logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programować AT90S1200, 90S2313, ATtiny2313 z ISP i PonyProg?

tszczesn 07 Lut 2006 09:30 6581 10
REKLAMA
  • #1 2270476
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Mam programator ISP, współpracujący z PonyProg i problem z programowaniem wymienionych w tytule procesorów. 90S2313 i 90S1200 są na liście obsługiwanych scalaków, ale - nie programują się, PonyProg twierdzi, że nie ma scalaka lub jest niewłaściwy. I faktycznie, oscyloskop stwierdza, że na wyjściu MOSI nie ma żadnyvch impulsów, dotyczy to w sumie już 10 sztuk scalaków, nowych. Tym samym programem i programatorem ATmega8 się programuje, więc całóść jest sprawna.

Czy poza podłączeniem zasilania +5V do procesora i interfejsu ISP coś jeszcze trzeba z tym zrobić? I czym (jakim programem) można programować ATtiny2313? PonyProg nie potrafi, wyszukiwanie w Google nie daje sensownych rezultatów, znajduje tylko różne wersje tego samego programatora ISP, jakoś bez innego softu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2270613
    genetix
    Poziom 24  
    tszczesn napisał:
    Czy poza podłączeniem zasilania +5V do procesora i interfejsu ISP coś jeszcze trzeba z tym zrobić?
    podłączyć kwarc.

tszczesn napisał:
    I czym (jakim programem) można programować ATtiny2313? PonyProg nie potrafi...
    Może masz starego ponyproga? ATtiny2313 nie jest supernowością, ale jest z nowej rodziny AVRów. Poszukaj nowszej wersji PonyProga. Ja osobiście używam loadera dostępnego w CodeVision. Jest niezły.

powodzenia,
    genetix
  • #3 2270735
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    genetix napisał:
    tszczesn napisał:
    Czy poza podłączeniem zasilania +5V do procesora i interfejsu ISP coś jeszcze trzeba z tym zrobić?
    podłączyć kwarc.

To było, chodziło mi akurat o inne rzeczy - jakies napięcie na którąś nogę, jaego wartość lub tp. Co prawda noty katalogowe o tym nie wspominają, ale może to ja czegoś nie zauważyłem

genetix napisał:
    tszczesn napisał:
    I czym (jakim programem) można programować ATtiny2313? PonyProg nie potrafi...
    Może masz starego ponyproga? ATtiny2313 nie jest supernowością, ale jest z nowej rodziny AVRów. Poszukaj nowszej wersji PonyProga. Ja osobiście używam loadera dostępnego w CodeVision. Jest niezły.

Dzięki, faktycznie - miałem wersję 2.06c, a była dostępna 2.06f która działa z tiny2313 :) . Co prawda jak sp[rawdzałem na stronie głównej projektu w liście dostępnych urządzeń tego nie było, dopiero na stronie pobierania jest prośba o opinie nt. programowania ATtiny2313, i rzeczywiście działa (na razie tylko kasowanie, resztę zaraz sprawdzam).
  • REKLAMA
  • #4 2271867
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Inne pytanie, jak wiekowe są to procesory (AT90S1200, 90S2313) ? bo pierwsze wersje sprzedawane byly z zablokowanym ISP.
  • REKLAMA
  • #5 2272560
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    crazy_phisic napisał:
    Inne pytanie, jak wiekowe są to procesory (AT90S1200, 90S2313) ? bo pierwsze wersje sprzedawane byly z zablokowanym ISP.

Kupione w sklepie w ciągu ostatniego tygodnia, teraz nie mam ich pod ręką, żeby kody dat spisać. Za to z ATtiny2313 mam inny problem - PonyProg je programuja i działają, do momentu wpisania nitów kontrolnych wskazujących na pracę z zewnętrznym kwarcem. Wtedy raz na jakiś czsa powiedzie się jakaś operacja (np. kasowanie, czy odczyt pamięci), ale jej rezultat i tak jest dziwny - np. odczyt pamięci daje (zawsze taki sam) dziwny, zupełnie inny niż wpisany, rezultat. Sprawdzę jeszcze, czy to nie jest moja wina, jak nie to zgłaszam buga autorowi programu.
  • #6 2272588
    crazy_phisic
    a jaka wartośc ustawiasz w bitach konfiguracyjnych?? jaki masz podpiety zewnetrzny kwarc - wartość?? i najwazniejsze nie wiem jak pony ale trzeba zwracac uwage co dla programu oznacza ustawiony bit ... "0" oznacza zaprogramowany a "1" niezaprogramowany, czyli calkiem prawdopodobne ze zamiast zewnetrznego kwarcu ustawiles zewntrzny sygnal zegarowy
  • #7 2273058
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    crazy_phisic napisał:
    a jaka wartośc ustawiasz w bitach konfiguracyjnych?? jaki masz podpiety zewnetrzny kwarc - wartość?? i najwazniejsze nie wiem jak pony ale trzeba zwracac uwage co dla programu oznacza ustawiony bit ... "0" oznacza zaprogramowany a "1" niezaprogramowany, czyli calkiem prawdopodobne ze zamiast zewnetrznego kwarcu ustawiles zewntrzny sygnal zegarowy

