logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zestawić łącze wdzwaniane TCP-IP między dwoma komputerami z Windows XP?

Henry(k) 04 Sie 2004 13:54 1859 5
REKLAMA
  • #1 776592
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam.

Są dwa komputery z Windowsem XP. Oba mają modemy.
    Potrzebuję zestawić łącze wdzwaniane (zwykła linia komutowana) z protokołem TCP-IP między nimi.

Czyli chyba na jednym jakiś serwer czegoś-tam a na drugim chyba dialup'em wybieram numer i wdzwonię na ten pierwszy. Powinien on odebrać i nadać IP dzwoniącemu (ewentualnie stałe ustawię). Zdalny komp także ma mieć jakieś IP bo muszę do niego zapukać potem programem (czyli coś jak sieć prywatna ale po modemach a nie LAN'ie).

Niestety nie mam najmniejszego zielonego pojęcia jak to się robi i czym.
    Może ktoś wyjaśnić co i jak, bo możliwe w ogóle to pewnie to jest. A szukając po necie to masło maślane mi wyszło z tych opisów robionych pod nie wiem jakich ludzi.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 776712
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    PO zwyklym kablu powinny byc trochę inne modemy, ale możesz spóbować zasymulować linię telefoniczną ( podac napięcie 12~24 Vstałego przez rezystor min 600 Ohm,tak jest w starej wersji Satel C6 bez wejścia rs232, wyłaczyc detekcję sygnału zgłoszenia, wybrać jakiś nieważny numer, i połaczyć, ale takie działanie musiałoby być inicjowane z obu stron. Jest tu pole do popisu dla "skrypciarzy", wydaje się do zrobienia. CA6 po takiej symulacji chodzi w obie strony( modem przy kompie włączony w linię tel centralki z symulacją lini z 12V DC z zasilania centralki. Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 776757
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    ALe napisałem że linia komutowana a nie dzierżawiona. Zwykła linia telefoniczna. Czyli dzwonię tak samo jak dialupem do netu.

Gdybym miał parę dzierżawki to postawił bym komplet Motorolek Codex bo takie mam.

Coś gdzieś pisze o serwerze RAS ale już nie pisze w normalnym języku jak do tego podejść.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 776884
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Sorry za teorię o symulacji, twój ruchomy obrazek ( zdjęcie autora ?? 8O :) ) odwrócił moją uwagę od jednego wiersza postu.
    Pozdr. J.
  • #6 777205
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Aby skonfigurować windows XP do odbierania telefonów musisz w kreatorze połączenia sieciowego ustawić "konfiguruj połączenie zaawansowane" potem dajesz zaakceptuj połączenia przychodzące, i jako urządzenie łaczące wybierasz modem, ustawiasz opcje VPN jak ci sie podoba, i wybierasz uzytkownika który będzie mógł się logować...
REKLAMA