logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Carisma 1997 1.6 - Gaśnięcie silnika na gazie przy luzie

bigos131 18 Mar 2010 22:14 3175 6
REKLAMA
  • #1 7849760
    bigos131
    Poziom 10  
    Witam.
    Mianowicie mam moje cacko już jakieś 2,5 roku, zakupiony z gazem.
    od jakiegoś roku mam problem:
    gdy jadą na gazie (oczywiście silnik odpowiednio rozgrzany) gdy wrzucam samochód na luz (bo np. zjezdzam z górki) to samochód albo traci obroty do ok 300-500 i albo jest z powrotem ok albo samochód gaśnie.
    byłem u swojego gazownika wyregulował i było ok ale tylko przez jakiś tydzień, wróciłem wymienił mieszalnik- było ok. potem znowu to samo. za trzecim razem powiedział że nie wie co to może być.
    jeździłem na benzynie, ale w końcu kupiłem samochód na gaz. pojechałem do 2-go gazownika też 2 razy regulował lecz problem powraca. doradził żebym przejechał z 3-4 baki na gazie z shell-a bo tam ponoć mają dobry gaz, lecz nie pomogło.
    Więc pomocy co to może być, o krew mnie już zalewa z tym gazem i z tymi "fachowcami".
  • REKLAMA
  • #2 7849789
    marcpol
    Poziom 20  
    Ocena: 145
    Jaka to instalacja? Co wymieniał gazownik? Mikser czy reduktor? Dolot jest szczelny, filtr powietrza w jakim jest stanie? Jaki przebieg ma reduktor? Prawdopodobnie to jego wina - uszkodzone membrany.
  • REKLAMA
  • #3 7849875
    bigos131
    Poziom 10  
    to co mi wymienił to: Lovato RID GPL RGE090- sorry ale raczej nowicjusz ze mnie i średnio wiem co to reduktor a co mikser. filtry mam nowe, dolot do filtru powietrza czasami strzeli (chodź nie wiem jak teraz bo wymieniłem przewody wysokiego napęcia ). a może jeszcze dodam że jak przełączam na gaz (od niedawna objawia się to w taki sposób) albo te obroty są bardzo nierówne tzn spadają prawie do 0 i potem skaczą i znowu opadają i musze go gazem podbić żeby nie zgasł albo poprostu gaśnie.
  • #4 7849949
    TESMEN
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    lepiej nic nie naprawiaj a zwiększysz bezpieczeństwo na drogach w swojej okolicy !! NIGDY nie jeździj na biegu jałowym, kiedyś może ci zabraknąć ułamka sekundy- a miże nawet całej na wykonanie manewru bo akurat z naprzeciwka ktoś zza tira wyskoczy,,,
    duzo zdrówka życzę
  • REKLAMA
  • #5 7850040
    bigos131
    Poziom 10  
    tak Panie TESMEN t porada była bardzo ambitna. gratuluje umiejętności czytania ze zrozumieniem jeśli uważasz że lubię jeździć na biegu jałowym. wyraźnie napisałem że samochód się wyłącza przy przełączaniu ostatnimi razy.
  • REKLAMA
  • #6 7850766
    witek271
    Poziom 20  
    Ocena: 174
    Proponuję poczytać Poemat na gazu temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1075781.html

Regulacja obiegu jałowego wkręcona śrubka na maksa powoduje gaśnięcie samochodu przy skrętach, na skrzyżowaniach itp

A ja mam jeszcze jedną śrubkę w reduktorze !
    Niektóre Reduktory mają jeszcze regulację tzw. obiegu jałowego. Po prostu regulacja dyszy która ZAWSZE przepuszcza gaz bez udziału membran. Dlaczego ? Przy zachowaniach dynamicznych (nagle skręty pojazdem w prawo lub lewo -> zależy jak położony reduktor , musi być zamontowany tak aby płaszczyzny membran były pionowo !) membrany mają masę i niestety Pan Newton je trzyma siłami bezwładności , czasem odcinają gaz ! Np. szybki ostry luk w lewo , puszczamy pedał gazu i ..... gaśnie silnik . Jak to ustawić ?

Przy regulacjach (patrz wyżej) dysza powinna być ZAKRĘCONA, niech tylko układ membran bierze w tym udział. I .... NA GRANICY palności (przy UBOGIEJ mieszance) -> śruba reduktora w PRAWO ... już prawie gaśnie ..... teraz odkręcamy powoli dysze obiegu jałowego .... poczujemy kiedy ona lekko pomaga..... dodaje trochę gazu poza udziałem membran ... i w tym punkcie zostawić dyszę. Reduktor ustawić jak wyżej (bardziej płasko -> w lewo lub wygięta ch-ka -> w prawo ). Wedle woli ... i kieszeni.
  • #7 8281209
    bigos131
    Poziom 10  
    hehhehe........ rozwiązałem problem. wszystko przez to że miałem uszkodzona uszczelke pod głowicą. tzn. na biegu jałowym samochud zasysał zbyt wiele powietrza i gasł. dzięki za temacik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Mitsubishi Carisma 1997 1.6 zgłasza problem z gaśnięciem silnika na gazie przy luzie, szczególnie podczas zjeżdżania z górki. Po kilku wizytach u gazowników, którzy regulowali instalację gazową (w tym wymiana mieszalnika), problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że obroty silnika spadają do 300-500, a czasami silnik gaśnie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzone membrany w reduktorze gazu, problemy z regulacją obiegu jałowego oraz uszkodzona uszczelka pod głowicą, która ostatecznie okazała się źródłem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA