logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wyłącznik przeciążeniowy do silnika DC 12V z regulacją prądu?

pulikow 01 Sie 2004 19:22 11346 10
  • #1 771887
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Witam

Poszukuję schematu prostego i skutecznego wyłącznika przeciążeniowego.
    Wyłącznik ma pracować w sterowaniu silnikiem prądu stałego 12V

Jak to ma działać?

Jest linia zasilająca silnik 12V. Polaryzacja napięcia jest zmienna - sterowanie kierunkiem obrotów.
    Silnik podczas pracy pobiera około 8 - 12A.
    Wyłącznik ma zadziałać wtedy, gdy prąd przekroczy określoną wartość (dobrze byłoby aby tą wartość można było regulować - chcę to dobrać doświadczalnie) = silnik zostanie zahamowany.
    Układ ma odłączać napięcie od silnika aż do momentu zaniku lub zmiany polaryzacji napięcia zasilania linię.

W skrócie: Włączam przycisk niestabilny i trzymam. Silnik pracuje. Następuje opór - wzrasta prąd - silnik się nie spali bo układ odetnie zasilanie aż do momentu poszczenia przezemnie przycisku ...
  • #2 772018
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Może w układ sterowania włożyć orginalny wyłącznik przeciążeniowy (są dostępne w hurtowniach elektrycznych)
  • #3 772089
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Tak myślałem i pytałem, pytałem ...

I nikt w sklepach nie bardzo wiedział o co chodzi.
  • #4 772107
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    To więcej nie pytaj,tylko kup wyłącznik typu "M" z odpowiednim zakresem prądowym(ma regulowany) i będzie dobrze.
  • #5 772554
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    M250 dokładnie
    przy pracy jednofazowej lub dla pradu stałego trzeba polączyć trzy tory pradowe SZEREGOWO
  • #6 777811
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    pulikow napisał:

Cytat:
    Jest linia zasilająca silnik 12V. Polaryzacja napięcia jest zmienna - sterowanie kierunkiem obrotów.
    Wyłącznik ma zadziałać wtedy, gdy prąd przekroczy określoną wartość (dobrze byłoby aby tą wartość można było regulować - chcę to dobrać doświadczalnie) = silnik zostanie zahamowany.
    Układ ma odłączać napięcie od silnika aż do momentu zaniku lub zmiany polaryzacji napięcia zasilania linię.

Kojarzy mi się to z obrotnica do anteny satelitaenej.

W Elektronice dla Wszystkich w nr. kwietniowym z 2001r str. 21 jest artykuł : Czuły czujnik przeciążenia. Sprawdz czy się przyda.

Pozdrawiam.
  • #7 780227
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    pulikow napisał:
    Najprościej, rezystor do pomiaru prądu, jeśli napięcie na rezystorze przekroczy odpowiednią wartość (tu pewnie trzeba by zrobić komparator z histerezą na wzmacniaczu operacyjnym) (w kwestii napięcia w obu polaryzacjach to trzeba albo zrobić dwa komparatory albo zamontować jakieś diody) to odcina zasilanie. Nie mam pomysłu tylko na to "zatrzaskiwanie" się w stanie blokady, ale myśle że na bramkach cmos albo nawet na drugim wzmacniaczu operacyjnym dałoby się to zrobić. Oczywiście cały układ wymaga policzenia albo przynajmniej dobrania wartości elementów.
  • #8 780699
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    co do zatrazskiwania się -mały tyrystorek za 1zł lub dwa tranzystory do symulujące
  • #9 781040
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    panowie a co z prądem rozruchu
    przecież będzie dużo większy niż prąd pracy
  • #10 782178
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    azibik napisał:

Cytat:
    panowie a co z prądem rozruchu
    przecież będzie dużo większy niż prąd pracy

I ma rację. Napisz do czego konkretnie ma słuzyć to urządzenie a postaram sie pomóc praktycznie bez zbędnego teoretyzowania.

Pozdrawiam.
  • #11 782230
    Mariucha
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    O ile mnie pamięć nie myli RELPOL sprzedaje takie nastawne przekaźniki kontroli prądu TELE, które można znieczulić na doświadczalnie ustalony czas rozruchu ...
    ... aż zaszalałem i znalazłem Ci pdf-a (w załączniku).

Pozdrowiska
    Załączniki:
    • katalog10.pdf (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego i skutecznego wyłącznika przeciążeniowego do silnika prądu stałego 12V z regulacją prądu zadziałania. Silnik pracuje przy prądzie 8-12A, a wyłącznik ma odcinać zasilanie w przypadku przekroczenia ustawionego progu prądowego, blokując silnik do momentu zaniku lub zmiany polaryzacji napięcia. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie oryginalnych wyłączników przeciążeniowych dostępnych w hurtowniach elektrycznych, np. typu "M" z regulacją prądu, a także wyłącznika M250, który przy pracy prądu stałego wymaga połączenia trzech torów prądowych szeregowo. Alternatywnie sugerowano układ pomiaru prądu za pomocą rezystora pomiarowego i komparatora z histerezą na wzmacniaczu operacyjnym, z dwoma komparatorami lub diodami do obsługi zmiennej polaryzacji. Do realizacji zatrzaskiwania stanu blokady proponowano użycie tyrystora lub układu tranzystorowego. Poruszono także problem prądu rozruchowego, który jest wyższy niż prąd pracy. Wskazano na dostępność nastawnych przekaźników kontroli prądu marki RELPOL (seria TELE) z możliwością ustawienia czasu znieczulenia na prąd rozruchowy, co może być praktycznym rozwiązaniem. Wspomniano również artykuł z czasopisma "Elektronika dla Wszystkich" dotyczący czułego czujnika przeciążenia, który może być pomocny przy projektowaniu układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA