logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie oscyloskopy i generatory DIY - które projekty polecacie?

NWN_ 07 Mar 2010 00:20 2007 4
REKLAMA
  • #1 7794113
    NWN_
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam. Chciałbym zaopatrzyć się w jakiś niedrogi oscyloskop i generator lecz sami dobrze wiecie jakie są to drogie sprzęty, a mnie niestety na dzień dzisiejszy nie stać na to.Znalazłem na allegro generator + oscyloskop pod usb na pc za 209zł lecz wszyscy mi odradzają. Znalazłem na forum wiele projektów oscyloskopów i generatorów i chciałem Was zapytać które z nich wykonaliście które są w miarę dobre oraz fukcjonalne? Może jakieś gotowe kity?
  • REKLAMA
  • #2 7828622
    antrykot
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Generator można sobie zrobić, np na scalaku MAX038 który można dostać za friko z sampli (szukaj sample maxim). Do tego miernik częst. na procku (był projekt chyba z jakiegoś EP, czy EDW na 8051, generalnie bardzo prosty).

Co do oscyloskopu, to gra niewarta świeczki. Budowa zajmie ci 2 lata, a parametry będą, jakie będą. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz jakiś na allegro w cenie złomu, a jak nie to można kupić uszkodzony i naprawić (zakładam, że skoro chcesz zbudować od podst. oscyloskop, to jesteś w stanie też go naprawić).
    Pozatym, za te 200zł kupisz już np jakiegoś ruskiego C1-99, który do prac amatorkich jest całkiem całkiem, a lepszego raczej sam nie zbudujesz.
    //
    edit
    Te oscyloskopy na USB, to po prostu karta audio na USB za 20zł zamknięta w innej obudowie. Genearlnie mocno przepłacone zabawki.
  • REKLAMA
  • #3 7829649
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 267
    antrykot napisał:
    Generator można sobie zrobić, np na scalaku MAX038 który można dostać za friko z sampli (szukaj sample maxim).(...)

MAX038 jest zespolonym generatorem funkcyjnym.
    User nie pisze, jaki potrzebuje generator- może w.cz, lub impulsowy ?
  • REKLAMA
  • #4 7831993
    NWN_
    Poziom 14  
    Hmm a najlepiej by było jakiś uniwersalny aby miał m/w.cz chociaż impulsowy na pewno też było by dobrze mieć na przyszłość:)
  • #5 7862453
    NWN_
    Poziom 14  
    Na początek jednak chciałbym generator m/w cz.
REKLAMA