logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio 1.1 na gaz - trudności z odpalaniem i szarpaniem po deszczu

Sobol00 04 Sie 2004 19:47 3539 18
  • #1 777260
    Sobol00
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czesc
    mam jeden problem,
    otoz dosc spory czas temu przerobilem reno clio (1.1) na gaz.
    "operacja" autka trwala ok 5 godzin w jednym z bardzo dobrych serwisow.
    jednak nie uchronilo mnie to od problemow zwiazanych z ta instalacja. ogolnie samochod chodzi bez problemu, ale pierwsza rzecz, ktora mnie troszke irytuje to to ze samochod nie chce mi zapalic za pierwszym razem. dopiero po trzeciej probie odpala. nie jest tak zawsze, tylko w momentach kiedy dluzej postoi (np. po nocy). nastepna wada jest trik zwiazany z duzym "rwaniem". kiedy tylko zrobi sie wilgotno (po deszczu) samochod dziwnie sie zachowuje, po prostu szarpie i robi lekkie kangurki, jakby mial problem z doplywem gazu. dzieje sie tak przez pewien moment i w koncu auto chodzi normalnie. no i ostatni problem dotyczy benzyny. czy zawsze sie tak dzieje ze po przerobce na gaz samochod chodzacy na benzynie nieco inaczej sie zachowuje?
    np. przy ruszaniu musze dodac wiecej gazu i wolniej puscic sprzeglo bo w rzeciwnym razie zrobi mi kangura albo nawet zgasnie, tego wczesniej nie bylo.
    czasami nawet sam gasnie bez powodu.
    jesli ktos moze znac odpowiedzi na dreczace mnie pytania to bardzo prosze o pomoc,
    z gory dzieki wielkie.
  • #2 777296
    virus_lx
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Odnośnie odpalania po nocy na gazie to moge Ci powiedzieć że jest to normalna sprawa u mnie tak samo trzeba kręcić tyle że ja wciskam gaz w deske i kręce jakeiś 3 -5 sekund i musi zapalić. Podobno dzieje się tak dlatego, że gaz który rozpręża się w reduktorze zamarza(tak mi tłumaczyli w serwisie) dlatego najlepiej na noc autko zostawiaj na benzynie. Przynajmniej ja zostawiam jak jest troche zimniej na dworze(już nawet nie pisze o zimie). Co do "kangurka" to moze kto inny Ci napisze bo ja nie miałem takiego problemu no chyba ze na zimnym silniku(to normalka) ale jeśli na nagrzanym silniku tak sie dzieje to podjedź do servisu i nich myślą co jest nie tak wkońcu "NASZ KLIENT NASZ PAN" 8) .
    Pozdrawiam
  • #3 777523
    juchaskisylwia
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    problemy z zapłonem może niekiedy sprawiać zatkany katalizator a co do gazu to należy zadbać o dobry stan świec przewodów i oczywiście prawidłowy zapłon pozdrawiam!!!
  • #4 777617
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jeżeli chodzi o rwanie a także o zapalanie rano to proponuje sprawdzić przewody wysokiego napięcia przy gazie muszą być w idealnym stanie. Tak więc proponuje zerknąć na przewody i świece. pozdrawiam
  • #5 778691
    Sobol00
    Poziom 11  
    dzieki za info panowie. jakis czas temu wymienilem swiece i przewody, nadal jest to samo.
    virus_lx samochod robi mi kangurki jakis czas po zapaleniu, wiec jest jeszcze zimny. dopiero po przejechaniu 3-5 km zaczyna sie normalnie zachowywac. no ale w porach deszczowych to tez jest niezla przeginka z tym szarpaniem, jeszcze gorzej niz po nocy. a nie mowie juz po nocy i w deszczu... :!: kosmos.
    no i zastanawiam sie dlaczego samochod inaczej zachowuje sie na benzynie po przerobieniu go na gaz? ktos mi kiedys mowil ze tak sie dzieje, ale czy to prawda?
  • #6 778736
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Sobol00 napisał:
    ...otoz dosc spory czas temu przerobilem reno clio (1.1) na gaz....

Jaki to "spory czas? ile przejechałeś? Mój Lanos podobnie się zaczął zachowywać po 70 tys. Membrana w reduktorze ma swój czas życia. Pomogła wymiana reduktora (podobno i tak dużo przejechałem). A przedtem również na benzynie był mulisty jak był zimny.
    W starych instalacjach mozna przełączyć ręcznie lub automatycznie na gaz zaraz po odpaleniu. W nowszych wersjach przełączenie na gaz jest możliwe dopiero po nagrzaniu silnika.
    Ja zawsze zapalam na benzynie - nie ma problemu z kręceniem. Po odpaleniu czekam, aż mi się trochę zagrzeje, dopiero przełączam na gaz.

Druga sprawa, że jest tam taki układ, który bierze sygnał z sondy i "oszukuje" komputerek który steruje wtryskiem. Na tej podstawie odpowiednio reguluje mieszankę. Jeśli mówisz, że w czasie deszczu robi "kangury" to być może jakieś kolektorki masz zaśniedziałe? A tak w ogóle jak na benzynie jest tez do kitu, sprawdziłeś sondę Lambda i układ wtryskowy?
  • #7 779824
    joda
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    problemy rowniez moga wynikac z zabrudzonego filtra powietrza,lub nieszczelnosci ukladu zasilania powietrzem (lewe powietrze)
  • #8 779883
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1657
    Wnioskuję, że założono "tanią instalację"? Można podejrzewać niewłaściwą pracę pompy paliwowej ztym , że częsiowo moe to regulować kierowca czekając aż pompa napełni ukłąd paliwowy (na słuch). A może kierowca upiera się przy rozruchu na gazie gdzie mają prawo dziać się ciekawe rzeczy. A te kangurki wilgotnościopwe to wyłącznie sprawa instalacji wysokiego napięcia i tutaj znowu nic nie wiemy o silniku.
  • #9 779965
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 97
    W pierwszej kolejności wymień świece i przewody wysokiego napięcia. Swiece najlepiej NGK.Wszystkie objawy powinny ustapić
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #10 779993
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    :arrow: Sobol00
    Napisz ile masz już na tym gazie przejechane i konkretniej jaki to silnik (wtrysk czy gaźnik).
    Kiedy wymieniałeś filtr powietrza i gazu ?
    Po "normalnej" przeróbce na zasilanie LPG nie powinno być żadnych problemów na pracy silnika na benzynie.
  • #11 781969
    Sobol00
    Poziom 11  
    instalacja kosztowala mnie 1100zl w jednym z najlepszych serwisow. przerabiaja tam najlepsze auta (bmw, merole itp) i serwis slynie z naprawde dobrej roboty. moje clio jest gaznikowe,. na gazie mam przejechane dosc sporo, w tym momencie nie moge looknac bo nie mam samachodu, no ale przez pol roku dojerzdzalem na uczelnie, wiec ok 4 razy w tygodniu po 80 km bylo robione (przejechane jest cos ponad 1000km). dlatego juz na gazie jest dosc wysluzony (jak na taki krotki okres). jak juz mowilem, swiece i przewody wymienilem, nawet akumulator nowy zakupilem, filtr wymienilem i co?
    dalej sie cos sypie. wiecie, samochodzik chodzi przepieknie kiedy jest nagrzany, ogolnie nie ma z nim problemow, instalacja jest dobrze dzialajaca, tylko dlaczego podczas deszczu mi go szarpie? kiedy postoi z 3 godzinki na deszczu to wowczas zaczyna nim "telepac", przez kilka km tak przejade i pozniej chodzi normalnie. no i na benzynie inaczej sie zachowuje, czesciej nim tak szarpie i niekiedy potrafi zgasnac przy chwilowym zatrzymaniu. jest to drazniace np. przy wyjezdzaniu z krzyzowki, zgasnie mi i czasami nawet nie chce spowrotem zapalic ?! mialem motyw ostatnio, wracajac z pracy cholernie padal deszcz. jako ze gaz sie skonczyl przelaczylem na benzyne, no i wtedy zaczely sie przedstawienia. zaczelo nim szarpac, gasnal co jakis czas (dobrze ze bylem troche bujniety to od razu z pycha zapalal). no i jak wyjechalem sobie do krzyzowki to zastalem "punkt przelomowy", z 8 minut probowalem go odpalic gdy mi zgasl, krecil ciagle ale nie chcial odpalic. kiedy juz odpalil to mial tak masakrycznie slabe obroty ze gdy tylko popuscilem sprzeglo to zaraz gasl. oczywiscie gaz w deche nic tu nie skutkowal, w ogole autko nie reagowalo. dopiero po kilku minutach odpalil i musialem go niezle zylowac zeby znowu nie zgasl. na nastepny dzien kiedy juz bylo slonecznie samochod chodzil bez zarzutu (?!). o co chodzi?
  • #12 782005
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    skoro wymieniales przewody to upewnij sie ze maja odpowiednia rezystancje poza tym to ja przypuszczam akurat ze masz kopułke rozdzielacza rozszczelniona skoro na gazniku jest - nie pisales czy masz lambde jezeli masz to moze byc tutaj wina bo emulator moze pokazywac ze mieszanka jest Ok ( do gaznikow czasem tez jest silniczek krokowy na zaworze obejsciowym bodajze ktores mitsubischi dostawcze tak ma ) gneralnie ja jednak nadal stawiam na obwod WN skoro nie kable to sprawdzaj rozdzielacz cewke oraz konektory wszystkie
    Co do kabli to upewnij sie ze sa odpowiednie w niektorych samochcodach musi miec odpowiednia rezystancje - kabel lub swieca inaczej moze byc "dziwnie" poza tym sprawdzilbym styk palca rozdzielacza ( o ile jest)
  • #13 782378
    teges

Poziom 21  
    Zrób taką próbę: weż rozpylacz do zraszania kwiatów i gdy się ściemi odpal samochód i popsikaj przewody wysokiego napięcia i kopułkę tą wytworzoną mgłą.Zobaczysz wtedy dokładnie gdzie masz przebicie wys. napięcia.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #15 783027
    mirek 1
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    sprawdz wszystkie filtry a najlepiej wymien na nowe zobacz terz gaznik i pompe paliwa sprawdz szczelnosc instalacji gazowej to warzne noi elektryka a własciwie zacznij od elektryki bo jinaczej siedzisz na bombie uwarzaj to nie przelewki to natyle ps. widziałem jusz autko które sie opaliło z powodu elektryki
  • #16 783764
    ultragraf
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Proszę nie siać propagandy, że gaz się zapali. LPG to 100% bezpieczeństwa.
  • #17 854085
    Bzzz
    Poziom 17  
    Sprawdź czy czasem nie łyka lewego powietrza, odpal samochód i przyłóż ucho i nasłuchuj czy nie ma syczenia jeśli jest to zazwyczaj pod gaznikiem i filtrem powietrza.Moje problemy po takich czynnościach ustąpiły.
  • #18 868763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 869346
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Czytając te objawy stawiam na instalację WN, szczególnie, że dziwne ów przypadki mają miejsce przy dużej wilgotności. Skoro świece i przewody wymienione, to pozostaje jeszcze rozdzilacz i sparawa jego szczelności (pewnie do wymiany) ewentualnie coś z cewką.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Clio 1.1 po przeróbce na instalację gazową LPG doświadcza problemów z odpalaniem po dłuższym postoju, zwłaszcza po nocy, gdzie silnik zapala dopiero po kilku próbach. Przyczyną może być zamarzanie gazu w reduktorze, co jest typowe w niższych temperaturach, dlatego zaleca się pozostawianie auta na benzynie na noc. Dodatkowo, po deszczu i w warunkach wilgotnych pojawia się szarpanie silnika i efekt "kangurka", co wskazuje na problemy z instalacją wysokiego napięcia (przewody, świece, kopułka rozdzielacza, cewka) lub nieszczelności w układzie zasilania powietrzem (lewe powietrze). Wymiana świec i przewodów wysokiego napięcia, sprawdzenie szczelności rozdzielacza oraz ewentualna wymiana reduktora mogą poprawić sytuację. Problemy mogą też wynikać z uszkodzonej pompy paliwa, zapchanego filtra gazu lub niewłaściwej pracy sondy lambda i emulatora sondy, co wpływa na regulację mieszanki paliwowej. Po przeróbce na gaz silnik na benzynie może wymagać innego stylu jazdy, np. wolniejszego puszczania sprzęgła i większego dodawania gazu przy ruszaniu. Zaleca się także kontrolę filtra powietrza, szczelności instalacji gazowej oraz układu wtryskowego. Testy na przebicia instalacji wysokiego napięcia można wykonać za pomocą rozpylacza z wodą. W przypadku utrzymujących się problemów warto skonsultować się z serwisem specjalizującym się w instalacjach LPG.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA