logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować antenę dookólną na pasmo CB 11m? Szczegóły konstrukcyjne

Krzyhoo 05 Sie 2004 21:26 5804 9
REKLAMA
  • #1 779359
    Krzyhoo
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Pasmo CB to pasmo 11m. Oibło mi sie o uszy ze antena na to pasmo również musi mieć 11m. Chciałbym poznać jakies blizsze szczegóły konstrukcyjne takich anten:) Chodzi tu głównie o anteny dookólne. Czy cewka wydłuzająca oraz bat mają mieć w sumie 11m??? gdzie powinna być umiejscowiona cewka??? Czy ma ktos może szczegółowe opisy budowy konkretnych anten??? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 779518
    michalwu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć

Nie wiem czy opłaci się budować dookólną antenę na 11m. Używaną w dobrym stanie można kupić za jakieś 40 złotych.

Anteny zazwyczaj mają pół fali, czyli około połowę z 11 metrów :)
    Do tego dochodzi cewka która zazwyczaj jest u podstawy (w stacjonarnych inaczej nie wiedziałem). Ta cewka skraca te 5,5 metra, pozwalając na normalne użytkowanie anteny.
    Jeszcze krótsze -ćwierćfalowe.
    Nie robi się zazwyczaj anten które mają długość samej fali.

Jeśli budować, to kierunkowe. Ale te mają okropne rozmiary :) (Wiem wiem, teraz odezwą się krótkofalowcy, którzy mają swoje yagi na 40m :) )
    Z dookólnych to można spróbować z anteną Ground Plane (GP). Taka antena f/4 (ćwierćfalowa) ma promiennik o długości ok 3,0m (zależy pewnie od materiału). U podstawy promiennika, pod kątem 135st. wzgędem promiennika, dołączone są cztery przeciwwagi o długości 2,75m oraz linia zasilająca (oplot kabla do przeciwwag, żyła gorąca do promiennika przez kondensator zmienny 100pF do strojenia). Oczywiście to wszystko jest zamocowane na izolatorze -przeciwwagi nie łączą się z promiennikiem elektrycznie.

Słyszałem od "starych kości" pasma CB, że popularne były anteny trójkątne, drutowe, które zapewniały niezłe osiągi i święty spokój -były prawie niewidoczne.

pozdrawiam
    m.
  • REKLAMA
  • #3 779811
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 159
    Jacek Matuszczyk
    Poradnik Antenowy dla Krótkofalowców
    najprostsza antena GP na to pasmo
    średnica promiennika 6mm może być oplot z kabla koncentrycznego
    długość promiennika dla 28,3Mhz 258cm
    4 ćwierć falowe przeciw wagi odchylone od promiennika o 135*
    kabel 50ohm
  • #4 4296476
    klusek323
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Odnosnie tematu to chcial bym zbudowac antene do cb na stacje mobilna. Czy antena o wymiarach:
    -promiennik 2 metry
    -cewka o indukcyjnosci 1 µH- karkas 1,2cm, drut nawojowy 2,5 mm (troche gruby:)) 20 zwoi i 5 cm dlugosci
    dziala by poprawnie bez zbytniego strojenia? Miala by to byc antena 1/4 λ . Jesli tak, to jestm bardzo zadowolony, a jesli nie, to czy z ktorys Forumowiczow mogl by mi podaj wymiary jakiejs anteny a dokladnie dlugosc bata i wymiary cewki (dlugosc, ilosc zwojow, srednica, grubosc drutu).
    Z gory dziekuje za wszystkie info.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4297540
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    Witam ! Po co ci człowieku do mobila antena z 2 m batem . Czy to ma być " TROLEJBUS "? . Pozdrawiam.
  • #7 4297863
    klusek323
    Poziom 2  
    Dzieki SITO79 za info :D a dla informacji Atrix`a to chcialem umocowac ja na bagazniku wiec wystawala by mniej wiecej tyle samo co poltorametrowa anteny lemm`a postawiona na dachu , a zdecydowalem sie na to ze lepiej miec pol metra dluzsza antene niz postawic ja pol metra wyzej :D
    pozdrawiam
  • #8 4297940
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Cytat:
    a zdecydowalem sie na to ze lepiej miec pol metra dluzsza antene niz postawic ja pol metra wyzej

To chyba nie do końca dobre rozumowanie.
  • #9 4297975
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    Jakie by były wady i zalety pomysłu kolegi z 2 m anteną do mobila . Zalety - BRAK . Wady - złe kierunki promieniowania anteny , wpływ elementów nadwozia na prace anteny , brak dobrego uziemienia co zatym idzie mniejsza skuteczność anteny . Razem biorąc efekt nijaki. Pozdrawiam.
  • #10 4304985
    klusek323
    Poziom 2  
    Dzieki za pokierowanie, projekt anteny idzie w niepamiec :D. Moze skusze sie i wykonam ta do ktorej link podeslal SITO79. Jak wykonam to moze cos o niej napisze jak wyszla.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pasmo CB (11 m) wymaga anten o długości odpowiadającej ułamkowi długości fali, najczęściej 1/2 lub 1/4 fali, a nie pełnej długości 11 m. Anteny dookólne na to pasmo często mają długość około 2,5-3 m (ćwierć fali), z cewką skracającą umieszczoną zwykle u podstawy promiennika, co pozwala na kompaktową konstrukcję i poprawne dopasowanie impedancji. Przykładem jest antena Ground Plane (GP) z promiennikiem o długości około 2,58 m dla 28,3 MHz oraz czterema przeciwwagami odchylonymi pod kątem 135°, długości około 2,75 m. Cewka indukcyjna o indukcyjności około 1 µH, wykonana z drutu nawojowego o średnicy około 2,5 mm, może być stosowana do strojenia anteny mobilnej. Budowa anteny o długości pełnej fali (11 m) jest niepraktyczna, a anteny kierunkowe na to pasmo są znacznie większe i trudniejsze do wykonania. W przypadku anten mobilnych zbyt długi promiennik (np. 2 m) jest nieefektywny ze względu na złe kierunki promieniowania, wpływ nadwozia pojazdu oraz brak dobrego uziemienia, co obniża skuteczność anteny. Zaleca się stosowanie anten GP ćwierćfalowych o długości promiennika około 2,5-3 m z cewką skracającą u podstawy oraz odpowiednio dobranymi przeciwwagami i dopasowaniem impedancji za pomocą kondensatora zmiennego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA