logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa MK1 - bardzo cichy dźwięk w głośniku, potencjometr na maxa

gea89 21 Mar 2010 21:58 1689 4
REKLAMA
  • #1 7863434
    gea89
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam posiadam Cb radio Onwa MK1 wszystko było z nim ok aż do pewnego momentu po którym sytuacja wygląda tak.

Radio dalej jakby działa nadawanie ok sq działa słychać rozmowy ale
    problem taki ze jakby stało się coś z głosem tzn potencjometr działa od głosu tylko ze nawet na max poziomie głosu żeby cokolwiek usłyszeć trzeba przystawić ucho do radia czyli po prostu głośność jest praktycznie zero
    miałby ktoś pomysł co z tym zrobić? od czego wziąć się za sprawdzanie dodam antena ok głośnik w radiu ok potencjometr raczej ok nadawanie i odbiór ok problem tylko jakby ze wzmacniaczem w tym cb
    liczę na waszą pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7863567
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1175
    Witam. Zacznij od sprawdzenia kabla mikrofonu, przełącznika w nim, wtyczki. Podłącz zewnętrzny głośnik- spotkałem się że gniazdo nie zamykało obwodu na wewnętrzny głośnik.
  • REKLAMA
  • #3 7863583
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam.
    Czy radio ma plomby/gwarancję? Jeżeli tak daj sobie spokój, jeżeli nie odszukaj na płycie bazowej wzmacniacz m.cz. podtykaj jego okolicy palcem jeżeli usłyszysz burczenie w głośniku (w miarę głośno) to znaczy ze wzmacniacz jest ok.
    Radia Cb mają przeważnie załączany tor audio przez zamkniecie obwodu w mikrofonie - czy kable w mikrofonie i we wtyczce nie są pourywane?
  • REKLAMA
  • #4 7864077
    gea89
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Powiem tak: mikrofonu jeszcze nie sprawdzałem, ale gdy przełączę przełącznik na głośnik zewnętrzny i przyłożę ucho - czy to do radia, czy do zewnętrznego głośnika mówiąc do mikrofonu, lekko słychać mój głos więc moc chyba ok.
    Jednak co ciekawe, nie robi się sprzężenie, nawet jeśli trzyma się mikrofon koło głośnika i mówi się głośno.
REKLAMA