Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz elektronika W-300 Legionowo / zniekształcenia

matielektro 23 Mar 2010 09:59 879 0
    matielektro
    Level 15  
    Witam szanownych kolegów. Zakupiłem ten wzmacniacz na aledrogo i po odebraniu przesyłki strasznie sie zmartwiłem. Wzmacniacz został przerobiony-rozmostkowany , brak trafa na Linie 100V. Ale juz mowie w czym problem.
    strasznie zalezało mi na monobloku wiec zrobiłem odwracacz fazy. Po podłaczeniu wzmacniacz zyskał na mocy ale nie do końca mnie zadowala. Zgodnie z opisem producenta wzmacniacz ma miec moc 300 wat dla 4 ohm. Jednak przy wyższym wysterowaniu wzmacniacz zaczyna bardzo zniekształcać dzwiek (przy rozmostkowanych końcówkach dzieje sie tak samo tylko przy jeszcze mniejszej mocy).
    Oryginalne zasilanie to 2x48v DC, transformator zmieniłem na 800 VA który po odfiltrowaniu daje 2x65 DC jednak różnicy w mocy brak.
    Końcówka jest na tranzystorach oryginalnych 2SA1302 i 2SC3281 (po 2 na strone) a sterujace to TIP41 i TIP42.
    napiecie jakie wychodzi z końcówki po zmostkowaniu to ok ~33v bez znieksztalcen. Powyżej 33V wzmacniacz ma ogromne zniekształcenia .
    Schematu jednak brak, wiec bardzo prosze kolegów o pomoc, skad tak mała moc tego sprzętu nawet po zmianie transformatora.