logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drugą komorę suszenia drewna do istniejącej instalacji CO?

Darek_Mucha73 24 Lut 2010 07:51 3918 18
REKLAMA
  • #1 7742096
    Darek_Mucha73
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam wykonać drugą komorę do suszenia drewna ,a co za tym idzie dodatkową instalację co zasilaną z jecnego pieca.Chodzi mi o schemat w jaki sposób podpiąc się aby nowo wykonana instalacja nie zakłuciła pracy już istniejącej . Oprócz tego muszę przerobić instalację , gdyż poprzednicy do kotła na paliwo stałe załozyli naczynie przeponoe i dla gościa często skacze ciśnienie , wyrzuca wodę przez zawór bezpieczęstwa ,a póżniej pompy chodzą na sucho i wymienił ich juz 5 szt.
    po mojemu to te naczynie przeponowe nie działa ,cały czas jest puste.
    Sprawa dosyć pilna ,jak ktoś by mi pomógł to be de bardzo wdzięczny .
    Jak znaję troche czasu wkleję schrmat instalacji.

Pozdrawiam DareK_M
  • REKLAMA
  • #2 7742169
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    To klej schemat i fotki, oraz wielkości kotła i nagrzewnicy, a także tej nowej
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #3 7747224
    Darek_Mucha73
    Poziom 10  
    Jak podłączyć drugą komorę suszenia drewna do istniejącej instalacji CO?

Teraz wyglada tak jak na rysunku.Odnosnie nagrzewnic to to jeszcze nie wiem ,ale będą dużej mocyok 100 KW gdyż w komorze potrzebna czasami temperatura ok 80 stopni dopiero mają dostarczyć jakieś standart do komory o wymiarach 6,5m szer/9,0m dług/4,0m wys razem z wentylatorami i sterowaniem , bedą zamontowane na ok 3,5 m wysokosci w pod sufitem suszarni.

Dla mnie chodzi o to jak podłaczyc nowa gałązkę na lewą stronę ,która bedzie zasilała drugą taką samą suszarnię i dodatkowo zamontować otwarte naczynie wzbiorcze nie ingerując zabardzo w instalację juz istniejaca. W nowej gałązce tez ma być jedna lub dwie pompy.Może nie jasno naświetliłem sprawę , ale jak będą potrzebne jeszcze jakiś dane to je dostarcze .
    Interesuja mnie jeszcze średnice rur jakie zastosować.
    I jeszcze jedno . Czy tak zamontowane naczynie może żle działać , bo po mojemu to ono nie przejmuje nadmiaru wody jaki pojawia sie podczas wyższych temperatur na piecu. Dlaczego w naczyniu nie ma nic wody, sprawdzałem ciśnienie i jest ok 1,2 .
  • REKLAMA
  • #4 7747483
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Przy tych mocach i piecu na paliwo stałe to jednak zastosowałbym naczynie wzbiorcze otwarte.Jak wygotuje kolega wode z instalacji ,to w ukł. jak na rysunku uleci ona przez zawór bezp. w postaci pary i momentalnie kocioł pozbawiony jej ulegnie przepaleniu.Gdy naczynie wzbiorcze otwarte,powiedzmy przewymiarowane o poj np. 100 dm3 ,to woda z naczynia uzupełni zład i czas do awarii ulegnie wydłużeniu na tyle,że będzie czas na usunięcie z kotła paliwa.Jeśli chdzi o średnice ,to tutaj nie da się oszczędzić i tak ze 100 mm do rozdzielacza i po 50 na nagrzewnice.Ale i to może okazać się za mało do przeniesienia tych 50 Kw przy parametrach 90/70.W ogóle ,jak sobie przypominam,do takich zabaw stosowano kotły parowe .Kiedys były takie produkowane,przestawne, w kpl z kominem, naczyniem wzbiorczym syfonowym ,izolowane,otulone płaszczem z szalówki,Ale wtedy instalacja jest zupełnie inna ,a parametry to miały coś 120/100,wydajności pary nie pamietam.
  • #5 7749819
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7751944
    Darek_Mucha73
    Poziom 10  
    No to już sprawa powoli się rozjaśnia.W istniejącej gałązce jest 2" do rozdzielacza a do nagrzewnic 1".
    Pytanie czy drugą gałązkę wykonać tak samo , w którym miejscu podpiąć się , czy muszę prowadzić rurę bezpieczeństwa i wzbiorczą do naczynia ,czy rure bezpieczeństwa potraktować jako dwa w jednym tzn czy może pełnić rolę jako rura wzbiorcza,czy tak wykonana instalacja nie będzie się zapowietrzać (wiadomo ,że instalacje typu otwartego mają tendencje do samozapowietrzania jak mie ma spadków a jak zastosuję odpowietrzniki to czy przez nie powietrze nie będzie sie dostawało,jak zabezpieczyć kocioł przed przegrzaniem w przypadku braku pradu,czy może przerobić piec i dołożyć mu nadmuch ze sterowaniem ,jak wysoko umiescić naczynie nad nagrzewnicami.
    Prosiłbym o schemat
    Trochę dużo tych pytań ,ale wiedzy nigdy za wiele.Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 7751990
    wodyn
    Poziom 18  
    No to jak kotłownia pod UDT,to niestety projekt chyba powinien być zrobiony.
  • #9 7752024
    ogi4
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    UDT nie przyjmie takiej kotłowni bo prawdopodobnie kocioł nie ma atestu na układ zamknięty, wystarczy otworzyć układ i nie będzie potrzeby zgłaszania do UDT bo układy otwarte nie podlegają zgłoszeniom.
  • #11 7752095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7752350
    ogi4
    Poziom 16  
    Na dzień dzisiejszy każdej mocy.
  • #13 7752594
    Darek_Mucha73
    Poziom 10  
    Podaję dodatkowe informacje:pojemność kotła 1200 litrów nagrzewnice do jednej jak i drugiej komory po 300kw.Tak mi podał własciciel tartaku, ale nie wiem czy tak jest na 100%.
    Dodam , że istniejącą instalaję wykonywała firma specjalizująca się w hydrałlice,własciciel tartaku nie chce już z nimi mieć nic do czynienia po tym jak powiedziałem mu ,że zrobili mu bąbę i jak mu kocioł rozsadzi to ma i po gwarancji kotła.
    Ja osobiście nie wykonywałem instalacji o tak dużej mocy , zazwyczaj sa to domki jednorodzinne.
  • #14 7752757
    ogi4
    Poziom 16  
    Tak duży kocioł powinien mieć dodatkowe odejście na rurę wznośną do naczynia otwartego. Wykorzystaj to i podłącz naczynie otwarte bezpośrednio z kotłem. Nagrzewnicę podłącz rurami jak wyżej ci proponują a na każdym powrocie zawór regulacyjny np.comap którym wyregulujesz przepływy aby instalacja pracowała poprawnie.
  • #15 7752917
    wodyn
    Poziom 18  
    Zerknąłem w" instrukcje wewnętrzne" i wygrzebałem, że rzeczywiscie kocioł nie powinien podlegać UDT,gdy ma naczynie wzbiorcze otwarte.Ale dla kompleksowego oglądu na sprawę zamieszczam instrukcję czynności i warunków jakie trzeba spełnić ,żeby wybudować kotłownię .Może troche przydługie ,ale poczytać chyba warto.
    Załączniki:
    • Kotlownie2.doc (115.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 7753083
    ogi4
    Poziom 16  
    To inny temat. W takim razie kotłownię trzeba zamknąć,wykonać projekt budowlany,
    i instalacyjny otrzymać pozwolenie na budowę kotłowni,wykonać zgodnie z projektem,dokonać odbioru, a to niestety nie dotyczy UDT tylko nadzoru budowlanego.
  • #17 7753868
    Darek_Mucha73
    Poziom 10  
    No to trochę odbiegamy od tematu.
    Mnie interesuje jak wykonać a UDT to już sprawa właściciela.Już jest zdecydowane ,że układ będzie otwarty
  • #18 7756285
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Oczywiście, że otwarty, ale jako wykonawca, musisz się pod tym podpisać. Możesz ?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #19 8297394
    Darek_Mucha73
    Poziom 10  
    No i sprawa suszarni powróciła na nowo.Myślałem,że gościu se odpuścił , a ja nadal mam wątpliwości jak ją przerobic na układ otwarty , dołożyc drugi obieg ,zamontowac jakiś zawór trój lub czwórdrożny.Proszę o pomos w temacie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia drugiej komory do suszenia drewna do istniejącej instalacji centralnego ogrzewania (CO) zasilanej z pieca na paliwo stałe. Użytkownik poszukuje schematu, który pozwoli na prawidłowe podłączenie nowej gałązki, aby nie zakłócała pracy istniejącej instalacji. Wskazano na problemy z naczyniem przeponowym, które nie działa prawidłowo, co prowadzi do skoków ciśnienia i uszkodzeń pomp. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie otwartego naczynia wzbiorczego oraz odpowiednich średnic rur (2" do rozdzielaczy i 1½" do nagrzewnic) dla zapewnienia odpowiedniego przepływu. Poruszono również kwestie związane z bezpieczeństwem instalacji oraz wymogami prawnymi dotyczącymi kotłowni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA