logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto używać miernika naprężenia paska rozrządu w silnikach?

Wielkiboss 21 Mar 2010 14:19 16787 15
  • #1 7860998
    Wielkiboss
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam.

Do ustawienia naprężenia paska rozrządu w niektórych silnikach potrzeba miernika naprężenia paska(tak podają książki). Czy używacie takich przyrządów? A jeśli nie, to czy się kierować przy napinaniu paska w takich autach?

Z góry dzięki, pozdrawiam.
  • #3 7861042
    TESMEN
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    Są takie mierniki. jak sam mówisz książki wspominają o ich istnieniu.. są mierniki mechaniczne, mam taki na warsztacie,oraz mierniki naprężenia akustyczne, czy jak kto woli ultradźwiękowe (ok 1800zł) . w starych autach benzynka 8v mozna(na własną odpowiedzialność) napinać "na ucho" albo skręcać o 90* wg osi wzdłużnej paska.jeśli idzie więcej- za luźny. jeśli mniej za mocno napięty.

czego-jakem Tesmen- nie polecam!
  • #4 7862713
    Wielkiboss
    Poziom 12  
    To w końcu jak upewnić się czy jest dobrze napięty?
  • #5 7862941
    mechor
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Wielkiboss. Co z tego że będziesz miał miernik, jak nie będziesz miał wszystkich danych(gdzie mierzyć naciąg,ile jednostek,między którymi kołami itd.). Każdy model silnika to inne parametry.Chyba że już takie posiadasz.
  • #6 7862985
    Wielkiboss
    Poziom 12  
    Kolego podziel się ze mną wiedzą jak napinać pasek w silniku w którym nie ma na rolce napinającej wskaźnika. Nie chodzi mi tu o jakieś CC tyko np. francuzy. A co do Twojego pytania to mam etech'a i tam są takie dane o których piszesz, nawet i rysunki.
  • #7 7863607
    mechor
    Poziom 11  
    Nie jestem zwolennikiem napinania paska ,,na oko".Chociaż były czasy że trzeba było...Napięcie paska czy to CC,VWczy inny musi być odpowiednie.Owik przesłał Ci linka i powinienes z niego skorzystać.Gdybyś miał zamiar napiąć pasek bez miernika,to musisz wziąść pod uwagę szczegół-po nagrzaniu silnika pasek jest bardziej napięty niż na zimnym.
  • #8 7863789
    Wielkiboss
    Poziom 12  
    A Ty czym upewniasz się jak masz napięty pasek?
  • #9 7863987
    mechor
    Poziom 11  
    najczęściej przyrządem a póżniej latami praktyki.Powodzenia.
  • #10 7866517
    Wielkiboss
    Poziom 12  
    A możesz napisać jakiego używasz? Albo jakiego polecasz?
  • #11 7866902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7871079
    Wielkiboss
    Poziom 12  
    Odpowiedziałeś na moje pytania wyczerpująco. Śmieszne. Lepiej cicho siedzieć, jak głupio gadać.
  • #13 7871829
    janrad99
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    Pewnie zauważyłeś Wielkibossie, że i ja (w wątku wskazanym przez owika) próbowałem dowiedzieć się czegoś na temat takich przyrządów. Jedynie georgesgr udzielił mi konkretnej odpowiedzi. Musze przyznać że odniosłem wrażenie że przyrządy do pomiaru napięcia paska nie są zbyt popularne w warsztatach.
    Za kilka dni będę miał TAKI przyrząd. Z opisu wygląda ciekawie, dla mnie jest najważniejsze że mierzy w używanych przez Francuzów jednostkach SEEM. Jak przetestuję a ktoś będzie ciekawy, podzielę się opinią.
  • #14 7872134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7875475
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7889338
    Wielkiboss
    Poziom 12  
    jorge83 proponujesz ustawianie na "oko" tzw doświadczenie?
    Moderowany przez Rycho T:

Już wszystko zostało powiedziane, na tema t tych urządzeń.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię używania mierników naprężenia paska rozrządu w silnikach. Użytkownicy wskazali, że istnieją różne typy mierników, w tym mechaniczne oraz ultradźwiękowe, które są kosztowne (około 1800 zł). W przypadku starszych silników, niektórzy sugerują napinanie paska "na ucho" lub według określonych kątów, jednak podkreślają, że nie jest to zalecane. Wiele osób zauważa, że każdy model silnika ma swoje specyficzne wymagania dotyczące napięcia paska, co czyni uniwersalne mierniki mało praktycznymi. Doświadczenie mechanika jest kluczowe, a niektórzy twierdzą, że potrafią dobrze napiąć pasek bez specjalistycznych narzędzi. Wskazano również na różnice w napięciu paska w zależności od temperatury silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA