logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja 1.3 MPI - Wibracje i trudności z odpalaniem na zimno, błąd sondy lambda

qwela 09 Mar 2010 21:08 11760 6
  • #1 7807246
    qwela
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z moją Skodą i może ktoś będzie mógł mi pomóc. Otóż chodzi o to że gdy ją odpalam ją rano jak jest zimno to krztusi się i czuje jak cały samochód wibruje. Muszę dodać gazu na chwilę by się to uspokoiło. I już jak później jeżdżę jest ok. Jednak jak gaszę silnik na biegu, (znaczy na biegu puszczam sprzęgło gdy stoi w miejscu) to problem pojawia się ponownie a nawet gorzej bo czasami nawet nie chce odpalić. Rozrusznik kręci a silnik nic. Jak już daję radę odpalić to znowu się krztusi. Nie wiem co to jest a co gorsza mechanicy też nie wiedzą. Podpowiedzieli mi że to może być czujnik temperatury, więc go wymieniłem(na orginał) ale to nic nie zmieniło. Dodatkowo podłączyłem moją felicite pod komputer i wykazało błąd sondy lambda. Czy wymiana sondy może naprawić problem. Dodam jeszcze ze zaczęła mi palić 10L. Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
  • #2 7808678
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Przy uszkodzonej sondzie spalanie będzie wieksze. Wymienisz i bedzie zapewne mniej palił. :) A co do gaszenia na biegu.... czy nie do tego służy tzw. stacyjka? :)
  • #3 7809910
    qwela
    Poziom 2  
    Dziękuję z góry za pomoc. Wiem że stacyjka służy do gaszenia silnika ale nawet jeśli zgaśnie w ten sposób samochód to nie powinno być problemów z jego ponownym odpaleniem a u mnie takowe problemy występują. Więc chyba coś u dolega, i trzeba to naprawić. Zwłaszcza, że tak jak wspomniałem wcześniej nawet gdy silnik nie zostaje wyłączony na biegu to tak się dzieje kiedy dłużej postoi, np. przez noc.
    Pozdrawiam
  • #4 7809960
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    Do sprawdzenia : zawory , swiece jesli duzy przebieg to wymiana( polecam NGK BKR 6ES) jesli nie duzy(do 15kkm)ntrola przerwy ustawic 0.7mm,gumki na cewce albo wymienic albo umyc benzyna i zapsikac jakims preparatem wypierajacym wode np. ISOL, wszelkie wtyki i gniazda czujnikow warto popsikac wspomnianym ISOLEM.Rozumiem ze auto smiga tylko na benzynie?
  • #5 7812741
    qwela
    Poziom 2  
    Przebieg 103 000 km. Tylko benzyna
  • #6 7813565
    Dams
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    w Feli przyczynami moga być głównie:
    - świece i gumki o których wspomniał kolega wyżej (przebicia itp.)
    - kończąca się listwa zapłonowa (wtedy pali na dwa gary, ale można jeszcze odpalaić i przerywa w czasie jazdy także)
    - czujnik Halla ( nie można odpalić, raz czujnik kończy się gwałtownie, a raz daje w kość i ma ,,swoje zagrania" tzn. raz odpala, raz nie,nie odpala na ciepłym, auto gasnie w czasie jazdy z gwałtownym spadkiem obrotów na 0, ewentualnie przerywa i obrotomierz traci np. 1000obr. pomimo tej samej prędkości auta
    - czujnik temperatury który już wymieniłeś
    - zabrudzona przepustnica (gorzej odpala, albo gasnie, albo utrzymuje wysokie obroty)
    - pompa paliwa bądz jej przekaźnik (jeżeli nie możesz odpalić od razu sprawdz może czy z popychu załapie, wtedy można to wykluczyć)
  • #7 7836435
    qwela
    Poziom 2  
    Witam.
    W felicii tak jak radziliście, wymieniłem świece i gumki. Dodatkowo wymieniłem filtr paliwa. I nic. Sprawdzę jeszcze pozostałe rzeczy które wymieniliście. A odnośnie czujnika Halla. Czy jakby był niesprawny to wykazałoby to na komputerze. Bo ostatnio robiłem diagnostykę w której wykazało błąd sondy lambda. Jeśli czujnik Halla byłby niesprawny to też musiałoby to wykazać tak??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z odpalaniem Skody Felicji 1.3 MPI w zimnych warunkach, objawiające się wibracjami i krztuszeniem się silnika. Po wymianie czujnika temperatury oraz diagnostyce, która wykazała błąd sondy lambda, użytkownik zastanawia się, czy wymiana sondy rozwiąże problem. Forumowicze sugerują sprawdzenie świec zapłonowych, gumek na cewce, czujnika Halla, przepustnicy oraz pompy paliwa. Użytkownik wymienił już świece i filtr paliwa, ale problemy nadal występują.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA