logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Jabel J-45 (TDA2040) i kłopoty z wysterowaniem.

WoWo1 22 Lut 2010 10:45 10905 51
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego wzmacniacz na TDA2040 nie chce się poprawnie wysterować z wyjścia karty dźwiękowej SB Audigy i czy potrzebny jest przedwzmacniacz?

Sygnał z karty dźwiękowej okazał się wystarczający do wysterowania TDA2040, więc problem nie wynikał z samej „za małej” amplitudy wejściowej. Pierwszy pomiar wykonany miernikiem na DC był błędny; poprawny test z generatorem 1 kHz dał ok. 950 mV na kanał, co powinno normalnie napędzić końcówkę mocy [#7743862][#7751949][#7752449] Jeśli nadal pojawiają się kłopoty, trzeba szukać ich w końcówce mocy, sposobie podłączenia wskaźnika wysterowania albo w zbyt tłumiącym potencjometrze — do regulacji głośności lepszy jest logarytmiczny 2x22 kΩ zamiast liniowego 47 kΩ, a wskaźnik lepiej podpiąć na wyjściu przez dzielnik, nie przed wejściem wzmacniacza [#7778331][#7787510] W praktyce autor wątku ostatecznie rozwiązał problem po przebudowie zasilania i dodaniu prostego przedwzmacniacza na TDA2822M; po tej zmianie wzmacniacz działał poprawnie i miał dużą czułość [#7958892]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 7732681
    WoWo1
    Poziom 10  
    Witam.

Elektrodę śledzę dość długo, ale konto dopiero założyłem :)
    Zaznaczam, że jestem laikiem-amatorem, ale z pomysłami i z pomocą osoby mającej szersze pojęcie w temacie elektroniki współpracuję w zakresie różnych "wynalazków" :)

Tyle tytułem wstępu...

Teraz do sedna:
    Na własne potrzeby zmontowałem wzmacniacz z KIT'ów:
    1. Jabel J-45 (wzmacniacz 2x25W na TDA2040)
    2. Jabel J-64 (skala stereo 2x5 LED KA2281) (podłączona bezpośrednio na wejściu sygnału, przed potencjometrem)

Do tego dodałem:
    1. Zasilacz symetryczny stabilizowany, na wyjściu +11,9V/-11,9V, kondensatorami 2x 4700µF, tylko nie pamiętam wydajności prądowej :cry:
    2. Potencjometr 2x 47kΩ z kondensatorami 2x 4,7µF (zgodnie z jakimś postem na temat J-45)
    3. Włącznik, kontrolkę LED, wejście jack 3,5mm, obudowa KM60.
    (nie chwalę się konstrukcją, bo nie ma czym :))
    Dodam, oba kity zasilane z jednego źródła. przy obciążeniu napięcie spada do 10,92V

I teraz sprawa ma się tak...
    Poskładaliśmy to w całość, testując na każdym etapie z użyciem maleńkiego odtwarzacza MP3 Creativer ZEN Stone oraz głośnikami docelowymi 6Ω. I wszystko grało super, pod warunkiem, że skala głośności odtwarzacza ustawiona była na 2/3 mocy maksymalnej. Potencjometr ładnie regulował działanie wzmacniacza. Wyższa skala wywoływała przesterowanie a niższa niedosterowanie. Po podłączeniu do prostego "bumbox'a" było lepiej, skala działania wzmacniacza była szersza.

Więc po pozytywnych testach zdecydowałem się podłączyć wzmacniacz do docelowego źródła dźwięku, czyli wyjścia tylnych głośników w karcie dźwiękowej SB Audigy SB0090 (karta na bank jest sprawna, wyjścia sprawdzane).

I tu zaczynają się schody...Wzmacniacz nie bardzo chce się wysterować, bez względu na poziom głośności ustawiony w karcie dźwiękowej. Bez względu, czy używam systemu 2.1 czy 4.1 pojawia się kłopot z wysterowaniem. Czasem pomaga pokręcenie potencjometrem, ponowne włączenie itp... Jak "załapie" to gra super, skala LED ładnie wskazuje poziomy. Ale własnie... problem pojawia się każdorazowo po wyłączeniu kompa/wzmacniacza. Jak podłącze inne źródło dźwięku (MP3, "bumbox")... problem znika, wzmacniacz pracuje wzorcowo.

Kartę dźwiękowa sprawdziłem na wszelkie możliwe sposoby i jest na pewno dobra.
    Podejrzewam natomiast, że daje zbyt słaby sygnał lub zbyt mocny dla wzmacniacza i stąd kombinowanie, żeby zaskoczył.

Nie chcę robić w domu sali dyskotekowo-koncertowej, tylko uzyskać fajny efekt 4.1 do spokojnego słuchania muzyki przy pracy i do oglądania filmów :)

W związku z tym pytam:
    1. Jaki jest minimalny poziom sygnału, który prawidłowo wysteruje kostki TDA2040? W datasheet nie mogę odnaleźć właściwego zapisu :/
    2. Czy zasilanie jest za słabe? Nie pamiętam wydajności prądowej, ale musi oscylować w okolicach 2A, skoro wzmacniacz jak zaskoczy to gra całkiem nieźle.
    3. Czy jeszcze jakaś inna przyczyna może wywoływać taki efekt?

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno i zrozumiale. Rozpisałem się, ale chciałem nakreślić sytuację :)

Z góry dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam!
  • #2 7742091
    WoWo1
    Poziom 10  
    Witam ponownie...
    Aktualizuję temat gdyż:

Po zmierzeniu sygnału na wyjściu karty dźwiękowej wyszło, ze przy maksymalnych nastawach głośności karta uzyskuje 1,8mV. Po dogłębnej lekturze datasheet dla TDA2040 wyszło, że minimalne napięcie wysterowania to 2mV.

Dlatego też wnioskuję, ze przydałby się układ przedwzmacniacza. Założenie jest takie, ze ma to być przedwzmacniacz stereo, ale najprostszy, bez opcji regulacji barwy i tonów. Od tego mam oprogramowanie na komputerze :)

Który z poniższych przedwzmacniaczy najlepiej by się nadał do współpracy z TDA2040?
    1) Przedwzmacniacz AVT1023B
    2) Przedwzmacniacz Jabel J-42 (z opcją usunięcia potencjometrów - jak je zastapić?)
    3) Przedwzmacniacz Jabel J-71

Z góry dzięki za podpowiedź!
    Pozdrawiam!
  • #3 7742589
    djmiki15
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam, z trzech podanych przez ciebie przedwzmacniaczy odpowiedni będzie ten J-42, dwa pozostałe to przedwzmacniacze gramofonowe, one mają nieco inne charakterystyki i poprawnie pracują z wkładką gramofonową.
    J-42 zbudowany jest na TDA1524 który niestety dosyć mocno szumi. Ja polecam przedwzmacniacz z linku: http://sklep.avt.com.pl/p/pl/40190/przedwzmac...+barwy+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html do stereo trzeba kupić dwa takie układy i 2 potencjometry 10kom podwójne, liniowe.
    Układ właściwie ma niezauważalny poziom szumów. I kondensator na wejściu proponuję wymienić na nieco większy taki do 4,7uF.
    W wersji podstawowej ten przedwzmacniacz właściwie jest tylko buforem, a żeby naprawdę wzmacniał to trzeba wymienić dwa rezystory, ale wszystko jest dikładnie opisane w instrukcji.
  • #4 7742707
    WoWo1
    Poziom 10  
    A jak zastąpić potencjometry? Sprawa błaha...ilość miejsca w obudowie :)
    Wstawić zamiast nich rezystory o maksymalnej czy minimalnej wartości potencjometru, lub po prostu zwory?
  • Pomocny post
    #5 7743154
    djmiki15
    Poziom 14  
    Potencjometry można zastąpić dwoma rezystorami 5kom połączonymi szeregowo, punkt ich łączenia to suwak potencjometru a dwa końce to skrajne piny potencjometru. Ale może poszukaj przedwzmacniacza bez regulacji, będzie tańszy, bo ten który ci podałem jest niezły, ale jeżeli nie chcesz go w pełni wykorzystywać, to szkoda na niego kasy. Może przedwzmacniacz w formie wzmacniacza słuchawkowego byłby odpowiedni np na TDA7050 - bardzo prosta i tania konstrukcja.
    Mam do ciebie takie pytanie, jak zmierzyłeś poziom sygnału wyjściowego z karty dźwiękowej?
  • #6 7743494
    WoWo1
    Poziom 10  
    Poziom sygnału zmierzyłem analogowym miernikiem ustawionym na prąd stały w zakresie do 30mV, na końcu wtyczki jack 3,5mm.

Co do wzmacniacza słuchawkowego, to też mi przyszedł na myśl.
    Oglądałem zestaw: AVT1024, ale płytka jest za duża i nie wejdzie do obudowy.

Czy w takim razie, jak zrobię "na pająka" załączony schemat na 1x TDA7050 lub 2x TDA7233 (nazwijmy go dalej "pseudo-przedwzmacniaczem") i wepnę to na wejściu wzmacniacza, ale przed potencjometrem sterującym to ma spore szanse na właściwe działanie?
    (Schemat pochodzi z datasheet)

Rozumiem jednocześnie, że wskaźnik wysterowania wtedy przepinam z wejścia głównego sygnału za pseudo-przedwzmacniacz i potencjometr, żeby uzyskać właściwe wskazanie wysterowania?

Taki pseudo-przedwzmacniacz wiele prądu nie zje, więc nie potrzebuję drugiego zasilacza, a ten co mam -11,9/+11,9V ≥2A powinien wszystkie 3 elementy pociągnąć (wzmacniacz, pseudo-przedwzmacniacz, wskaźnik LED) ?
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Jabel J-45 (TDA2040) i kłopoty z wysterowaniem. schemat na TDA7050.jpg (39.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 7743862
    djmiki15
    Poziom 14  
    Co do pomiaru sygnału wyjściowego, to zrobiłeś to nieprawidłowo, multimetrem ustawionym na pomiar napięcia stałego zmierzyłeś jedynie składową stałą na wyjściu, która idealnie powinna wynosić 0V ale te kilka mV może być. W rzeczywistości sygnał użyteczny jest wiele wyższy i może jego amplituda przekracza nawet 1V. Dlatego nie mam pewności, czy te problemy pochodzą rzeczywiście od zbyt słabego sygnału wejściowego. Jeżeli jednak chodzi o sygnał wejściowy, to któryś z tych wzmacniaczy słuchawkowych powinien załatwić problem. Ja pokusiłbym się o wytrawienie małej płytki, albo złożenie tego na płytce uniwersalnej, bo pająk lubi buczeć, stukać i różne inne cuda tworzyć.
    Wskaźnik wysterowania możesz wpiąć gdzie chcesz, zależy co ma on wskazywać.
    A zasilanie jest ok, podłączysz te dwa układy przez jakiegoś l78xx i powinno działać.
  • #8 7743927
    WoWo1
    Poziom 10  
    Pewnie co do pomiaru faktycznie masz rację :D
    Ale sygnał podejrzewam najbardziej, bo skoro po podłączeniu innych urządzeń wzmacniacz gra jak należy a na kompie nie chce, to coś na rzeczy jest.

Złożę ten schemat na TDA7050. W końcu to tylko kilka elementów, i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Za nim będzie wskaźnik LED, żeby wskazywał wysterowanie wzmacniacza właściwego.

Czy muszę dawać jakieś dodatkowe kondensatory na wejściach TDA7050, czy będące na potencjometrze 2x 4,7µF wystarczą?

Który ze stabilizatorów ze wskazanej serii L78xx dać, aby nie przekroczyć powiedzmy napięcia 5V (max 6V dla TDA7050)?
  • #9 7744283
    djmiki15
    Poziom 14  
    Na wejściach TDA7050 (nie TDA2050 bo to jest wzmacniacz mocy, trochę mocniejszy od TDA2040) nie musisz dawać kondensatorów, bo każde źródło odseparowuje składową stałą od swojego wyjścia i nie przedostanie się ona na wejście TDA, ale jeśli wstawisz tam jakieś niewielkie kondensatory 1-4,7uF to też się nic nie stanie.
    Wstaw tam stabilizator L7805 lub L78M05, powinien wystarczyć nawet L78L05 (dwie ostatnie cyfry mówią jakie napięcie pojawi się na wyjściu stabilizatora).
  • #10 7745675
    WoWo1
    Poziom 10  
    Jak na razie dzięki za rzeczową pomoc! :D

W takim razie, sumując wszystkie porady, załączam poprawiony schemat aplikacji jak to nazwałem "pseudo-przedwzmacniacza" na układzie TDA7050, pozbawioną potencjometrów i z kondensatorami na wejściach.

Co do stabilizatora, to znalazłem układ MA7805, więc powinien się nadać prawda?

Proszę o ewentualne uwagi i korektę :D
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Jabel J-45 (TDA2040) i kłopoty z wysterowaniem. schemat na TDA7050.jpg (168.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 7747255
    WoWo1
    Poziom 10  
    djmiki15 napisał:
    ...Na wejściach TDA7050 (nie TDA2050 bo to jest wzmacniacz mocy, trochę mocniejszy od TDA2040)...

Już poprawiłem treść posta na właściwe oznaczenia :D
  • Pomocny post
    #12 7747582
    djmiki15
    Poziom 14  
    Układ jest dobry, kondensatory na wejściu możesz pominąć, bo lepszej jakości dźwięku nie dają, ale możesz też zostawić.
    A i taka mała uwaga tam gdzie zmieniłeś oznaczenie Rl na Rr to autor schematu nie popełnił błędu pisząc 2 razy Rl, ponieważ literka L pochodzi od słowa Load - obciążenie, czyli Rl to rezystancja obciążenia.
    A ten MA7805 może być.
  • #13 7747615
    WoWo1
    Poziom 10  
    W takim razie teraz kupić części i to poskładać i sprawdzić.
    Dlatego tematu jeszcze nie zamykam :D
    Odezwę się jak to sklecę i połączę z głównym wzmacniaczem.

Jak na razie dzięki raz jeszcze :D
  • #14 7747653
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    ściągnij na komputer generator sinusoidy, ustaw 1kHz, daj maksimum głośności i zmierz napięcie wyjściowe z karty muzycznej miernikiem ustawionym na pomiar napięcia zmiennego, zakres 2V albo 20V.
  • #15 7747758
    WoWo1
    Poziom 10  
    Ok, przeprowadzę taki test i zobaczymy co wyjdzie.
  • #16 7749605
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Jeszce dwie rzeczy:
    1) radiator-zobacz uwagi w instrukcji.
    2) Zobacz uwagę o niezbędnym zastosowaniu przedwzmacniacza..
  • #17 7750841
    djmiki15
    Poziom 14  
    O ile radiator jest niezbędny, to z przedwzmacniaczem bywa różnie. Zależy z jakiego źródła będzie sterowany wzmacniacz, odtwarzacz mp3 ma niższy poziom sygnału niż np. odtwarzacz CD. Nie można zapomnieć też o takim zjawisku jak przesterowanie wzmacniacza.
  • #18 7751949
    WoWo1
    Poziom 10  
    Witam.
    Co do poruszonych kwestii:

Radiatory: Każda kostka TDA2040 ma swój niezależny. W trakcie pracy są ciepłe, nie gorące.

Przedwzmacniacz: Szukając postów o zestawie J-45 pamiętam, że trafiłem na dyskusję, gdzie mowa była o przedwzmacniaczu jako zbędnym (dokładniej chodziło właśnie o J-42).

Pomiary: Idąc za radą LiutenetMaria ściągnąłem programik Test Tone Generator i odpaliłem pomiar sygnału na maksymalnej głośności i sinusoidzie 1kHz oraz mierniku ustawionym na napięcie zmienne na zakresach do 200mV i do 2V. Wynik: ~950mV na każdym kanale. Dźwięk (a raczej pisk :D) na wzmacniaczu był czysty, nie było przesterowania dla potencjometru sterującego wejściem na wzmacniacz ustawionym na ciut powyżej ½ jego skali (2x47kΩ).

Przy odtwarzaniu plików mp3 w Winamp'ie wyniki maksymalne oscylowały w granicach 70-100mV, ale wiadomo, każdy plik mp3 jest inaczej kompresowany, stąd rezultaty pomiarów będą różne.

Teraz spróbuję wykonać pomiary w połączeniu z aplikacją na TDA7050. Elementy mam wszystkie, tylko muszę tylko dorwać małą płytkę uniwersalną, bo w 3 sklepach z elektroniką, które odwiedziłem zostały same wielkie i w niezdrowych cenach :D

Tylko czy w związku z pomiarami taki pseudo-przedwzmacniacz będzie konieczny?
    Czy pozostaje mi zabawa w znalezienie właściwego wzajemnego położenia suwaka głośności karty dźwiękowej i potencjometru na wzmacniaczu?

I jak zawsze pytanie: czy jakieś dodatkowe sugestie?
    Dzięki i pozdrawiam!
  • #19 7752449
    djmiki15
    Poziom 14  
    Wartości przez ciebie pomierzone wydają się być zupełnie wystarczającymi do wysterowania TDA2040, a potencjometr głośności jest po to, żeby płynnie regulować głośność od 0 do 100%, bez zniekształceń w żadnym z punktów jego ustawienia. Ale możesz podłączyć TDA7050 i sprawdzić jakie będą rezultaty, tylko uważaj, żeby nie przesterować TDA2040. Jeśli nadal będzie podobnie, to znaczy, że coś jest nie tak z końcówką mocy.
  • #20 7752588
    WoWo1
    Poziom 10  
    W razie, gdyby końcówki były walnięte, rozumiem, że mogę je podmienić takimi:
    TDA2030A
    TDA2050
    TDA2051

Nie chciałbym wymieniać całej płytki wzmacniacza, tylko jak już to same kostki.

A co do sygnału, to jeszcze sprawdzę soft karty dźwiękowej i wymienię sterownik z oryginalnego Creative na kX Project, bo przy odpaleniu oryginalnego mixer'a Creative i przesunięcie suwaka głośności sygnał się traci, a wraca po zresetowaniu balansu głośników. Oczywiście mówię o sytuacji, gdy wzmacniacz jest prawidłowo wysterowany.

I jeszcze jedno pytanie? Bo nie mogę jednoznacznej odpowiedzi znaleźć...Wzmacniacz załączam przy obciążeniu czy bez? Bo teraz jest tak, że standardowo pracuje zestaw przedni 2.1 a jak zajdzie potrzeba to dołączam wzmacniacz obsługujący głośniki tylne.

Pozdrawiam!
  • #21 7752959
    djmiki15
    Poziom 14  
    TDA2040 możesz zamienić na TDA2030, właściwie przy takiej zamianie trzeba uważać, żeby nie przekroczyć max napięcia zasilania, bo TDA2030 ma trochę mniejsze. Wszystko jest podane w notach tych układów. A karta dźwiękowa gra czysto na podłączonych słuchawkach, albo innym "pewnym" wzmacniaczu?

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli w ostatnim pytaniu.

Twoje zasilanie to +-11,9V, ale takie napięcie panuje w punktach gdzie wzmacniacz podłączony jest do zasilania a masą, czy na uzwojeniach transformatora?
  • #22 7753005
    WoWo1
    Poziom 10  
    Jak podłączę typowe głośniki komputerowe 2.1 Creative P380 to na każdym z wyjść grają jednakowo. Kartę sprawdziłem też na innym kompie. Na słuchawkach również.

Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś datasheet dla tej karty :cry: gdzie dokładnie byłaby opisana specyfikacja wyjść.

Co do pomiaru napięcia...to teraz mam zagwozdkę, bo nie pamiętam, czy to był pomiar przed czy za diodą Zenera :?::| Ale chyba za, na łączeniu wzmacniacz/zasilacz, bo jak robiliśmy pomiary przy obciążeniu, to napięcie spadało do +10,8V/-10,8V... ale głowy nie dam ...:D

Ostatnie pytanie puśćmy w zapomnienie... nie jest istotne (chyba) dla sprawy :D
  • #23 7754135
    djmiki15
    Poziom 14  
    Z tym napięciem zasilania to chodzi mi o to, że TDA2040 najwięcej mocy a jednocześnie bez "maltretowania" go daje przy 2x18V (20V dopuszczalne), natomiast nie wiem jak zachowuje się przy mniejszych napięciach. Producent podaje, że może pracować już od 2x2,5V, ale nie wiem czym to jest obkupione oprócz spadku mocy.
  • #24 7767025
    WoWo1
    Poziom 10  
    TDA2040 wg wykresów przy zasilaniu na poziomie 11V i głośnikach 6Ω ma dawać moc wyjściowa w okolicach 8W. Nic natomiast nie pisze o zawężeniu zakresu napięć wejściowych względem zasilania.

TDA2030 wg datasheet ma zakres zasilania 6V-18V a moc wyjściowa przy 11V to około 9W. (BTW przy okazji zauważyłem dopiero w domu, że dostałem zamiast TDA2030 model TDA2030A, czyli z tego co widzę układy mocniejsze i wymagające większego napięcia zasilania)

A co do przedwzmacniacza, to złożyłem układ na TDA7050...ale scalak okazał się być walnięty, a "przezornie" kupiłem tylko 1 szt. :cry:

Przy okazji... czy jest jakiś zamiennik TDA7050?
  • #25 7769383
    djmiki15
    Poziom 14  
    TDA7050 chyba niema swojego bezpośredniego zamiennika.
  • #26 7771990
    WoWo1
    Poziom 10  
    Właśnie jak tak szukam to TDA7050 faktycznie nie ma zamienników...
    Ale to nic, dziś wyposażę się w 2 takie układy :D

Natomiast wpadło mi w oko jeszcze coś takiego, jako przedwzmacniacz:
    Jabel J-245 miniwzmacniacz stereo

Kolejną rzeczą, jaka mam w planach, to podmiana końcówek mocy na te TDA2030A i zobaczymy, jak wtedy wzmacniacz będzie się zachowywał.

Myślę jeszcze o wymianie potencjometru sterującego z 2x47kΩ na coś mniejszego, np 2x22kΩ. Może ten co mam za bardzo tłumi sygnał?
  • #27 7773930
    djmiki15
    Poziom 14  
    A jaki masz potencjometr? liniowy czy logarytmiczny? Inaczej A czy B i czy jest to polski potencjometr Telpod czy jakiś inny? Bo do sterowania głośnością używa się potencjometrów logarytmicznych, bo liniowe sprawiają wrażenie bardzo niepłynnej regulacji (choć w rzeczywistości jest odwrotnie, ale ludzki słuch już jest taki dziwny :D )
  • #28 7774148
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    WoWo1 napisał:

Myślę jeszcze o wymianie potencjometru sterującego z 2x47kΩ na coś mniejszego, np 2x22kΩ. Może ten co mam za bardzo tłumi sygnał?

Chyba coś Ci się miesza....
  • #29 7775054
    WoWo1
    Poziom 10  
    Potencjometr jest o ile pamiętam 2x47k Telpod liniowy :cry:
    W takim razie na jaki zmienić?
  • #30 7778331
    djmiki15
    Poziom 14  
    Najlepiej wymienić na logarytmiczny, jakiś 2x22kΩ. Zagraniczne logarytmiczne mają literkę A, a Telpody logarytmiczne są B tak jest namieszane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmontował wzmacniacz Jabel J-45 oparty na układzie TDA2040, jednak napotkał problemy z wysterowaniem, ponieważ sygnał z karty dźwiękowej wynosił tylko 1,8mV, podczas gdy minimalne napięcie wysterowania dla TDA2040 to 2mV. W odpowiedzi na to, zaproponowano zastosowanie przedwzmacniacza, a użytkownik rozważał kilka modeli, w tym Jabel J-42, Jabel J-71 oraz AVT1023B. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie dotyczące pomiarów sygnału, stabilizatorów napięcia oraz potencjometrów. Użytkownik zdecydował się na budowę "pseudo-przedwzmacniacza" na układzie TDA7050, a także na wymianę końcówek mocy na TDA2030A. Po wielu próbach i modyfikacjach, w tym zmianie zasilania na 22V, użytkownik osiągnął zadowalające rezultaty, uzyskując czysty dźwięk przy odpowiednim poziomie głośności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA