logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie AT90S1200 z PonyProg 2000 na Windows XP - błędy i ustawienia

TOMSON 02 Sie 2004 19:07 2936 6
REKLAMA
  • #1 773412
    TOMSON
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    :(
    Witam
    Zrobiłem programator na COM i programowałem AT90S2313 i wszystko było O.K
    Chciałem zaprogramować AT90S1200 i niestety mi sie nieudaje.
    Do programowania używam PonyProga 2000 i pracuje pod XP.
    Jak programuje programatorem STK 200/300 to się niby programuje ale dopiero jak nacisnę ignoruj .Na jednym i drugim programatorze nie mogę skasować zawartości procka.
    Czy AT90S1200 jakoś inaczej sie ustawia do programowania jak AT90S2313.
  • REKLAMA
  • #2 778138
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    A jakiego interfejsu używasz do programowania równoległego, czy szeregowego ?
  • REKLAMA
  • #3 778170
    TOMSON
    Poziom 19  
    Witam

mam programator do programowania szeregowego na COM
    ( http://www.olimex.com/dev/images/avr-pg1b-sch.gif) i na LPT STK200/300.Podobno na rynku są 2 wersie układów AT90S1200 jedna do programowania szeregowego a druga do równoległego.
    ja nie wiem jakie mam układy bo oba mam przylutowane do płytki.
    Dołaczam rysunek programatora na COM.
    Jak próbowałem programować za pomocą IC proga na programatorze na LPT to krzyczał "Nieznana sygnatura"
    Załączniki:
    • Programowanie AT90S1200 z PonyProg 2000 na Windows XP - błędy i ustawienia avr-pg1b-sch.gif (6.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 779035
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Nie analizowałem dokładnie schematu, ale to na pewno nie jest schemat zamieszczony na www.lancos.com.
    http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png
    Sam uzywam od lat (4-5 ?) zgodnego z STK200/300.
    Nie lubię szeregowego, gdyż mój komputer nie dawał rady z prądem na szeregówce i miałem za małe napięcie zasilania.
    Co do typów AT90S1200 to nie słyszałem o tym j.w, wiadomo natomiast, że niektóre bity możesz przeprogramować tylko w programowaniu równoległym, nie przez SPI (np. oscylator wewn.)
  • #5 779107
    TOMSON
    Poziom 19  
    Masz moze schemat programatora równoległego.
    Wiem że w momęcie programowania na pin RESET jest podawane napiecie VPP +12V , coś jak przy programowaniu wysokonapieciowym.
    Mikrokontroler jest zasilany z +5V.
    Wiem ze za pomocą bitów konfiguracyjnych mozna właczać i wyłacząc pracę z oscylatorem wewnetrznym a takrze interfejs SPI.
    Albo programator szeregowy który rozpoznaje zwykły AT90S1200 i AT90S1200D (programowanie równoległe) AT90S1200A (Wewnętrzny generator RC)
  • REKLAMA
  • #6 779636
    mikee
    Poziom 11  
    Witam,
    sam miałem kiedys taki problem(programowałem z PonyProga i STK200/300) 2313 zapisał sie bez problemu a 1200 NIE!!. Jednak dusiłem go tak długo:) - byłem juz zdesperowany, wcisnałem guzik "PROGRAMUJ" moze z 50 razy:) az udało mi sie go zaprogramowac. Chociaz w dalaszym ciagu nie wiem gdzie lezy przyczyna.
  • #7 825396
    kubanczyk
    Poziom 14  
    witam
    jestem poczatkujący w dzidzinie procków ale doszukałęm się w necie ze procesor 90s1200 posiada wewnętrzny oscylator ktory jest w fabryce standardowo nie aktywny. jezeli chcesz go zmienić włączyć lub wyłączyć
    musisz to zrobić jedynie poprzez programowanie rownoległe (ustawić bit).
    rozwiązaniem jest układ ktory zamieszczam. poprostu wkładasz procesor w podstawke i naciskasz przycisk i oscylator sie aktywuje na prędkość 1MHz (lub deaktywuje zalezy jak wybierzesz).
    Po tej czynności możesz go programować przez ISP.
    Powodzenia.
    Załączniki:
    • schemat+pliki_programu.zip (190.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • schemat+plytka.pdf (185.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Programowanie AT90S1200 z PonyProg 2000 na Windows XP - błędy i ustawienia 1200.gif (69.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera AT90S1200 za pomocą PonyProg 2000 na systemie Windows XP przy użyciu programatora szeregowego na port COM oraz programatora STK200/300 na LPT. Programowanie AT90S2313 przebiega bez problemów, natomiast AT90S1200 nie udaje się zaprogramować ani wymazać zawartości, mimo że programator STK200/300 zgłasza błąd sygnatury i wymaga potwierdzenia ignorowania błędu. W dyskusji zwrócono uwagę, że istnieją dwie wersje układu AT90S1200 – do programowania szeregowego i równoległego, a niektóre bity konfiguracyjne, takie jak aktywacja wewnętrznego oscylatora, można ustawić tylko programowaniem równoległym (wysokonapięciowym, z VPP +12V na pinie RESET). Wskazano, że AT90S1200 fabrycznie ma nieaktywny wewnętrzny oscylator, który należy aktywować programatorem równoległym przed dalszym programowaniem przez ISP. Zaproponowano schemat programatora równoległego z przyciskiem do aktywacji oscylatora 1 MHz, co umożliwia późniejsze programowanie szeregowe. Problemy z napięciem i zasilaniem na interfejsie szeregowym również zostały poruszone jako potencjalne przyczyny trudności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA