logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Be Quiet! model: BQT E5-550W - nie działa pod obciążeniem?

Boszax 25 Lut 2010 17:48 13387 8
REKLAMA
  • #1 7749489
    Boszax
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Witam.
    Dzisiaj rano podczas nieudanej próby odpalenia komputera z zasilacza zaczął dochodzić dziwny dźwięk (jakby skwierczenie). Po wymontowaniu zasilacza i odpaleniu go na sucho, wszystkie mierzone napięcia w normie i brak skwierczenia. Jednak wystarczy podłączyć nagrywarkę lub dysk twardy i urządzenia nie działają, słychać tylko ten dźwięk.

Niestety przeglądając forum znalazłem tylko kilka tematów z zasilaczami tej marki. Świadczy to o tym, że robią porządne zasilacze, widocznie miałem pecha i mój padł po 3 latach nie powiem ciężkiej pracy. Zasilacze impulsowe są dosyć skomplikowane więc proszę o pomoc w znalezieniu usterki.
    Dokładne oznaczenie zasilacza:
    Be Quiet Straight Power model: BQT E5-550W

Podczas obciążania zasilacza gniazdem PCI-e na karcie graficznej, pomierzyłem napięcia. Okazje się, że +12V spada poniżej +11,3V, a po obciążeniu pozostałych napięć również one spadają.
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 7751130
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3800
    Witam.
    Uszkodzona dioda na radiatorze, a najprawdopodobniej w linii +12V ewentualnie +5V to na początek.
    Oraz kondensatory elektrolityczne na tej linii napięć do sprawdzenia...
    Przy naprawach nie ma co się sugerować firmą zasilacza
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
  • REKLAMA
  • #3 7753481
    Boszax
    Poziom 20  
    Diody schottkiego sprawdzone po wylutowaniu są to YM3045N = MBRP3045N.

Każda z 6 sztuk ma taki sam spadek napięcia i porównywalne opory, więc są raczej dobre. Ciężko znaleźć jakiś podejrzany element bo płytka i luty wyglądają jak przed chwila zrobione, zero przegrzań, lutowie błyszczące itp...

Edit: 27 Lut 2010 16:48

Dzisiaj zmierzyłem napięcie po wyprostowaniu z sieci na Mostek Graetza GBU606 (są tam dwie takie kości przykręcone na jednej śrubie do radiatora i druga kość przykręcona jest napisami do radiatora , więc nie jestem pewny czy o to samo).

W trybie stand-by jest około 300V, załączam zasilacz spada do 280V, podepnę wentylatorek na +5V i spada jeszcze trochę, obciążając jeszcze bardziej spada do napięcia poniżej 250V.
    Raczej tak być nie powinno, czy to może być wina mostka, czy czegoś dalej?

Całkowicie wyschnięty kondensator 420UF-420V, a jakim mogę go zastąpić, bo identycznego nie idzie dostać?
  • #4 7786692
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3800
    Musisz się kierować pewnymi detalami czyli jakiej średnicy i wysokości może tam wejść, a ile ma oryginał to wiesz i tym się kieruj.
    Jeśli chodzi o wartość to możesz dać 470uF/400V lub 450V taki chyba najłatwiej jest dostać, a jeśli będziesz miał możliwość to aby był na 105°C.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7787754
    Holtek
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 194
    Tematów o tych zasilaczach jest mało bo są to całkiem nowe konstrukcje, gwarancje już im się kończą i właśnie teraz, jak zapewne przewidział producent zaczynają się sypać.

Nowy kondensator musi być na 420V lub więcej :!:
    Po przejściu przez aktywne PFC jest na nim 400V, a więc kondensator na 400V będzie za mały :!:

W zasilaczach Chieftec serii CFT opartych o ten sam układ scalony - CM6800 napięcie na kondensatorze głównym ustalone jest na 380V, a więc kondensator tam zamontowany może być na 400V.
    Gdybyś nie mógł kupić kondensatora o średnicy 30mm 470µF/420V lub 450V to kup na 400V, ale wtedy będziesz musiał zdemontować PFC aby napięcie na kondensatorze spadło do około 325V lub obniżyć napięcie na wyjściu PFC do około 380V zmieniając wartości rezystorów w dzielniku dla wzmacniacza błędu.

Poza tym koniecznie wymień kondensatory w przetwornicy standby.
    Po stronie pierwotnej:
    100µF/25V oraz 22µF/25V.
    Po stronie wtórnej:
    2000µF/6,3V na np. 2200µF/10V
    :arrow: Najlepiej niech to będą firmy JackCon lub Jamicon ze złotymi napisami.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #6 7808102
    Boszax
    Poziom 20  
    Edit: 05 Mar 2010 21:36
    Dzięki Holtek za podpowiedź, okazuje się, że masz rację.
    Wsadziłem tymczasowo kondensator elektrolityczny 100uF/400V, zasilacz ruszył, wszystkie napięcia w normie, i również pod niedużym obciążeniem.
    Zmierzyłem napięcie na tym kondensatorze elektrolitycznym i było 407V. Szybko odłączyłem, żeby nie stracić kondensatora.
    Edit:
    Znalazłem w końcu sklep z podobnym kondensatorem, a czy będzie dobry, i czy jego mniejsza pojemność nie wpłynie na gorszą pracę - moc zasilacza?
    Oto jego parametry RUBYCON - czarny:
    Cytat:
    390uF/420V
    Końcówki zatrzaskowe (nitowane)
    Raster: 10mm średnicy, 30mm wysokość, 50mm, -40°C do +105°C

Niestety większe pojemności mają średnicę 35mm i nie ma szans na umieszczenie ich - kolidują z innymi elementami.
  • #7 7819976
    Holtek
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 194
    W zasilaczu Chieftec CFT-700-14C 700W zbudowanym na tym samym sterowniku - CM6800 montowany jest kondensator elektrolityczny 390µF/400V.

Nie wiadomo na jakich zasadach producenci zasilaczy dobierają kondensatory elektrolityczne w zasilaczach:
    a.) Be quiet E5 450W jest zamontowany 330µF/420V,
    b.) Be quiet E5 500W jest zamontowany 470µF/420V.
    c.) Be quiet E5 550W jest zamontowany 470µF/420V.
    Możesz go wstawić, ale "odejmij" z 50W od mocy 550W z naklejki :D
  • #8 7835495
    Boszax
    Poziom 20  
    Informuje, że naprawa zasilacza zakończyła się sukcesem.
    Wymieniłem całkowicie wyschnięty główny elektrolit 420uF/420V na 390uF/450V oraz zgodnie z podpowiedziami kondensatory w przetwornicy stand-by.
    Zasilacz w pełni sprawny, wszystkie napięcia w środkowych zakresach norm ATX.

Dodam, że miałem drobny problem z kondensatorem 390uF/450V albowiem okazało się, że jest 0,5cm wyższy od poprzednika i niestety nie dało się zamknąć obudowy. Kondensator zapierał się o rant dużego wentylatora chłodzącego zasilacz, ale na szczęście było to w miejscu gdzie można podpiłować plastik i dopiero po tej czynności udało się złożyć zasilacz do kupy.

Dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 9139122
    szrpj
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    :arrow: Holtek
    Dzięki za świetne rady. Potwierdzam, że diagnoza trafiona i w moim przypadku (ta sama seria, model 500W). Kondensator elektrolityczny 22µF/25V był u mnie na pierwszy rzut oka do wymiany — napuchnięty, a reszta już zgodnie z sugestią (u mnie linia +12V latała jak głupia i miała przebicia zmiennego 0,1‑0,3V).

Podobnie jak u Boszax, po wymianie głównego kondensatora elektrolitycznego 390µF/420V (w tym modelu jest właśnie taki), musiałem lekko naciąć rant wentylatora (da się trafić taki sam rozmiar jak oryginalny).

PS.
    Trochę odgrzałem ten temat, ale zbierałem się do naprawy pół roku…

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem Be Quiet! model BQT E5-550W, który wydaje dziwne dźwięki i nie działa pod obciążeniem. Po demontażu zasilacza i pomiarach napięć okazało się, że przy obciążeniu napięcie +12V spada poniżej 11,3V. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie diod, kondensatorów elektrolitycznych oraz mostka prostowniczego. Po wymianie głównego kondensatora 420uF/420V na 390uF/450V oraz kondensatorów w przetwornicy stand-by, zasilacz został naprawiony i działał poprawnie. Wskazano również na problemy z wymianą kondensatorów ze względu na różnice w wymiarach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA