logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dołączyć bufor ciepła do istniejącej instalacji C.O?

CAT 330 DLN 20 Sty 2024 12:57 3183 15
REKLAMA
  • #1 20919859
    CAT 330 DLN
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, czy można prosić o konstruktywną pomoc w dołączeniu Bufora do instalacji C.O
    Chciałbym niedługo wymienić C.O bo stare pociekło i odrazu dołożyć Bufor ciepła jednocześnie chciałbym zachować możliwość ogrzewana domu grawitacyjnego w przypadku Black Out .
    1 zdj przedstawia jak mam mniej więcej zrobione aktualnie.
    2 zdj po dołożeniu bufora, czy jest jakiś sposób żeby mniej rur przechodziło przez korytarz i w braku napięcia zachować grawitacjię?
    Lub 3 zdj z innym połączeniem bufora

Schemat instalacji centralnego ogrzewania z buforem ciepła
    Schemat instalacji C.O. z buforem ciepła
    Schemat instalacji grzewczej z opisem zaworów
  • REKLAMA
  • #2 20920149
    mirskib
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Czołem Kolego.

Trochę te Twoje schematy zagmatwane. Żeby rozszyfrować ten węzeł pod c.w.u na drugim schemacie potrzeba mnóstwo silnej woli i doktoratu z ciepłownictwa. Do tego ten pierwszy schemat jakiś taki niewyraźny, a ostatni się przewrócił. Spróbuj to wkleić jeszcze raz, może zamieść kilka zdjęć, bo ciężko coś wywnioskować na podstawie tego co zamieściłeś. Napisz z czego wymieniasz na co.
    Może przejrzyj typowe schematy instalacyjne z buforami i przemyśl swoją propozycję jeszcze raz.

Z tego co udało mi się rozgryźć to ostatni schemat nie zadziała bo masz tylko ładowanie bufora a nie masz odbioru. W tej opcji masz niepraktyczny grzejnik w garażu z funkcją stabilizacji kotła. W schemacie drugim za to przekombinowane. Jak Ci zależy na mniejszej ilości rur to możesz zasilać kaloryfery i c.w.u z jednej magistrali z bufora, tylko średnice odpowiednie zastosuj. Minus taki, że powrót z c.w.u jest zazwyczaj cieplejszy niż z kaloryferów i Ci miesza w buforze. Do tego wiele z tych dziesięciu zaworów można załatwić zwrotnymi, tak, że przełączanie grawitacja/pompa ograniczy się do dwóch zaworów. Z praktyki -wytłumaczenie żonie które zawory trzeba otworzyć, a które zamknąć przy braku prądu i Twojej nieobecności jest niemożliwe.
    Pozdrawiam.M.

A i jeszcze jedna uwaga praktyczna - po zainstalowaniu bufora Twoje "naczynko" musi dorosnąć i stać się pełnowymiarowym "naczyniem" ;-)
  • #3 20920360
    CAT 330 DLN
    Poziom 9  
    Hej🍻🤝 Wstawiłem zdj nr 3 jeszcze raz, może teraz będzie lżej to rozkminić. Przy tym założeniu grzejniki są zasilane od tej samej rury która zasila bufor przy zasilaniu pompy C.O. (Widziałem takie rozwiązanie u jednego faceta)
    A co masz na myśli z (pełno wymiarowym naczynkiem)
  • #4 20920471
    mirskib
    Poziom 15  
    CAT 330 DLN napisał:
    Przy tym założeniu grzejniki są zasilane od tej samej rury która zasila bufor

Można tak zrobić ale Ty masz to wpięte przed pompą, która de facto nie jest jest tu potrzebna. Ładowanie bufora odbywa się zazwyczaj pompą kotłową z zaworem zabezpieczenia powrotu i tam bym sugerował ją przenieść. Prostsze do zgrania byłoby zastosowanie osobnej magistrali do zasilania grzejników i c.w.u i osobnej do ładowania bufora.

CAT 330 DLN napisał:
    A co masz na myśli z (pełno wymiarowym naczynkiem)

Standardowo przyjmuje się rozszerzalność cieplną wody w układzie na poziomie 2% objętości układu, jak dodasz bufor powiedzmy 1000l to naczynie wzbiorcze musi te dodatkowe 20l pomieścić, a "naczynko" sugeruje raczej niewielką objętość obecnego.
  • REKLAMA
  • #5 20920548
    CAT 330 DLN
    Poziom 9  
    Z Białegostoku jesteś może?
    Zależy mi na grawitacji jak i żeby nie przechodziło przez korytarz 8szt Lini 1calowych jak na zdj 2.
    Co do naczynka to duże było zdaję się z 20/30l
    Nie pamiętam z 13 lat temu robiłem kotłownie i wymieniałem naczynko( może na fakturze bym znalazł wielkość) jest zabudowane bez dostępu.
  • #6 20920808
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1480
    CAT 330 DLN napisał:
    jednocześnie chciałbym zachować możliwość ogrzewana domu grawitacyjnego w przypadku Black Out .

Bez sensu, na grawitacji i tak ci nie będzie chodzić, prościej jest dołożyć ups-a z większym akumulatorem, pompy obiegowe nie biorą dużo energii więc na kilka, kilkanaście godzin powinien starczyć. Wtedy podłączenie bufora jest mniej krytyczne, rysunek masz strasznie zagmatwany ale tak jak już napisał mirskib nie masz rozładowania bufora.
    Tu ci tak naszkicowałem na 1 schemacie jak to ma wyglądać
    Schemat instalacji grzewczej z zaznaczonymi zaworami i buforem
    Bufor wpinasz na powrocie przy samym piecu, na powrocie dajesz zawór C a bufor odcinasz zaworami D, dzięki temu możesz grzać bez niego. Dodajesz jeszcze rurę zieloną z zaworem odcinającym jak narysowałem.
    I teraz przy normalnym grzaniu otwarte masz twój zawór A i D, zamknięte są B i C, woda powracająca grzeje bufor, jak się nagrzeje i peiec wygaśnie to otwierasz B a zamykasz A, wtedy woda z bufora idzie na instalację a piec jest odcięty. Jak chcesz grzać bez bufora to otwierasz C i A oczywiście a zamykasz D i B.
  • #7 20921129
    CAT 330 DLN
    Poziom 9  
    Ciekawe tylko w tej opcji tracę gwarancję na kocioł bo brak ochrony powrotu dwa bufor może uzyska 45st. A co rzeby zrobić tak, przy korzystaniu z pomp C.O I grzaniu bufora zawór 3 zamknięty.
    1i 2 otwarte ( chociaż zawór nr 2 można nie dawać wogóle) po nagrzaniu bufora zamykam zawór 1 i biorę z bufora ciepło. A zawór nr 3 jako grzanie grawitacyjne.
    Najlepiej byłoby móc ładować bufor i zarazem żeby odrazu pompka nr 2 mogła na grzejniki dawać temperaturę tyko trzeba było zapewne dać zawór zwrotny gdzieś i podmieszać temperaturę na grzejniki?

Może mógłbym ciebie poprosić o takie rozrysowanie Schemat instalacji grzewczej z oznaczeniami zaworów i pomp. Szkic układu grzewczego z zaworami i bojlerem ?
    Załączam zdj z moim rozrysowaniem ( u mnie na powrocie za pompką przy kotle wchodzi powrót z grzejników omyłkowo tam zakreskowałem!) jak i zdj z wyczyszczonym układem pomy do łatwiejszego rozrysowania
  • REKLAMA
  • #8 20921216
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    CAT 330 DLN napisał:
    Ciekawe tylko w tej opcji tracę gwarancję na kocioł bo brak ochrony powrotu

To załóż przed, nikt ci nie każe wywalać zaworu 3D.

CAT 330 DLN napisał:
    chociaż zawór nr 2 można nie dawać wogóle)

A jak będziesz cos robił z buforem to będziesz wodę z całego CO spuszczał?
    CAT 330 DLN napisał:
    Najlepiej byłoby móc ładować bufor i zarazem żeby odrazu pompka nr 2 mogła na grzejniki dawać temperaturę tyko trzeba było zapewne dać zawór zwrotny gdzieś i podmieszać temperaturę na grzejniki?

Ale wtedy musisz pędzić 2 pompę, to raz, dwa ciepła ci braknie na grzanie 2 rzeczy na raz, uwierz mi że moje rozwiązanie jest optymalne.
    CAT 330 DLN napisał:
    Ciekawe tylko w tej opcji tracę gwarancję na kocioł bo brak ochrony powrotu dwa bufor może uzyska 45st. A co rzeby zrobić tak, przy korzystaniu z pomp C.O I grzaniu bufora zawór 3 zamknięty.
    1i 2 otwarte ( chociaż zawór nr 2 można nie dawać wogóle) po nagrzaniu bufora zamykam zawór 1 i biorę z bufora ciepło. A zawór nr 3 jako grzanie grawitacyjne.

Może mógłbym ciebie poprosić o takie rozrysowanie

Sam narysuj ten schemat porządnie, bo jak na razie trudno się połapać co jest co, otwórz sobie stronę z hydraulicznymi rysunkami i użyj właściwych symboli.
  • #9 20921344
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2124
    CAT 330 DLN napisał:
    Chciałbym niedługo wymienić C.O bo stare pociekło i odrazu dołożyć Bufor ciepła jednocześnie chciałbym zachować możliwość ogrzewana domu grawitacyjnego w przypadku Black Out .

Zamierzasz wymienić całą instalację na nową?
    Jaki kocioł ma opracować w tej instalacji?
    Nie upieraj się na kocieczną pracę w naturalnej cyrkulacji. Pominiecie tego warunku ( koszty) pozwoli Ci zabezpieczyć Twoją instalację przed brakiem zasilania na kilka dni.
  • #10 20921376
    CAT 330 DLN
    Poziom 9  
    Muszę zmienić kocioł bo stary pociekł, chwilowo pospawałem i jest okej. I wypadało by dołożyć już bufor bo raz że wymagane do gwarancji a dwa bufor to dobra sprawa. Kocioł będzie zgazowujący drewno. Reszta jest zrobiona.

Dodano po 2 [minuty]:

>>20921216
    @Janusz_kk
    Bufor był by zasilany temp 80st C a na grzejniki 45stC, czy w takim przypadku dalej będzie ciężko nagrzać przy 2 pompkach? Jak dołączyć bufor ciepła do istniejącej instalacji C.O?
  • REKLAMA
  • #11 20921669
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    CAT 330 DLN napisał:
    Bufor był by zasilany temp 80st C a na grzejniki 45stC, czy w takim przypadku dalej będzie ciężko nagrzać przy 2 pompkach?

To nic nie mówi o energii/mocy a to sie liczy, rób jak uważasz.
  • #12 20921718
    mirskib
    Poziom 15  
    CAT 330 DLN napisał:
    Z Białegostoku jesteś może?

Nie.

Nie wiem czemu tak usilnie kolega kombinuje zamiast zastosować typowy schemat instalacji z buforem. Dokłada się do tego dwie rury do grawitacji i działa. Na rurach zawory ręczne do przełączania na grawitację, ale da się to zrobić w automacie na zaworach zwrotnych.

Janusz_kk napisał:
    Bez sensu, na grawitacji i tak ci nie będzie chodzić,

A czemu niby, skoro do tej pory chodziło to i dalej chodzić powinno, zwłaszcza, że ma to być tylko opcja awaryjna bez prądu. U siebie tak mam i działa bez problemu. Koszty też nie jakieś straszne bo to tylko dwa zawory , 3m Cu28 i odpowietrznik. Czasem używam tego jako szybkiego dogrzania - kocioł chodzi na krótkim obiegu i nadmiar ciepła ładuje prosto w kaloryfery a nie w bufor. Dlatego nie potrzeba robić zaworów przełączających obieg kaloryferowy pomiędzy bufor i kocioł.

Jak dołączyć bufor ciepła do istniejącej instalacji C.O?
    Coś takiego mam na myśli. Schemat jest uproszczony i nie zawiera wszystkich zaworów odcinających tylko tyle żeby działało. Otwierając zawory A i B masz grawitację. Jeśli dodasz zawór zwrotny klapowy na powrocie grawitacji w kierunku "do kotła" to przy otwartym A i B i pracującej pompie kotłowej masz opcję "szybkie dogrzewanie". Jak dodasz zwrotny kulowy na zasilaniu grawitacji to pompą obiegu kaloryferowego zamykasz obieg grawitacyjny. Tylko tyle i aż tyle.
  • Pomocny post
    #13 20921824
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2124
    Zamontuj dobry , sprawdzony ukłąd kocioł-bufor.
    http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195...sta%C5%82ych&p=5244870&viewfull=1#post5244870
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3640619.html#18341165#gallery-4

Za buforem ukłąd mieszający ze sterowaniem pogodowym ( ew ze zwykłym zaworem termostatycznym 3D) + awaryjne zasilania do pompy jeśli tak Ci na tym bardzo zależy . Nowoczesne pompy 25-70 pobierają ponizej 45W mocy, a praktyce na średniej wielkości domach połowę tego.
    Jak zastosujesz sterowanie jakościowe , a nie ilościowe, to samoczynna cyrkulacja będzie słąbo działać ze względu na niższą temperaturę na wyjściu mieszacza.
    Przełączanie ręczne zaworami jest troche bez sensu, chyba , że jesteś cały czas w domu. A co jak będzie zanik w nocy? Modernizacja powinna mieć na celu jak najłatwiejszą i bezobsługową pracę instalacji.
  • #14 20924818
    CAT 330 DLN
    Poziom 9  
    >>20921718
    @mirskib
    Grzania bufora grawitacyjnie raczej nie uzyskam. Bufor muszę postawić w garażu bo nie przejdzie przez drzwi w korytarzu.
    To tak pomiędzy kotłownią a garażem jest jeszcze korytarz tego nie widać na obrazku, do bufora będzie odległość 6m rury.
    Powrót do bufora chciałbym uzyskać jeszcze w garażu żeby w korytarzu nie dokładać nie potrzebnie rur.
    A więc tak przy ogrzewaniu z pompkami zawory 1, 2 i 3 zamknięte. A przy zasilaniu grawitacyjnie zawory 1,3 otwarte zawór nr 2 otwierany do grzania C.W.U
    OCZYWIŚCIE dołożę jakieś zawory kulowe żeby było można dokonywać ew napraw bez spuszcza nia wody z obiegu. Co myślisz o tym sposobie podłączenia? Piec będzie 16kw zgazowujący drewno I bufor 1000L jakiej wielkości mu Schemat instalacji ciepłowniczej z zaznaczonymi zaworami i rurami. Schemat instalacji grzewczej z zaznaczonymi zaworami i rysunkiem ręcznym szę mieć naczynko?
    Co to są za zawory na twoim rysuknu?
    Zwrotne? Ten jeden co długopisem wskazuje nie wiem co to jest
  • Pomocny post
    #15 20927202
    mirskib
    Poziom 15  
    CAT 330 DLN napisał:
    Co to są za zawory na twoim rysuknu?
    Zwrotne? Ten jeden co długopisem wskazuje nie wiem co to jest

Za pompami zwrotne, a z długopisem odpowietrznik

Generalnie układowo Twój rysunek jest dość podobny do mojego (Twoje zawory 1 i 3 to moje A i B) tyle, że ja nie uwzględniłem grawitacyjnego zasilania C.W.U, bo u mnie nie potrzeba. Ty uwzględniłeś i rodzi to pewne problemy:

- po pierwsze primo nie podpina się raczej niczego do rury prowadzącej do naczynia wzbiorczego. Jak koniecznie zasobnik wody użytkowej na grawitacji to wpiąłbym go za zaworem 1.

- po drugie primo powrót z C.W.U podpiąłeś do podmieszania zaworu 3d obiegu grzejnikowego, a z praktyki wiem że powrót z C.W.U może mieć wyższą temperaturę niż zasilanie grzejników, zwłaszcza jeśli mówimy o kotle zagazowującym, dla którego praca na parametrze 80-85 stopni to norma. Do tego na powrocie zawór którego zamknięcie zrobi karuzelę pomiędzy obiegami.

Mieszasz na schemacie obwody grzejnikowy z c.w.u dając wodzie możliwość wyboru drogi. Lepiej to rozdzielić - jedno zasilanie, jeden powrót bo woda pójdzie tam gdzie będzie miała lżej, i ciężko to przewidzieć. Przy takim podpięciu powrót z grzejników może wracać do bufora przez garaż, ale równie dobrze może wychładzać Ci C.W.U. Dlatego gdzieniegdzie warto zastosować zawór zwrotny, żeby wykluczyć wpływ różnych obwodów na siebie, a najlepiej rozdzielić obwody grzewcze fizycznie i potraktować bufor jak sprzęgło hydrauliczne, którym de facto jest.

Co do naczynia to tak jak mówiłem na sam bufor potrzebujesz ze 20l, plus kocioł grzejniki i rury... widzę trochę calowych na schemacie. Jeśli chodzi o samą rozszerzalność wody pewnie starczyło by 30 litrów, ale pewno nie będzie przesadą 50 litrów. Ja w podobnym układzie mam 100l ze starego bojlera bo taki miałem, ale pamiętaj, że naczynie powinno pomieścić nie tylko wahania poziomu pod wpływem temperatury. Większy zapas pozwoli na rzadsze uzupełnianie wody w układzie.

I na koniec uwaga ogólna. Uważam, że jeśli masz możliwość podpiąć to tak żeby chodziło na grawitacji to lepiej tak zrobić niż nie robić. No niby prądu tak często nie brakuje, ale rozumiesz, my na Ścianie Wschodniej musimy uwzględniać różne scenariusze ;-). No ale nic na siłę. U mnie to było banalnie proste, bo budowałem nowy dom i taką opcję przewidziałem w fazie projektowania i wymagało tak jak pisałem ok 3m rury i parę zaworów. Jeśli U Ciebie wymaga to znacznych przeróbek, sporo materiału i kombinacji to przelicz to Sobie, bo propozycja kol andrzej lukasiewicz z zastosowaniem upsa może być najbardziej racjonalna. Zwłaszcza pod kątem wygody obsługi. Nie wiem czy masz doświadczenie z kotłami zagazowującymi, ale nie tak łatwo jest uspokoić rozbujany do 90 stopni kocioł gdy braknie wymuszonego obiegu. Taka grawitacja owszem przydaje się przy dłuższym braku prądu - wtedy w warunkach kontrolowanych przepalasz sobie w kotle i w domu masz ciepło. Ewentualnie u mnie do szybkiego dogrzania jak już wspominałem. Na sytuacje awaryjne krótkotrwałe lepszy będzie UPS.

Pozdrawiam.M.
  • #16 20927691
    CAT 330 DLN
    Poziom 9  
    Nie mam zabardzo jak rozdzielić powrotów C.O I C.W.U musiał bym dawać aż do bufora linię.
    Myślałem też deko nad tym, pozostaje odsunięcie się ze 4m linią podmieszania C.o od powrotu C.w.u tego co narysowałem ( w rzeczywistości daje tylko 60cm więcej rury żeby wpiąć sie w innym miejscu niż to co narysowałem, tam mam miejsce łączenia 2 leżaków powrotu C.o oczywiście C.w.u też tam się łączy potem ale to już mniejsze prawdopodobieństwo wysokiej temp na podmieszaniu C.o. U mnie nie ma dużo roboty z żadnym rozwiązaniem to i koszty nie będą nie wiadomo jakie.
    Ale nie zamierzam psuć grawitacyjnego grzania jak działa. Upsa oczywiście zamontuję (na te kilka lub kilkanaście godzin dupe ratuje, a grawitacja zostaje jakby Łukaszanka chciał odzyskać Białystok:) wszystko dobrze jak prąd jest gorzej jak by zabrakło. W swoim życiu miałem już dwa razy po 16stC w domu raz przez tydzień, a trzy tyg temu przez 2 dni jak te mrozy największe były, ostatnim razem pociekło mi z rury nad rusztem ogień zlizał ściankę rury z 5mm na 0,5mm. Nie było co spawać, wyciąłem rurkę zostawiłem dwa kikuty po bokach po 3cm w środek dekielki ospawałem, ciut się poci ale nakrętka od słoika się nie napełni po dobie.
    Trochę czasu kupiłem na wymianę pieca tym sposobem.
    Także lepiej chuchać na zimne jak siedzieć w 16stC. Jeśli jesteś z okolic Białegostoku to pewnie pamiętasz jak w zeszłym roku miały być planowane przerwy w dostawach prądu i ilu było obsranych co będzie, agregaty w sklepach szły na pniu.
    Dziękuję za chęć pomocy z instalacją, Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia bufora ciepła do istniejącej instalacji centralnego ogrzewania (C.O.) w kontekście wymiany kotła. Użytkownik poszukuje konstruktywnej pomocy w zakresie zachowania grawitacyjnego ogrzewania w przypadku braku zasilania. Uczestnicy rozmowy analizują schematy instalacji, proponują różne rozwiązania dotyczące podłączenia bufora, w tym zastosowanie zaworów do przełączania obiegów oraz omówienie kwestii związanych z naczyniem wzbiorczym. Wskazują na potrzebę odpowiedniego rozdzielenia obiegów C.O. i C.W.U. oraz sugerują użycie nowoczesnych pomp, które są energooszczędne. Pojawiają się również obawy dotyczące utraty gwarancji na kocioł w przypadku braku ochrony powrotu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA