logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wyłącznika przeciążeniowego do silnika 12V w składanych lusterkach auta

caliberek 19 Maj 2005 18:37 3532 15
REKLAMA
  • #1 1507569
    caliberek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam

Poszukuję schematu prostego i skutecznego wyłącznika przeciążeniowego, chce to wykorzytac w silniku 12V a samochodzie do skladania lusterek

Jak to ma działać?

Jest linia zasilająca silnik 12V. Polaryzacja napięcia jest zmienna - sterowanie kierunkiem obrotów wiadomo rokzladanie skladanie lusterek

Wyłącznik ma zadziałać wtedy gdy lusterko bedzie zlozone ablo rozlozone i zeby silnika nie spalic gdy prąd przekroczy określoną wartość (dobrze byłoby aby tą wartość można było regulować - chcę to dobrać doświadczalnie)

Układ ma odłączać napięcie od silnika aż do momentu zaniku lub zmiany polaryzacji napięcia zasilania linię.

W skrócie: Włączam przycisk niestabilny i trzymam. Silnik pracuje. Następuje opór - wzrasta prąd - silnik się nie spali bo układ odetnie zasilanie aż do momentu poszczenia przezemnie przycisku i poznije naciskam i trzymam drugi przycisk silnik kreci w druga strone rozklada lusterka gdy rozlozy uklad blokuje prad i silnik staje

jest ktos w satnie pomoc ?
  • REKLAMA
  • #2 1508243
    loboo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć
    Kolego w samochodach o ile wiem wszystkich typów silniczki od elektr. lusterek, szyb drzwiowych, szyberdachów i zamków klap nigdy nie były niczym zabezpieczone. One pracują do oporu stając, a zasilanie odłączone jest w momencie puszczenia odpowiedniego przycisku (zabezpiecza je tylko odpowiedni bezpiecznik w aucie)
    POZDR
  • REKLAMA
  • #3 1508274
    caliberek
    Poziom 12  
    a jednak cos jest bo odrazu pierwszy pszyklad szyby gdy sie je odtworzy na max i jeszcze raz nacisnie to odrazu slchac przekazniki bolkujace prad. a w moim przypadku kolega ma fabrycznie skladane lusterka i gdy je zlozy i jescze raz nacisnie lusterka slychac jakies przekaznik za deski rozdzielczej wiec cos musi byc dlusze przytrzymanie albo spali silnik albo bezpiecznik ale rozwiazanie podlaczenia na krotko silnika do przelacznika nie bardzo mi sie usmiecha za kazdym razem jak zloze lusterka za dlugo przytrzymam to spali bezpiecznik i wymiana

ma ktos jakis pomysl ?
  • REKLAMA
  • #4 1514098
    Włodek_59
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może domykacz szyb Proximy ssm-2. Wejdź na ich strone i Poczytaj. jest nawet schemat i ops.Myślę że powinno się udać.

Powodzenia
  • #5 1514188
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    A może coś na Lm 337 i stabilizacja prądu?
  • #6 1516147
    caliberek
    Poziom 12  
    romoo napisał:
    A może coś na Lm 337 i stabilizacja prądu?

mozna cos wiecej w tym temacie ??
  • REKLAMA
  • #7 1517309
    osnapus
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Ten motyw z wyłączaniem przy przeciążeniu to pierwszy raz spotkałem w Skodzie Octavii - tam jak szyba dojedzie do końca to przekażnik ją wyłącza - jest czujnik przeciążeniowy. Ja bym to zrobił tak jak mam w bramie. - jest wzmacniacz operacyjny (albo dwa), na jedno wejście podawane jest napięcie odniesienia, na drugie napięcie z silnika. Po przekroczeniu, na wyjściu W2 pojawia sie poziom wysoki.
  • #8 1517624
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    A zwykły wyłącznik (a raczej przełącznik) krańcowy nie wystarczy? Ze wzgl. na warunki pracy rozwiązania proste najlepiej się sprawdzają.
  • #9 1517786
    vetron
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kolega WiesiekU ma racje najlepszym naj bardziej nie zawodnym rozwiązaniem są wyłączniki krańcowe.przy ich wykorzystaniu nie ma możliwości spalenia silnika gdyż przerywają obwód. jezlei koniecznie potrzebujesz ogranicznika prądowego to możesz w szereg z silnikiem włączyć rezystor o małej wartości np 0.1/5W. mieżąc spadek napięcia na nim uzyskujesz informacje o płyńacym prądzie. z prawa ohma. do pomiaru wykorzystaj wzm. operacyjny i komparator. komparator z kolei sterował by stykiem NC
  • #10 1517816
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Jest jeszcze jedna rzecz: silnik napędzający element ruchomy powinien posiadać odpowiednią przekładnię. Najlepsza jest przekładnia ślimakowa. Spore przełożenie (łatwy start silnika i możliwość napędzania sporych elementów), precyzja, łatwość zapanowania nad ruchem co w przypadku lusterka nie jest bez znaczenia.
  • #11 1517835
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Przy domykaniu szyb spotkałem takie rozwiązania w których czujnikiem prądu jest kontaktron (mniejszy spadek napięcia niż na rezystorze) a elektronika blokuje sygnał z jego styku na ułamek sekundy potrzebny do startu (prąd rozruchu silnika) - po dojechaniu do końca ten sam układ po ułamku sekundy wyłacza prąd w silniku skracając czas jego pracy w przeciążeniu. Silniki elektr. w samochodach sterowane przyciskami niestabilnymi zwykle nie mają innych zabezpieczeń poza bezpiecznikiem - chyba że w sterowaniu pośredniczy komputer pokładowy czy inna elektronika.
    Aha - ułamek sekundy to tak na oko między 0,5 - 2 sekundy.
    Wyłączniki krańcowe w samochodach często zawodzą - nie są hermetyczne i padają od wody która zawsze jakoś się do nich dostanie - najwięcej awarii przy centralnych zamkach to krańcówki w siłownikach.
  • #12 1519927
    krilan
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    W ilu autach coś było sterowane elektrycznie (szyby, szyberdach) nie spotkałem sie z układem przeciążeniowym, więc chyba przy rozsądnej obsłudze nie jest wymagany (skoro to Twoje auto, to chyba nie będziesz udowadniał sobie za wszelką cenę, że da się ów silniczek spalić).
    Żeby nie było, tamte auta to były samochody firmy, przez które przewinęło się wielu różnych kierowców, auta nawet po 20lat i nie spotkałem się jeszcze z tym, aby się silniczek przepalił! Wszystko działało.

Problem był tylko z elektrycznymi żaluzjami w renault magnum, gdyż silniczek zamiast się zatrzymac, ukręcał mocowanie przekładni, ale wystarczyło troszki kleju i po sprawie.

Ale jeśli baaardzo chcesz taki układ polecałbym jak koledzy wcześniej rezystor w szereg i badanie napięcia na tym rezystorze (np. równolegle z rezystorem żaróweczka, lub jakiś stycznik).

Pozdrawiam!
  • #13 1520230
    caliberek
    Poziom 12  
    jakis schemacik jak mam sie do tego zabrac ?
  • #14 1522764
    krilan
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Schemacik prościutki.
    Cała trudność polega na odpowiednim dobraniu rezystora.
    Możesz go dobrać absolutnie doświadczalnie, albo zrobić pewne obliczenia (proste) ze wzoru na prawo ohma.

A zasada działania jest prosta-przez silniczek słabo obciążony płynie mały prąd, więc na rezystorze jest mały spadek napięcia i żarówka nie świeci (albo świeci słabo). Gdy silniczek się zablokuje prąd przez niego płynący znacznie wzrasta (nawet ok. 10 razy), spadek napięcia na rezystorze rośnie i zapala się żaróweczka.

Żaróweczka na napięcie niższe niż 12V.

To tak po krótce.
    Jest późno, więc nie będę się bardziej rozpisywał.

Powodzenia!!
    Załączniki:
    • Schemat wyłącznika przeciążeniowego do silnika 12V w składanych lusterkach auta sch.jpg (11.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1526764
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    A może zastosować serwa modelarskie? Do tego prosty mikrokontroler podający odpowiednie sygnały do serw, znika wtedy problem wyłączników i oporów, bo serwo z założenia "zna" swoją pozycję, bo mikrokontroler mu ją zadaje (ale zamotałem :) ) Poza tym wszystkie przekładnie już są i wystarczy proste sterowanie, widziałem już takie rozwiązanie i sprawdza się znakomicie, takie serwa mają też odpowiednie zabezpieczenia, że jak zachaczysz gdzieś, albo prędzej ktoś zachaczy to nic się nie stanie, bo po uruchomienia systemu serwo powróci do odpowiedniej pozycji
  • #16 1531943
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.
    Zrobilbym układ na LM 317.Układ ten sam sie wyłacza przy przeciążeniu
    nie trzeba wyłącznika krańcowego.Życzę powodzenia.Ja to już przerobiłem.
    Pozdrawiam.Andrzej
    P.S. Uklad ten prądem odpowiada ustawianiu lusterek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wyłącznika przeciążeniowego do silnika 12V stosowanego w składanych lusterkach samochodowych, który ma chronić silnik przed uszkodzeniem przy przekroczeniu określonego prądu. W samochodach elektryczne silniki lusterek i szyb zwykle nie mają dedykowanych zabezpieczeń przeciążeniowych, a ich ochrona opiera się na bezpiecznikach oraz wyłączaniu zasilania po zwolnieniu przycisku sterującego. W niektórych modelach, np. Skoda Octavia, stosowane są czujniki przeciążeniowe i przekaźniki odcinające zasilanie po osiągnięciu końcowej pozycji. Proponowane rozwiązania obejmują użycie wyłączników krańcowych, które fizycznie przerywają obwód, lub układów pomiaru prądu z rezystorem pomiarowym (np. 0,1 Ω/5W) i wzmacniaczem operacyjnym z komparatorem sterującym przekaźnik. Alternatywnie sugerowano zastosowanie układów na LM317 lub LM337 do stabilizacji prądu i automatycznego wyłączania przy przeciążeniu. Wskazano także na możliwość wykorzystania kontaktronu jako czujnika prądu z elektronicznym blokowaniem sygnału startowego silnika. Wskazano, że wyłączniki krańcowe mogą być zawodnym rozwiązaniem ze względu na nieszczelność i awarie spowodowane wilgocią. Propozycją nowoczesną jest zastosowanie serwomechanizmów modelarskich sterowanych mikrokontrolerem, które znają swoją pozycję i mają wbudowane zabezpieczenia przeciążeniowe. Wskazano, że dobór rezystora pomiarowego można przeprowadzić doświadczalnie lub obliczeniowo na podstawie prawa Ohma. Całość ma na celu odcięcie zasilania silnika przy przekroczeniu ustawionego prądu, z możliwością regulacji progu przeciążenia i automatycznym resetem po zmianie polaryzacji lub zwolnieniu przycisku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA