logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mocniejszy wzmacniacz do powermixera Hollywood MXV-1200?

Darox 33 09 Mar 2010 18:21 2599 11
REKLAMA
  • #1 7806187
    Darox 33
    Poziom 10  
    Witam.Posiadam powermixer hollywood MXV-1200,2x150W.Czy możliwe jest ominięcie w tym powermikserze wzmacniacza i podłączenie dodatkowego o większej mocy.Mam dwie kolumny 1000W(500W RMS),a jeszcze chciałbym dokupić jakiś pasywny subbofer,i logicznie rzecz biorąc ten powermixer jest za słaby.A może można połączyć moce dodatkowego wzmacniacza i powermixera.byłbym wdzięczny za rady od osób orientujących się w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 7806380
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7829851
    Darox 33
    Poziom 10  
    Jestem od niedawna na forum i prosiłbym o bardziej szczegółową odpowiedź i prostym językiem.
  • #4 7831157
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1727
    Jeśli chcesz w miarę profesjonalnie zasilić dwie kolumny szerokopasmowe (satelity) i pasywny subwofer, będą potrzebne dwa wzmacniacze i zwrotnica aktywna, czyli crossover, który podzieli pasmo pomiędzy kolumny szerokopasmowe i niskotonowe.
    Z miksera tego powermiksera, pobierasz sygnał z gniazd XLR lub jack BALANCE L,R i podajesz go na wejście crossovera. Wyjścia Hi crossovera łączysz z wzmacniaczem zasilającym szerokopasmówki (satelity). Wyjścia LOW, lub SUB crossovera, łączysz z wzmacniaczem zasilającym subbas (y).
    Jeśli chciał byś podłączyć jeden wzmacniacz, zasilający kolumny szerokopasmowe, wtedy wyjście BALANCE L,R miksera łączysz z wejściami tego wzmacniacza.
    Mocy dodatkowego wzmacniacza i wbudowanego w powermikser nie da się połączyć.

Pozdrawiam.
  • #5 7834288
    Darox 33
    Poziom 10  
    A czy jest możliwe ominięcie wzmacniacza w powermixerze i wykorzystanie innego wzmacniacza?A ten powermixer traktować jako mixer.
  • #6 7834321
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Zawsze jest możliwe. Tylko czy masz odpowiednią wiedzę na temat wzmacniaczy ?
  • #7 7834378
    Darox 33
    Poziom 10  
    No właśnie chciałbym się coś na ten temat dowiedzieć?
  • REKLAMA
  • #8 7834576
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    on ma 2x150 watt mocy muzycznej, czyli 2x75 watt realnej mocy.

Do wysterowania wzmacniacza dodatkowego można wykorzystać np. wyjście słuchawkowe, wyjście REC, bądź aux.
  • #9 7836051
    Darox 33
    Poziom 10  
    Wszyscy mi tu piszą o zwrotnicy aktywnej,a czy ten crossover musi mieć jakieś szczególne parametry,czy obojętnie jaki,ponieważ znalazłem na allegrotakie urządzenie i nie wiem czy będzie odpowiednie.
  • #10 7837923
    DjMapet
    Poziom 43  
    Darox 33 napisał:
    A czy jest możliwe ominięcie wzmacniacza w powermixerze i wykorzystanie innego wzmacniacza?A ten powermixer traktować jako mixer.

Przecież opisałem to w moim poprzednim poście. Przeczytaj uważnie.

Napisz jaki to crossover.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 7840427
    Darox 33
    Poziom 10  
    Ta zwrotnica to:zwrotnica aktywna filtr MTX RT-X01.
  • #12 7840557
    DjMapet
    Poziom 43  
    Hmm, nie znam. Nie jest to czasem zwrotnica car-audio?
    Nie mam pojęcia czy będzie można ją wykorzystać. Może być problem z zasilaniem.
    Używany crossover można już kupić za 200-400 zł.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada powermixer Hollywood MXV-1200 o mocy 2x150W i zastanawia się nad podłączeniem mocniejszego wzmacniacza oraz pasywnego subwoofera. W odpowiedziach zasugerowano, że można wykorzystać wyjście Master powermixera do podłączenia crossovera (zwrotnicy aktywnej), który podzieli sygnał między kolumny szerokopasmowe a subwoofer. Wskazano, że do zasilania dodatkowego wzmacniacza można użyć wyjścia słuchawkowego, REC lub aux. Użytkownik pytał również o parametry crossovera, a w odpowiedzi zasugerowano, aby upewnić się, że wybrany model będzie odpowiedni do zastosowania w systemie audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA