logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

generator funkcyjny - Projekty pomysły kity doświadczenie

opamp 10 Kwi 2013 15:42 4353 13
REKLAMA
  • #1 12181534
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 923
    Nie wiem czy to dobry dział najżywiej proszę o przeniesienie panów moderatorów.
    Cześć Koledzy przymierzam się do budowy generatora funkcyjnego.
    Wiem że zaraz zaproponujecie tysiące projektów pomysłów xr2206 ICL czy Max038 chodzi mi o sprawdzone projekty. Znalazłem płytkę
    z układem AD9850. Czy ciężko się nim steruje z uP i czy jak jest z przebiegami warto się nim zainteresować?
    Założenia:
    -Budżet do 400 zł
    -Pasmo od 0Hz do około 1MHz
    -Przebiegi Sinus Prostokąt
    -Wyjścia TTL i 50R
    -Regulacja Amplitudy
    -Cyfrowa skala częstotliwość
    Opcja:
    -Trójkąt
    -Wejście pod częstotliwościomierz
    Czego nie chce:
    - Kitów AVT DDS bo każdy z nich ma wady o czym wiemy. Chyba że sprzedają gotowy działający Kit.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12181981
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    A interesowałeś się może gotowcami, np. taką ,,chińszczyzną'':
    (link do przypadkowej aukcji generatora DDS na http://www.aliexpress.com/). Gotowe układy na AD9850 też można kupić. W zakładanym przez Ciebie budżecie spokojnie mieszczą się generatory z alliexpress z przesyłką, obudową i zasilaczem. Może warto się przyjrzeć gotowcom?

pozdrawiam,
    sw.
  • REKLAMA
  • #3 12182023
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    W sumie wsadzić porządną obudowę wszystko wywalić na przedni panel dołożyć wbudowany zasilacz? Hmm.. Ciekawy pomysł.
    Jest tego jakiś schemat? Wyjścia są dobrze zabezpieczone?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12182782
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Przy niektórych pojawia się adnotacja w opisie ,,+ Circuit Diagram''.
    Za pięćdziesiąt parę dolarów można kupić generator do 5 MHz z obudową i wyświetlaczem. Nie wierzę jakoś mocno w jego możliwości, ale może chociaż w zakresie do 1 MHz przebiegi będą miały sensowny wygląd.
    Albo za podobne pieniądze bez obudowy, ale za to dwa kanały :-)

Na naszym aledrogo takie generatory też są dostępne, może ktoś kupił i może się pochwalić wrażeniami?
  • #5 12182911
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Chciałbym coś na lata zrobić żeby pochodziło już :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12183515
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 312
    opamp napisał:
    ...Chyba że sprzedają gotowy działający Kit.

Wpisz na Allegro DDS i znajdziesz dużo zmontowanych generatorów które może spełnią Twoje założenia (wymagania i cena) np. DDS SG1005.
  • #7 12183562
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Warte są zainteresowania trochę przy nich przeróbkach jest ?
  • Pomocny post
    #8 12184925
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Tylko po co się bawić w budowę? Fabryczne generatory nie są drogie, a mają znacznie większe możliwości.
    Przykład:
    http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=9&id_firmy=15
    Najtańszy 615zł, ma wszystko co chcesz (i ciut więcej), ładną obudowę, częstościomierz, generuje do 2MHz, mierzy do 10MHz.
    Zrobisz samodzielnie urządzenie z takimi możliwościami za mniejszą kwotę (wliczając w to obudowę)?
  • Pomocny post
    #9 12186223
    msb
    Poziom 15  
    Ocena: 150
    Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "sprawdzony projekt", miesiąc temu popełniłem generator na max 038 , wstępnie bezproblemowo uruchomiłem generator z min. elementów na płytce stykowej . Do 2Mhz idealne przebiegi potem spadek amplitudy i małe zakłócenie na sinusoidzie przjściu przez "0". Na gotowym urządzeniu bez zakłóceń .Główny problem w konstrukcji to wzmacniacz wyjściowy .Stabilną i niezakłóconą częstotliwość jaką udało mi się osiągnąć to 10 Mhz , max 25Mhz ale już lekko pływa no i wzmacniacz wyjściowy pozwala uzyskać najwyżej +/- 3V po przekroczeniu 10 MHz.Koszt całości ok 130 zł ale obudowy nie posiadam jako że jest to częśc mojego panelu warsztatowego. Generator sprzęgłem z miernikiem L C F na atmega8 koszt również jakieś 150 zł
  • Pomocny post
    #10 12188120
    Artur k.
    msb napisał:
    Koszt całości ok 130 zł ale obudowy nie posiadam jako że jest to częśc mojego panelu warsztatowego. Generator sprzęgłem z miernikiem L C F na atmega8 koszt również jakieś 150 zł

No właśnie, czyli razem 280zł - prawie połowa ceny fabrycznego, nowego generatora. Dołóż obudowę i napisy - kolejne 100zł. I już się nie opłaca samodzielna budowa, chyba że samodzielne wykonanie jest priorytetem.
    Dziś sprzęt pomiarowy wystarczający dla amatora, czy nawet serwisanta, jest tani. Nie opłaca się tego budować samodzielnie, chyba że dla idei.
    Kiedyś ludzie samodzielnie oscyloskopy budowali, a kto dziś będzie budował oscyloskop analogowy, jak cyfrowy o przyzwoitych parametrach można kupić za ok. 1000zł.
  • #11 12188300
    msb
    Poziom 15  
    Ocena: 150
    Artur k. napisał:
    chyba że samodzielne wykonanie jest priorytetem.
    Tu trafiłeś :D jestem ze starej szkoły , kiedyś szło się do sklepu patrzyło co jest i robiło ukł do którego części były , a poważnie to najbardziej w samodzielnych konstrukcjach podoba mi się że nie musze się martwić że coś mi się uszkodzi - znam to naprawię. Priorytetem również jest integralność z moim panelem warsztatowym.
    generator funkcyjny - Projekty pomysły kity doświadczenie generator funkcyjny - Projekty pomysły kity doświadczenie
  • #12 12192964
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Teraz wszystkie mniej i bardziej typowe scalaki są łatwo dostępne, pytanie ile chcemy/możemy dołożyć złotówek za frajdę ze zrobienia czegoś samodzielnie.

Ponad 600 pln za generator, który będę używał hobbystycznie to dla mnie za drogo, raczej skuszę się na ,,chińszczyznę'' za jedną trzecią tych pieniędzy. Zobaczymy na ile będzie to sensowny zakup.

:arrow: msb
    Twój panel warsztatowy wygląda naprawdę imponująco :-)
  • #13 12193823
    Artur k.
    Dużo taniej kupisz używany generator np. na allegro. Choćby "kultowy" G-432, aktualnie jak widzę są dwa takie w cenie ok. 200zł.
  • #14 12218113
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    opamp napisał:
    Założenia:
    -Budżet do 400 zł
    -Pasmo od 0Hz do około 1MHz
    -Przebiegi Sinus Prostokąt
    -Wyjścia TTL i 50R
    -Regulacja Amplitudy
    -Cyfrowa skala częstotliwość
    Opcja:
    -Trójkąt
    -Wejście pod częstotliwościomierz
    Przy tym 'budżecie' oraz wymaganiach to zapomnij, że takie coś skonstruujesz.
    Poza tym pasmo - porządnie przenoszone - dla prostokąta o czętotliwości 1MHz to utopia, albo znaczne podniesienie kosztów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę generatora funkcyjnego z budżetem do 400 zł, poszukując sprawdzonych projektów, w tym układów AD9850, XR2206, ICL, i MAX038. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące gotowych rozwiązań, takich jak generatory DDS dostępne na Aliexpress oraz na Allegro, które mogą spełniać wymagania użytkownika. Wskazano na możliwość zakupu używanych generatorów, takich jak G-432, oraz na wyzwania związane z samodzielną budową, w tym problemy z jakością sygnału i kosztami. Użytkownicy podkreślają, że fabryczne urządzenia oferują lepsze parametry w porównaniu do samodzielnych konstrukcji, a także zwracają uwagę na dostępność schematów i dokumentacji dla gotowych układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA