logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Luz wirnika turbo w Passat B5 1.9 TDI 110KM - co może być przyczyną?

colin4 05 Mar 2010 20:37 5580 7
REKLAMA
  • #1 7788430
    colin4
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam

Mam problem z passatem B5 1,9tdi (110KM) a mianowicie strasznie mi dymi z tylu tzn spala olej bo go brakuje :) wyciagnolem turbine i na kolektorze przy silniku jest sucho nie ma nic a z drugiej strony (tej od wydechu) jest pełno oleju (aż kapie) do tego co dziwne turbina nie ma prawie luzu góra dół ale za to ma straszny duzy przód tył wirnik lata z jednej strony na druga ponad cm... Raczej nie ma tak być ??? A i dodam ze zaslepiłem sobie rurke zasilania oleju odpalilem silnik i nie dymi mi z silnika ani nie wyrzuca oleju... takze to raczej turbo tylko moje pytanie co z tym luzem? jakby bylo gora dol to jeszcze bym zrozumial ale przod tyl ?? co tam sie stalo? wyglada jakby miala tam byc jakas podkladka ale co wyparowala?? ma ktos schemat jak to wygląda w środku ??
  • REKLAMA
  • #2 7788528
    Krzysiek534
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    A co będziesz sam naprawiał turbo?
  • REKLAMA
  • #3 7788556
    colin4
    Poziom 11  
    nie wiem co tam jest w środku i zalezy co siadło. Jak tam jest jakaś tulejka czy coś to w robocie mi dorobią :) potrzebuje wiedzieć cos na ten temat duzo by mi pomogły rysunki jak to wygląda w środku.
  • #4 7788783
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Góra-dół luz ma być wyraźnie wyczuwalny, ale z takim luzem osiowym to jest już niestety szrot.
  • REKLAMA
  • #5 7788797
    colin4
    Poziom 11  
    a mozesz mi wyjasnic co tam jest w środku? Tzn konkretnie to co odpowiada za ten luz ? coś tam sie wyrabia?
  • REKLAMA
  • #6 7790223
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Ośka wirnika i sam korpus, takie braki materiałowe mogą po problemach ze smarowaniem, złym olejem lub pałowaniu zaraz po uruchomieniu.
  • #7 7790692
    colin4
    Poziom 11  
    to umnie raczej smarowanie dobre olej tez dobry i czesto zmieniany ale gorzej z tym pałowaniem :) troche wycierpiała :) zaraz z ciekawości ją rozbiore i zobacze co tam jej się probiło :)
  • #8 7796037
    colin4
    Poziom 11  
    tak jak pisałeś ubytki materiałowe juz tak piłowało ze nawet łopatki są poodszczypywane. Udalo mi sie kupic druga turbine za 400zl z audi z Angli któro przejechane miało 110tys :) powinna chwile podzialac

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Passatem B5 1.9 TDI (110KM), który dymi i spala olej. Po demontażu turbiny zauważył, że na kolektorze przy silniku jest sucho, natomiast z drugiej strony (wydechowej) jest dużo oleju. Turbina ma duży luz w kierunku przód-tył, co sugeruje uszkodzenie. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami luzu i ewentualnymi uszkodzeniami wewnętrznymi turbiny. Odpowiedzi wskazują, że luz osiowy może być wynikiem problemów ze smarowaniem lub używaniem niewłaściwego oleju. Użytkownik planuje rozebrać turbinę, aby sprawdzić jej stan, a także zakupił nową turbinę z Audi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA