Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buczenie wzmacniacza

05 Sie 2004 08:39 3119 8
  • Poziom 10  
    Witam,
    Zrobilem wzmacniacz do subwoofera na TDA7294, wraz z regulacją fazy, częstotliwości odcięcia i głośności. Wszytsko podłonczone jak na schemacie blokowym :

    syg --> reg. częst/ reg. głoś --> reg. fazy --> wzmiacniacz

    Ostatnio zwróciło moja uwage buczenie które jest wyraźnie słyszalne, chcę się go pozbyć. Teraz pytanie :
    Czy to moze być wina zasilacza wzmachola ? Jest to wzmacniacz symetryczny +/- 36 V składający się z trafa, kondensatora podwójnego i mostka greca. Czy to moze być wina zbyt małego kondensatora ? ( wartości teraz niepodam ale jest to kondensator wymontowany z wzmacniacza unitry 2x30W) czy może napięcie jest zbyt słabo stabilizowane ?
    Istnieje jescze mozliwość że te buczenie generuje albo filtr albo regulator fazy ale tam jest zasilacz stabilizowany chodz jeden na obydwie płytki ale jest.
    Co według was jest powodem denerwującego buczenia ? Jakie powinny być wartości kondensatorów do zasilacza symetrycznego który ma zasilacz wzmacniacz 90 W ? Ma może ktoś schemat zasilacza symetrycznego jakis mało skomplikowany, albo chociasz mały schemat podłonczenia 2 oddzielnych kondensatorów a nie jednego symetrycznego.
  • Poziom 12  
    kondziory 2x4700uF powinny wystarczyć. a co do filtrów to spróbój zewrzeć wejście samej końcówki do masy(tylko solidnie), wtedy jak bedzie buczało to końcówka, jak nie to filtry
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    A może po prostu wystarczy zwykłe ekranowanie obudowy jeżeli już ją zrobiłeś i odseparowanie trafa od reszty układu. 8)
  • Poziom 12  
    powodem przydźwięku może być kabel sygnałowy - tak było u mnie

    aby się o tym przekonać zewrzyj wejście do masy, jeśli przydźwięk zniknie to do wymiany będzie kabel, ewentualnie będziesz musiał go inaczej poprowadzić.
  • Poziom 10  
    Wiec tak:

    Sam wzmacniacz po odłonczeniu przedwzmacniaczy nie buczy, jesli podłoncze do niego tylko przedwzmacniacz głoś./częs. odcięcia nadal nie buczy, jesli podłoncze do wzmacniacza sam regulator fazy, nie buczy, ale jesli podłoncze wszytsko tak jak na schemacie blokowym od razu zaczyna buczeć.
    A może problem jest w tym że zasilanie do obu przedwzmacniaczy jest wspólne z jednego zasilacza +/- 12 V.
    Musze jeszcze spróbować podłonczyć odwrotnie, a mianowicie :

    syg.we --> reg.fazy --> przedwzmac. --> wzmacniacz

    Może to coś pomoże
  • Poziom 10  
    Witam:)

    Ja jestem wlasnie w trakcie robienia ( wlasciwie jest juz skonczony) wzmaka na tym samym ukladzie. u mnie zasilacz wyglada tak : trafo toroidalne 2x24V potem jest mostek prostowniczy i na koniec bateria kondensatoro 2x10000mikroF. i jeszcze zeby bylo smieszniej to mi tez dziwnie buczy:) i tez nie wiem gdzie jest problem, aczkolwiek napewno jest gdzies problem z masa (tylko jeszcze zebym wiedzial gdzie:P)
  • Poziom 11  
    masy przdwzmacniaczy muszą być w innym oddalonym punkcie od masy
    wzm. mocy. /ma być kilka umasień/