Pony w okienku z owymi bitami równiez informuje, że 0 to 'programmed', zresztą z ATmega8 czy ATtiny26 (którego i tak kupić nigdzie się nie da...) zadziałało. A kwarc ma 1.8432MHz (dopasowany do standardowej pręskości interfejsów szeregowych). a bity CKSEL ustawiam na 1010, zgodnie z tym, co poleca Atmel w nocie katalogowej. Za to nigdzie nie widzę, czy bit CKDIV8 wpływa na zegar kwarcowy, czy tylko na wbudowany.
  • #8 2273145
    crazy_phisic
    hmm a jak ustawiasz bity SUT1..0??
  • REKLAMA
  • #9 2273235
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Cytat:
    ATtiny26 (którego i tak kupić nigdzie się nie da...)
    a tu sprawdzałeś ? http://www.seguro.home.pl/ są w ciągłej sprzedaży.
    A z PonyProgiem nie mam problemów z tymi procesorami.
  • #10 2273760
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    GienekS napisał:
    Cytat:
    ATtiny26 (którego i tak kupić nigdzie się nie da...)
    a tu sprawdzałeś ? http://www.seguro.home.pl/ są w ciągłej sprzedaży.

W Internecie to wiem, ale potrzebowałem od ręki w Warszawie - nie było w żadnym z kilkunsatu chyba miejsc gdzie byłem. I tak ATtiny2313 jest lepsze (bo ma UART, akurat potrzebny), więc jak już (choć średnio...) się to programuje, to przy tym zostanę.

GienekS napisał:
    A z PonyProgiem nie mam problemów z tymi procesorami.

Nie wiem czemu u mnie nie. Spróbuję jeszcze na innym komputerze z Linuksem, może to coś nie tak w tym sprzęcie którego teraz używam. z ATmegą problemów nie mam żadnych, a te tiny się jakoś stawiają...
  • #11 2276909
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    tszczesn napisał:
    Za to z ATtiny2313 mam inny problem - PonyProg je programuja i działają, do momentu wpisania nitów kontrolnych wskazujących na pracę z zewnętrznym kwarcem. Wtedy raz na jakiś czsa powiedzie się jakaś operacja (np. kasowanie, czy odczyt pamięci), ale jej rezultat i tak jest dziwny - np. odczyt pamięci daje (zawsze taki sam) dziwny, zupełnie inny niż wpisany, rezultat. Sprawdzę jeszcze, czy to nie jest moja wina, jak nie to zgłaszam buga autorowi programu.

Sam sobie odpowiem, bo może komuś się przydać. Okazało się, że odłączyło się połąćzenie do masy kondensatorów bocznikujących kwarc, dzięki czemu oscylował jak chciał. Oscyloskop pokazywał dobrze, bo widocznie pojemność wejściowa sondy wystarczyła do stabilnej pracy, trafiłem na to przypadkiem włączając programowanie przy podłączonej sondzie. Wniosek - kondensatory przy kwarcu są naprawdę potrzebne :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania mikrokontrolerów AT90S1200, 90S2313 oraz ATtiny2313 za pomocą programatora ISP i oprogramowania PonyProg. Pomimo obsługi tych układów na liście, programowanie nie powiodło się, a PonyProg zgłaszał brak scalaka lub niewłaściwy model. Brak impulsów na linii MOSI potwierdzono oscyloskopem. Programator i oprogramowanie działały poprawnie z ATmega8, co wykluczało usterkę sprzętową. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja PonyProg do wersji 2.06f, która dodała wsparcie dla ATtiny2313. Dodatkowo konieczne było podłączenie zewnętrznego kwarcu oraz odpowiednich kondensatorów bocznikujących, co zapewniło stabilny oscylator i poprawne działanie ISP. Problemy z konfiguracją bitów CKSEL i SUT zostały omówione, zwracając uwagę na interpretację bitów konfiguracyjnych (0 = zaprogramowany). Wskazano, że niektóre starsze wersje mikrokontrolerów mogły mieć zablokowany ISP. Ostatecznie stabilne programowanie ATtiny2313 wymagało poprawnej konfiguracji zegara, aktualizacji oprogramowania oraz prawidłowego podłączenia elementów kwarcowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA