - - wał
    Q- źródło krętu

B-I-I-I-I-I-I-....-I-Q

Czyli na jednym wale umieszczone jest 'kilka' magnesów.
    Fakt, że taki wał byłby wtedy cięższy i wymagał by więcej energii do obrotu niż do jednego alternatora, ale czy nie uzyskało by się dzięki takiemu połączeniu większej wydajności?
    Pytam żeby mi to dłużej po głowie nie chodziło.
  • REKLAMA
  • #2 7717593
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Opory łożyska to znikome straty w alternatorze a twój pomysł tylko je zwiększy.
    Poza tym jaki jest sens takiego rozwiązania.
    Prościej użyć większego ale jednego rotora i statora.
    Więcej traci się na oporze elektrycznym uzwojeń (prąd na ciepło).
  • #3 7717594
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Każdy alternator obciąża wał mocą równą mocy elektrycznej pobranej z alternatora powiększoną o straty alternatora (mechaniczne i elektryczne) . Nic w wydajności się nie zmieni .
  • #4 7717619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7717893
    belimacor
    Poziom 14  
    To załóżmy, że zostałaby połączona maksymalna liczba alternatorów, które mogą zostać schłodzone przez jeden agregat lodówkowy, a nie wentylatory. Co wtedy z wydajnością na jednym wale?
    Albo inaczej- w którym miejscu alternatora i przez co wał wytwarza największe opory?
  • #6 7718343
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7718374
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Permanentne dążenie do zbudowania Perpetum - Mobile :D

Niech kolega jeszcze powie: po co to wszystko :?:
  • REKLAMA
  • #8 7718414
    Hucul
    Poziom 39  
    Motronic napisał:
    Sobie cyrki robisz? Jak agregat lodówkowy ma je niby schłodzić?

Na pewno napędzany prądem z alternatorów 8D

Motronic napisał:
    Hucul, strumień powietrza musi "przedmuchać" alternator, nie wiem co ten agregat miałby tam robić.

Nie tak poważnie !!! Jaja sobie robię :D
    Jak kolega artis666 zauważył mamy tu następne PM .
  • #9 7718425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7718724
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 225
    Agregat jest po to, żeby zamrozić łożyska, które następne pokryją się warstwą lodu, a jak wiadomo lód jest śliski, więc łożyska będą stawiać mniejszy opór. Ewentualnie ma schłodzić alternatory do temperatury bliskiej 0 K, przez co uzwojenia staną się nadprzewodnikami.
  • REKLAMA
  • #11 7718760
    belimacor
    Poziom 14  
    Duduś74 napisał:
    Agregat jest po to, żeby zamrozić łożyska, które następne pokryją się warstwą lodu, a jak wiadomo lód jest śliski, więc łożyska będą stawiać mniejszy opór. Ewentualnie ma schłodzić alternatory do temperatury bliskiej 0 K, przez co uzwojenia staną się nadprzewodnikami.

Dokładnie o to mi chodzi.
    Wspomniałem, że nie mam pojęcia w jaki sposób działa alternator, więc spytałem. Dostałem odpowiedź, że wiatrak stwarza opór- reakcja omijająca- zastąpienie wiatraka.
    Schodzicie panowie z tematu. Pytam co by się stało, gdyby nie trzeba było chłodzić wiatrakami i połączono by kilka alternatorów na jednym wale?
    Pomińmy na moment chłodzenie.

Dodano po 3 [minuty]:

Po co to?- za wiatrakami na górze Kamieńsk zamierzam dostawić rządki z dodatkowymi alternatorami- zwykłe cięcie kosztów i oszczędność na łopatach śmigieł i transporcie.
  • REKLAMA
  • #12 7718827
    Hucul
    Poziom 39  
    belimacor napisał:
    ...Pytam co by się stało, gdyby nie trzeba było chłodzić wiatrakami i połączono by kilka alternatorów na jednym wale?
    Pomińmy na moment chłodzenie...

Mogłyby oddać tyle mocy ile jest w stanie oddać urządzenie napędzające wał .
    Tego uczą w szkołach , wystarczy zajrzeć do książki lub zeszytu .
  • #13 7718860
    belimacor
    Poziom 14  
    Jeden alternator tak.
    Czyli żeby kręcić wałem dwa razy dłuższym trzeba dwa razy więcej energii bo sam obrót wytwarza już potężne opory?
  • #14 7718889
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7719154
    Duduś74
    Motronic, .......... przemilczę to.
  • #16 7719306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 7719343
    Duduś74
    A sam Go uświadamiaj. Szkoda klawiatury na PM.
  • #18 7719837
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7719843
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 7720030
    belimacor
    Poziom 14  
    I to właśnie chciałem od początku przeczytać, ale chyba od razu nie postawiłem odpowiedniego pytania. Nie ma sensu konstruować PM bo byśmy się pozabijali własną nieumiejętnością opanowywania reakcji łańcuchowych.
    Hipotetycznie jednak da się je zrobić ze zwykłego zegara wahadłowego. Wystarczy, że wahadło swoim ruchem poruszy kołem zębatym, które po małych kombinacjach przy użyciu innych kół nakręca sprężynę.
    Niestety po pierwszej próbie i nieumiejętnym dobraniu wielkości kół zębatych sprężyna za bardzo się nakręciła i zablokowała mechanizm.
    'Wiecznie ruchome' proste rozwiązanie.

Temat zamknięty.
  • #21 7720111
    Duduś74
    Zamykam i przenoszę w odpowiednie miejsce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości połączenia kilku alternatorów na wspólnym wale wirnika w celu zwiększenia wydajności produkcji energii. Odpowiedzi wskazują, że opory łożysk są minimalne w porównaniu do oporów elektrycznych uzwojeń, a połączenie wielu alternatorów nie przyniesie oczekiwanych korzyści. Wydajność alternatora jest ograniczona przez moc dostarczaną do niego oraz straty mechaniczne i elektryczne. Dyskusja porusza również kwestie chłodzenia alternatorów oraz teoretyczne pomysły na konstrukcje, które mogłyby zwiększyć efektywność, jednak większość uczestników podkreśla, że takie rozwiązania są niepraktyczne i mogą prowadzić do problemów technicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA